Kudis Api!!!

Tuesday, July 16, 2013


Agak busy pagi ni sebab smalam EL. Tu yang kelam kabut sket. Smalam Emergency Leave sebab Iman Hakimi yang bijak tu kena jangkitan kulit. Doctor cakap kena Kudis Api. Kesian tengok tangan anak bujang tu. Daripada sebiji, naik berbiji². Kat celah² suma naik. Tangan kanan plak tu.


Asyik mengadu sakit. Puncanya doctor cakap environment. Mungkin sebab main pasir, habuk² dan benda² kotor. Anak² aku semua pernah kena jangkitan kulit. Qhalif pernah kena IMPETIGO. Qahirah pernah kena KUDIS BUTA. Skang Iman Hakimi plak kena KUDIS API. Alahaiiiii...dugaan sungguh. Sedikit info mengenai Kudis Api:

KUDIS API


Kudis ini pula sering menjangkiti kulit di bahagian bawah lutut ke kaki. Ia disebabkan oleh jangkitan kuman dan mudah berjangkit. Ia nya kelihatan seperti bisul kecil yang mengeluarkan nanah atau lendiran.

Rawatan ialah dengan penjagaan kebersihan yang sempurna. Ubat seperti antibiotik membantu membunuh kuman. Ubat antiseptik seperti pembasuh luka dan krim juga boleh di gunakan pada kudis tersebut. Selalunya penyembuhan adalah menyeluruh dan jarang berulang semula kecuali aspek kebersihan di abaikan

Aku rasa mungkin sebab persekitaran umah aku tu pon iyer juga. Rumah cepat berhabuk wei. Pagi kemas petang dah berhabuk balik. Habuk² tu jeles tengok umah bersih gamaknya. Buntu dah kepala hotak ni sebab tak tau mana datangnya habuk² ni. Tunggulah seminggu ker baru nak berhabuk balik. Ini tak sempat tunggu petang habuk dah berebut² masuk umah.

Kalau ada duit banyak, aku rasa macam nak cari rumah lain jer. Ker sebab rumah aku tu tepi highway dan tepi kawasan lapang. Tu yang cepat naik habuknya. Nak kena bersihkan umah dan mop rumah hari² sebenarnya....haishhhhh...Ada tak pertua nak kurang kan habuk dalam rumah?

Note: Kejap jer dah 7 Ramadhan kan.




You Might Also Like

30 comments

  1. budak2 tak lari dari kudis ni, mereka kan suka main benda kotor dan berhabuk, semoga cepat sembuh

    ReplyDelete
  2. aah dik
    biasanya kudis api nie habuk dan air ..
    harap cepat2 sembuh

    ReplyDelete
  3. saya pun nak petua kalau xnak rumah berhabuk.. hadoilah .. x tahn jugak.. padahal rumah bertutupp.. pelik sgt².. cian anak awk kene kudis api.. x pasal jer.. blh jangkit x ni...

    ReplyDelete
  4. semoga cepat sembuh ye kimi..

    ReplyDelete
  5. Semoga iman hakimi cepat sembuh
    Patut la sunyi smlm, huhu

    Takde plak petua..
    Kot bleh tutup lubang bawah pintu tu, dia dtg masuk ikut lain plak
    Samo jo huhu..

    ReplyDelete
  6. Aduhai, seksanya....sian die. Tgk je pun, terasa seksa.

    ReplyDelete
  7. cepat sihat ye dak tecik..kesian tgk anak2 tak sihat ni

    ReplyDelete
  8. petua nak kurangkan habok.. kalau dengar org cakap.. suruh pakai acon 1 rumah.. tutup semua tingkap pintu.. so habok tak masuk.. tapiiii diknon.. mahal gilos la bil api nanti.. :D hahah tak kuasa mak..

    ReplyDelete
  9. kena cepat2 pulihkan kudis api nie..kot merebak kat tempat lain.pedih kan kene kudis api nie.
    cept sembuh ye...

    ReplyDelete
  10. kesiannya dia..mesti pedih tue

    ReplyDelete
  11. alahai siannya iman hakimi, semoga cepat baik ye, mungkin air or udara yang tak berapa elok kot kan fiza..semoga cepat sihat ye sayang

    ReplyDelete
  12. Hakimi pulak jenis alahan itulah jadinya ye...kesiannya.

    Tak kan nak tutup rumah 24 jam pulak. Kanak-kanak pun nak juga main. Cuma mungkin kena kerap cuci tangan/kaki dan kalau boleh mandi selalulah Fiza..

    ReplyDelete
  13. adoiii...sakitnya...sian hakimi..dah ok ke blom ni?

    ReplyDelete
  14. sian budak2 ni yer.. anak2 KA x pernah kena sakit mcm ni so mmg tak tau nak advice apa.. yg penting kena jg kebersihan lahkan tapi tulah budak2 susah juga !

    ReplyDelete
  15. 1st time dengar pasal kudis api nih...huhu

    ReplyDelete
  16. pertama kali dengar pasal kudis api ni.hmmmm

    ReplyDelete
  17. NAK KURANGKAN HABUK, KENALAH PASANG BIBIK.. BIAR DIA MOP HARI-HARI.. :)

    ReplyDelete
  18. alahai... siannya iman hakimi. harap2lah cepat baik ye.

    thn lepas pun kembar pernah kena. tapi tak pasti plak apa nama kudisnya. cepat sgt merebak bila dorg garu tempat kudis yg berair tu. org kata air bisa. nasib baik sgt tak melarat. dah tu parutnya jelas ada smpai sekarang.

    ReplyDelete
  19. uish.. nampak sakit tu.. adoi.. kesiannya

    ReplyDelete
  20. siannya iman...syafakallah..moga cepat sembuh yek sayang =)

    ReplyDelete
  21. Mst letih kan sbb buang habuk..hehe

    ReplyDelete
  22. kene jaga betul2 ni...kain baju kene cuci asingkan, memang sakit ni...nama pun kudis api, bisa...

    salam ramadhan dari bunda...

    ReplyDelete
  23. Samalah dengan rumah aku nok...cepat benar berhabuk...mungkin sebab duduk kat ground floor kan....huhu

    ReplyDelete
  24. moga cepat sembuh ye iman

    sama je fiza.umah kita ni da la construction dpn umah.ttp sntiasa..memang umah bhabuk.jenuh kemas.lg kalu ada perabot itam

    memang umah nk tip top kena ada maid.housewife pun x tbuat semua keje

    ReplyDelete
  25. Anak saya baru kena kudis api ni..ingatkan luka dia kopek..

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive