Selera PANTAI TIMUR!!!

Friday, March 01, 2013



Nasi Kerabu yang sangat sedap. Bukan Nasi Kerabu jer yang sedap, Nasi Dagang pon sedap juga. Pendek kata semua lauk pauk dia sedap² lah. Even aku bukan asal dari Pantai Timur, tapi aku suka masakan dari pantai timur. Laksam salah satu makanan yang paling aku suka. Alahaiiiii...dah lama tak pekena Laksam.

Ni nak citer pasal Nasi Kerabu dan Nasi Dagang sedap. Kalau ada pasar malam, mesti tak sah kalau tak beli. Gerai ni ada kat pasar malam Khamis kat Seksyen 7, Bangi. Tapi kan, kalau ko nak membeli nasi ni, kena ada tahap kesabaran yang tinggi. Sebabnya kena beratur panjang. Setiap kali aku nak membeli, tak sah kalau tak ramai orang. Rasa macam tak sanggup nak menunggu lama. Tapi disebabkan kesedapan nasi kerabu nih, beratur panjang pon mak sanggup nok. Lautan api sanggup ku redah katakan...hehehe...Yang bestnya, muka abg nasi kerabu ni senyum jer even tak menang tangan melayan customer.

Selalunya aku tak amik daging bakar, tapi aku amik daging masak kicap kot. Tapi nak kata kicap, tak nampak plak kehitaman kicapnya. Ntah daging masak apa. Tapi memang sedap. Sambal pedas nak mamps dan sedap. Pastu budu kasi lebih. Sebab  aku penggemar budu ^_^. Nasi Dagang pon sangatlah sedap, especially kuah kari ikan tongkol tu. Si Kimi klo makan memang dia hirup kuah tu. Menampakkan betapa sedapnya lah kan.

Kalau tengok pada banner, nama gerai ni 'Nasi Kerabu Seksyen 9, BBB'. Tak tau lah kalau dia ada buka kedai. Ada juga berniaga kat pasar malam lain. Tapi tak perasan plak kat area mana. Kalau orang² Bangi dan yang sewaktu dengannya nak merasa, bley lah datang kat pasar malam khamis kat seksyen 7 tu.

Note: Anak dara ku menunjukkan simptom² tak sihat. Dah mula batuk²...hurmmmm...

You Might Also Like

30 komen

  1. wah...sedap tu...lama dah x makan...balik kg hujung bulan ni kena cari gak...

    ReplyDelete
  2. sedapnya nasik kerabu ni...melelehhh...

    ReplyDelete
  3. urmmm,..shedapnya,..kita dulu tak reti mkn mknn seakan itu,..walaupun kg sana,...tapi sejak 2 thn lepas gitu,..en.suami beli,..nasi kerabu,..terus rasa suka,..nasi dagang suka,..bila kawin dgn dia,..sebab mil bolehkata tiap eid,..dia buat nasi dagang,..

    ReplyDelete
  4. haaa nasi kerabu ni, letak laaa harge 7ringgti sebungkus pon ..aku tetap nak beli ..sedap btol :)

    ReplyDelete
  5. Baca tentang kesedapan itu membuatkan airliur kakcik jadi kecur! :)

    ReplyDelete
  6. yeh kita geng,akk pn penggemar nasi kerabu..yg paling best adalah di pasar malam jerantut feri, lapik daun pisang lagi.. tp teringin jugak nk try ni, bile ntah nk g bangi..kiki :D

    ReplyDelete
  7. dee tak makan nasi kerabu..hihihi..

    ReplyDelete
  8. alamak jarang mkn kerabu sebab bnyk sayur!hehehee...

    ReplyDelete
  9. dah lama x makan nasi kerabu....errrm terliur lak...saya suka makan nasi kerabu ngan ikan goreng tepung kemain sedap kan...

    ReplyDelete
  10. Sedap...sedap. Nasik dagang paling saya suka. Yang paling best, nasik dagang yang makcik kat kampung saya jual, yg bungkus dgn daun pisang kecik je harga RM1. Rasa dia memang otai.

    ReplyDelete
  11. dah lama x pekena nasi kerabu nok...huwaaaaa...terliur tgk!!

    ReplyDelete
  12. Salam Untie. Sedap ye, tp saya x berape minat yg color biru kih3

    ReplyDelete
  13. salam jumaat yang indah
    semoga 1 march membawa kebahagian dlm idup
    hehe

    ReplyDelete
  14. musim selsema demam sekang ni makkk..uHHuu

    ReplyDelete
  15. hi..saje melawat..best blog nih..sy mintak izin follow yer...kalau sudi follow sy balik silakanlah:-)tq

    www.kucingsenyap.blogpsot.com

    ReplyDelete
  16. Teringin gak nk mkn ns kerabu nie tp ns nya penuh dgn ulam2an..xsuka hihihi

    ReplyDelete
  17. aty tak makan nasik kerabu ker dagang ker...bayangkan gi kelantan ganu rugi tolak makanan ni mentah2...tapi ritu mase gi majlis orang..orang tu sediakan makanan2 ni..tak de pilihan..aty makan jer sebab nak menjage hati..sedap giler rupernyer...!!!! rugi dari dulu tak makan..huhu

    ReplyDelete
  18. Jarang dapat makan nasi kerabu kat sabah kecuali bulan puasa...masa bulan puasa punyalah berlambak orang jual kat bazar ramadhan....huhu

    ReplyDelete
  19. En hubby suka sgt ni, tapi KA & anak2 lebih suka nasi dagang color purple tu hehehe

    ReplyDelete
  20. Fiza macam kakak walau kakak org Johor tapi kakak suka masakan dari pantai timur. Laksam, nasi dagang, nasi kerabu, kuih akok, kuih yg dlm ada gula lonjong-lonjong tu (eh lupalah), tomyam mereka semua kakak suka:)

    ReplyDelete
  21. makan nasi kerabu mesti ada budu..baru ada uummhhpp

    ReplyDelete
  22. hoho... sama..sama...
    selera kiter sama arini... ;)

    ReplyDelete
  23. sedappp nye ns kerabu. fav has gak ni

    ReplyDelete
  24. nasi kerabu suka jgk...sy kerap jgk beli kalo dkt psr mlm sini, org kelantan yg wat. memg sedap! hubby pun dh berjinak2 mkn nasi nie..

    ReplyDelete
  25. kalu sampi beratur panjang,memang best ni.hehe

    sy suka nasi kerabu lg2 time bln ramadan.seleranye lah kan

    ReplyDelete
  26. Hohoho nasi kerabu, saya duk berkira2 nak buat ni, tapi tak cukup ulaman macam tak jadi la kerabunya.
    Hope ur doter is well.

    ReplyDelete
  27. sedapnya!!! dah lama x pekena nasi dagang, nasi kerabu dan laksam. selalunya cari time bulan puasa. hehehe

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page