Kemaruk Buat AGAR-AGAR ☺☺

Tuesday, February 26, 2013


Kemaruk lah sangat kan. Seumur hidup...1st time buat agar². Jangan kata agar² instant, agar² yang simple jer resipi tu pon aku tak pernah buat. Teruk kan. Ntah kenapa, tetiba teringin nak makan agar² santan. Google lah resipi. Senang bangat resipinya. Balik kerja terus cari bahan². Sampai jer umah...zasssss...terus proses. Dasar jakun tak pernah buat agar² kan...hahaha...


1st time buat kan, ini lah hasilnya AGAR² SANTAN aku nih. Excited noks bila agar² menjadi. AKu ingatkan bila dah pakai daun pandan, automatic kaler bawah tu pon akan hijo. Rupa²nya kena letak pewarna juga...haishhhhh...Buruk sikit rupanya. Tapi rasanya sedap lah. Tak manis dan tak tawar...just nice...cewahhhh...Bila dah kemaruk kan, repeat lagi buat. Gigih mak noks. Kebetulan air daun pandan ada lagi. Kali ni tambah pewarna hijau.Dan ini lah hasilnya.


Nampak tak, Cantik jer kaler hijaunya kan. Sekali 2 bekas aku buat. NI tamak ker apa nih ☺☺. Dah macam orang nak berniaga pulak. Jangan tak percaya, 1st time buat, aku yang tukang perabis. Anak² tak berapa gemar sangat...huhuhu...Tapi buat kali ni, hubby and anak² makan lah juga. Tapi aku juga lah yang banyak makan sebab sedap #masukbakulangkatsendiri# dan favourite aku. Yang paling heaven sebab dapat makan sejuk²...perghhhhh...sumpah sedap. Ni yang nak buat lagi ni...muahahaha...Sebab aku rasa agar² ni bila bulan posa jer ada nampak orang jual. Boleh lah berniaga kan bila bulan posa nanti. Jual AGAR² SANTAN...hehehe...


Kalau mak kemaruk agar² santan. Anak² plak kemaruk agar² NONA nih. Sedap wei, especially perisa mangga. Senang bangat sebab instant kan...ekekeke...Sekejapan jer habis. Sebab makan sejuk². Perisa kelapa memang lah tak sedap. Sila jangan beli. Lepas ni nak try perisa Rose dan Honey Dew plak. 

Note: Semalam dapat call dari NUFFNANG....owh...sangat unexpected. Dorang offer untuk buat review pasal satu produk and nak confirmation sama ada aku interested atau tak. Nanti mak citer ter noks. Ada sesapa lagi ker yang dapat call dari NUFFNANG?


You Might Also Like

34 comments

  1. bestnya!!! dh lama x mkn agar2 santan. bagi resepi pls. hehehe. selalu mak yg buatkan, nak buat sendiri kang tak tau sape pulak yg nak makan

    ReplyDelete
  2. agar2 nie kalo dpt mkn time sejuk, memg mabeles...sejuk tekak rasanya

    ReplyDelete
  3. dah beberape kali buat agar agar santan mase tetengah cuace panas beberape bulan lepas ..sedap btol ..terliur plak rasenye :D

    ReplyDelete
  4. sedapnya...lama betul tak buat agar2 santan nie....

    ReplyDelete
  5. wahh akaun nuffnang sy baru pulih huhuhuhu.. bestlah fiza lps ni lagi masyuk.....

    ReplyDelete
  6. bole meniaga dah ni.
    suka agar2 santan
    tp xbuat, beli je
    sbb makan sorang.
    kalau buat habis dietku
    kena habiskan hehe

    ReplyDelete
  7. Puding nona tu, sy pnh beli yg perisa honey dew. Mmg sedap! Heeee~

    ReplyDelete
  8. kak, nt buatla agar² lebih.. pastu sy dtg umh akak utk mkn..kakaka..


    eh, cik mot pun dpt.. akak pun dpt.. sy pun tak dapat.. jeles ni.. hahaha

    ReplyDelete
  9. nuffnang call ko? uiyoooo...menariksnyaaa..

    ni dah asik nak teringin2 ni, qhaliff nak dapat adik ke wei?

    ReplyDelete
  10. glakmer kau noks, nanang call...

    ReplyDelete
  11. hamboiiii musim agar2 santan dah datang nie... hehe

    ReplyDelete
  12. wow..kelas..dpt call dr nuffnang..dorang tak pakai private no kan? sbb private no kalu..mmg tak jwblah fon..hihihi..

    btw..k dee pun suka agar2 santan tu..my favvy..

    ReplyDelete
  13. Kalau buat banyak then boleh habiskan mcm fiza kira okay la. Kalo saya, biasanya saya hanya nak rasa je. Tu yg selalu tak habis. So, mood nak buat tu pun terkandas. *alasan je kan? Kalau dah pemalas tu ngaku je la. haha.

    ReplyDelete
  14. aku pun dapat jugak...baru cek email...terus lelaju reply aku accepted...tunggu lah derang anto sample kita review sesama...hehehe

    ReplyDelete
  15. WALLAWEH.. FIZA BUAT MESTI SEDAP.. :D

    PERGHH.. NUFFNANG SIAP CALL LAGI. TERBAIK..

    ReplyDelete
  16. suka juga agar2 santan ni... terliur pulak tgk gmbr ni... nanti nak buat jugalah...

    Wah bestnya dapat call dr NUFFNANG!!

    ReplyDelete
  17. Nona puding mangga..interesting ni. hehehe..nk cuba lah jugak.

    ReplyDelete
  18. Ape lagi..meh antar sket kat puchong...nak gak merasa agar2 buatan fiza ni..

    ReplyDelete
  19. sedap nampaknya pudding tu walaupun amatur yang masak...hihihi

    ReplyDelete
  20. OKje pun teringin gak nak buat agar agar santan ni tapi pakai gula melaka...tapi belum terbuat lagi ni...hehe

    ReplyDelete
  21. Saya suka agar2 jagung...sedap sangat...
    wah tahniahlah..

    ReplyDelete
  22. tak de lak dapat call..cuma dapat email je..

    ReplyDelete
  23. Agar2 pandan tu our favourite jugak, my mom hari2 buat dulu and kami tak pernah jemu. hihi

    ReplyDelete
  24. puding nona tu sedap ek.. xpnh try lg ni...

    ReplyDelete
  25. Tak pernah try yang nona..nanti nak try la ^^

    ReplyDelete
  26. mmm mmg terbaikk!! mmg sedap kalau dimakan sejuk2 kan fiza

    ReplyDelete
  27. Best nya dapat makan agar-agar ni klu time panas2.. nyum!..
    selalu juga buat klu ada stok bahan kt rumah:)

    ReplyDelete
  28. Tahniah kerana berjaya mghasikn puding yg indah rasa dan rupa...sy ni pun sama la...bab masak ni mmg xgajin!

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive