Orang BODOH namanya ni!!!

Monday, September 02, 2013


Bodoh sebab buang sampah merata². Orang ada akal takkan buat macam ni:


Ini lah masalah klo duduk apartment. Kalau duduk flat apatah lagi kan. Tak sempat nak snap gambar. Jadinya pinjam gambar dari google jer lah. Aku hangin sebab ada orang buang sampah kat tangga. Buang sampah satu hal, habis sisa² dalam plastik sampah tu bersepah. Kotor lah jadinya kan. Kalau sampah kering boleh aku kutip. Ini sampah basah sebab hujan lebat sabtu ahad kan. Sakit mata aku memandangnya.

Aku tak faham lah dengan orang macam ni. Dah ada tong sampah, tak nak buang dalam tong sampah. Aku rasa ni mesti penyewa punya kerja atau bebudak bujang atau memang jenis orang yang pengotor. Kalau owner tak der nyer nak buaang sampah merata. Dia ingat ada cleaner, dah memang kerja cleaner, jadinya suka suki mak bapak ko buang sampah merata kan. 

Tu satu hal. Dengan putung rokok, kotak rokok bersepah² Pastu kan, bley plak meludah merata²...eeuuwwww...Memang BODOH betul lah orang macam ni. Geram betul haku lah. Tolong lah kerjasama sket jaga kebersihan apartment. 

Nampak sangat mentaliti segelintir rakyat malaysia dari segi penjagaan kebersihan masih rendah. Tempat yang dilarang membuang sampah tu lah lagi dibuang nya sampah. Tempat yang di larang membuang perabot yg tak pakai, di letaknya juga kat situ. ISA (Ikut Suka Aku) katanya...hurmmmm...Peringatan buat diri sendiri juga ni. JANGAN BUANG SAMPAH MERATA²!!!

Note: Malang klo dapat orang pengotor macam ni.






You Might Also Like

36 comments

  1. NI NAMANYA TAKDE OTAK DAN TAKDE SIVIK PUNYA ORANG.. KALAU ADA 1 PERANGAI MACAM NI BOLEH TAHAN LAGI, TAPI KALAU 100 ORANG, MAU JADI BUSUK APPARTMENT TU.. BILALAH ORANG MALAYSIA BETUL-BETUL NAK SEDAR PASAL PENTINGNYA JAGA KEBERSIHAN NI???

    ReplyDelete
  2. xblh nk kata apa kak.. mentaliti org malaysia.. kt signboard "dilaran membuang sampah" pun diorg letak sampah.. hurmm.. makin dilarang, makin dibuat..

    ReplyDelete
  3. nasib la kalau dah duduk umah bertingkek2 ni kann... mesti ada ja yg pengotor...

    ReplyDelete
  4. orang camni elok duduk nya dekat tapak pelupusan sampah.. suka2 boleh campak

    ReplyDelete
  5. setuju!!

    Satu lagi...org tu mmg tkda adab sopan kot. kalo sopansantun,dia takkan susahkan orang mcmni kan...

    ReplyDelete
  6. Nuzuzubillah..nie memg org yg tak berakal buag sampah suka suki hati.

    ReplyDelete
  7. Saya faham fiza. saya pon dok umah flat bawah skali. Org tingkat atas main buang je sampah2 ikut tingkap. Macm tingkap dia tu tong sampah. Tapi sabar je la.

    ReplyDelete
  8. geram la ngan orang macam ni..takde tanggungjawab..
    yang kat umah pengasuh anak2 zee lagi la..dorang dok buang sampah dalam umah kosong..kemain busuk lagi..eeee pengotor..

    ReplyDelete
  9. masalah ni..sama la ngan apartment jemah ni haa..mmmm...

    ReplyDelete
  10. takde kesedaran sivik mereka ni...

    ReplyDelete
  11. mmg kbykn yg buat mcm tu manusia pengotor.. sebab tu ptgnye kalu nk cr isteri.. kalau org2 dulu2 pedomannye nk cr isteri .. yg 1st kene g dapur dier.. tgk tingkap dpr kotor ke x.. kalu kotor reject trs.. yg ke 2, tgk trandas die bersih ke x.. kalu hancing tu reject jugak.. ke 3 tgk umh die bersih ke bersepah.. dn yg ke 4 tgk persekitrn umh die ok ke x.. kalu ke 4 4 nye bersih, insyaAllah ahli dlm umh tu pembersih..

    ReplyDelete
  12. tak boleh nak ckp fiza..kt flat dee owner yg buang perabut kat tangga..lagi sakit mata memandang..tu belum org baling sampah dari tingkat atas..lagi teruk..

    ReplyDelete
  13. kena tampal notis ni fiza biar dia baca..tampal kat pintu rumah dia..baru betui

    ReplyDelete
  14. kaw apartment sy alhmdulillah..penduduknye agak bermoral...sgt bersih..;)

    ReplyDelete
  15. Kat flat AJ dulu, ada spesis suka kencing merata......
    Selalunya bawah tangga dengan tepi peti surat....
    Memang pengotor habis!

    ReplyDelete
  16. Sakit hati kan nengok sampah merata macam ni.Bila la rakyat kita nak up kan minda jadikan kebersihan tu tanggungjawab bersama, walhal dalam Islam pun pentingkan kebersihan.

    ReplyDelete
  17. Kat Flat PPR ibu saya pun banyak orang buat mcm tu. siap letak tepi lif. depa dgn harapan ada orang nak kutip. Hmm. geram jer rasa. sebab berbau nak naik lif.

    ReplyDelete
  18. memang masalah, geram juga dgn org yg tak prihatin dgn kebersihan, apalah diorg ni, memang xde kesedaran sivik ;)

    ReplyDelete
  19. kt rumah pun macam tu juga.. ini dinamakan keluar dr hutan xpandai nk buang sampah.

    ReplyDelete
  20. Mentaliti kureng!
    Blajo tggi2 tp kesedaran sivik nan ado
    Hmmmm
    Ksian org mcm ni

    ReplyDelete
  21. dulu saya penah duk sewa di flat lagilah poning..mentality diorang ni lain skit.. taik kucing depan umah pun takmahu kasi cuci..semput!

    ReplyDelete
  22. izan mmg pantang juga dgn org yg suka buang sampah merata2 ni tau. en suami pun baru2 ni ada sound anak cina depan umah, boleh dia sukahati buang sisa megi... kulit2 nenaslah dekat dgn pokok bunga kitorang letak seberang jalan. haihhh.. berasap betul en suami izan masa tu. skrg ni terus tak berani nak buat lagi. masalahnya org mcm ni mmg nak kasi umah dia bersih aje. umah org lain yg jadi kotor.

    ReplyDelete
  23. huh tensi je dpt jiran pengotor mcm tu kannn.. tak ada kesedaran sivik langsung..

    ReplyDelete
  24. ada tong sampah pun tak reti reti nak buang tempat yang betul..geram tul they all tu tak de kesedaran sivik betul!

    ReplyDelete
  25. Tempat ko noks takde management apartment ke ?? tp kan orang yg buang sampah merata ni mmg takde kesedaran sivik langsung. huhu

    ReplyDelete
  26. susah sangat ke ye nak buang dalam tongsampah..sabar jer lah Fiza..

    ReplyDelete
  27. alahais edihnay tgk..sakit hati pon ada..pntingkan dri sdri betul

    ReplyDelete
  28. alamak ada juga yang pengotor mcm ni ker..huhu

    ReplyDelete
  29. org mcm tu xder rs tgungjwab lansung...suka mencemar persekitaran jer

    ReplyDelete
  30. cam ni le sshnya... kalau org tk de kesedaran sivik... pentingkan diri sendiri je..

    ReplyDelete
  31. mentaliti rendah suka letak sampah di tepi jalan

    ReplyDelete
  32. Salam K.Fiza..

    huhuh..cma dok umah flat..
    dah lali sangat dgn penghuni rumah pengotor mcm ni..asal ade tempat kosong je.. penuh dgn tinggalan sampah..
    asal bersih je..penuh balik dgn sampah2..kdg2 kesian dgn makcik cleaner yg bersihkan setiap tingkat & dlm lif..

    tak bersyukur langsung diorg tu..
    tajde kesedaran sivik ><

    ReplyDelete
  33. alahaiiiii hubby saya cukup marah kalau sampah2 ni.. tisu sehelai pun dia akn marah kalau buang merata2..

    ReplyDelete
  34. teringat masa pi singapore beberapa tahun dulu... bersihnya la singapore... hm...

    ReplyDelete
  35. mentaliti orng kita yg masih x merdeka even negara dah merdeka 56 tahun kan !

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive