Kenapa Yuran Tadika Makin Mahal? Ini Jawapannya!!!

Friday, November 01, 2013


Ini berkaitan entry aku last year. Pasal Yuran Tadika yang Makin Mahal dan Hidden Fees. Boleh baca balik link tu. Ada dapat satu komen dari seorang Anon. Dan ini jawapannya:


Dah baca? Dah faham kenapa yuran tadika makin tinggi? ini semua disebabkan expenses wajib kerajaan yang tinggi. Jadi, kita tak boleh lah merungut kalau yuran tadika makin mahal. Sejak hantar Iman Hakimi tadika dari usia dia 5 tahun lagi. Memang tiap² tahun meningkat naik yurannya. Samalah juga dengan yuran nursery. Nasib nursery kat tempat aku hantar anak² masih maintain bayarannya. Tak tau lah coming soon dia akan naikan fees plak. 

Psstttttt...ada citer hot. Masih tak habis lagi kisah Selipar Dalam Sangkar. Baru jer berlaku semalam. Tak per lah, kat dunia ko lepas lah, tapi kat akhirat? Tunggu jer lah balasannya. Nantikan kisahnya.

Note: Tersepit....antara jiran dan anak murid. Apakah???? Tunggu....



You Might Also Like

67 comments

  1. Amboi, saspen je yg last sekali tu Fiza.

    Fiza tak rs ke yg gomen makin membebani rakyat skg ni? Semua pun merasa tempias. Sedih betul. Pendidikan sepatutnya percuma walau kindy sekalipun.

    =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya salah seorang yg merasainya fara. Sedih kan.

      Delete
  2. ya la fiza..aku paham..huhu..tapi hakikatnya gaji kita bukan la setara mana kan nok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu fyzz. Aku ni kira miskin bandar nok.

      Delete
  3. Pergh! Lg tak sabar nk baca kesinambungan selipar dlm sangkar tu!
    Pe cer?

    ReplyDelete
  4. Samalah yuran sklh anak kak Nurul th dpn dah naik lg RM50....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tiap2 tahun naik kak. Byk juga naiknya yer.

      Delete
  5. Barangan semua naik. Takleh nak cakap apa. Harga kos semua naik. Tak kisahlah harga tenaga kerja atau barang-barang. Hmmmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Barang naik tapi gaji naik ciput jer.

      Delete
  6. huhuhuuh...semua makin mahal la pendek citer..

    ReplyDelete
  7. klu gula naik..fees tadika naik x? hahahha... btw..sy dh follow blog awk..

    http://theninthalphaberts.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. ooo...patut la...nursery anak sy start awal thn ni la naik harga....memula nak marah jugak...sb patutnya makin besar makin kurang yurannya, sekali makin naik lak....

    tp dah tahu ni, x jadi marah lah.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...So far nursery anak saya x der plak naik.

      Delete
  9. susah nak kata kan..semua duit je sekarang ni

    ReplyDelete
  10. mmg mahal fiza.. kalau anak 1-2 boleh le kalau 3-4 org anak jenuh gak le, nak masuk tadika kemas cam tak yakin cara pembelajaran dia (ada experience anak masuk tadika kemas sgt slow education dia) walau pun yuran murah kualiti kurang .. tp antar swasta kena tanggung harga tinggi dan keberkesanan amat memberangsangkan.. anak akak yg sulung akhir umur 5 thn dah boleh membaca merangkak2 ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kak. Kesian pada yg tak mampu tu.

      Delete
  11. nak buat macam mana fiza...suami isteri bekerja ..anak2 tiada siapa nak tengokkan melainkan tiada choice menghantar mereka ke tadika dan taska.

    mahu atau tidak ibubapa kenalah redha untuk kebaikan bersama. Hati pun tak gusar meninggalkan mereka ditempat yang bukan2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tak de pilihan kan kak. Ini lah dilema ibu yg bekerja.

      Delete
  12. Trm kasih atas info diberikan (^_^)..nice entri sis ..chak!

    ReplyDelete
  13. Askum. Bagus entry ni. My 2cents. Tadika mahal bukan penentu anak cemerlang. Yg penting didikan dirumah. Anak2 bila dah pandai membaca, galakkan dia baca sebanyak mungkin. Hasilnya akan nampak bila dia nak masuk ke darjah 3. Cepat atau lambat dia boleh membaca bukan tanda aras kepintaran dia. Yg penting mesti suka baca banyak buku xpecially about facts/science/activity.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Setuju. Lagi pon kita kena ukur kemampuan kita. Klo kita mampu, boleh jer nak hantar. Tapi didikan tu bermula dari rumah juga. Tak boleh nak harapkan 100% pada cikgu,

      Delete
  14. paham2jerler... semuanyer bersebab..

    ReplyDelete
  15. Yuran makin tinggi untuk pendidikan awal anak-anak ni pada jangka masa panjang akan mendiskriminasikan hak pendidikan bagi golongan yang kurang berkemampuan. Tapi, apa yang kita boleh buat. Kita hanya mampu mengeluh ajelah. Letih badan nak kena buat banyak kerja dalam satu masa sekarang ni. 24 jam tu rasa macam tak cukup je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan bro. Pendidikan tadika pon dah mahal apatah lagi pendidikan akan datang. Bagi saya, peruntukan BRIM tu tak perlu pon tak per, Lebihkan pada pendidikan, lagi bagus.

      Delete
  16. babe.. mano den nak lotak no hp den ni?? karang letak kat sini ramai plak org menalipon aku haha.. or else ko pm aku kat fb aku eh.. ko tgk kat blog aku ada fb aku ;)

    ReplyDelete
  17. ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    PATUTLAH MAHAL YURAN TADIKA YA
    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    Kita selalu salahkan pengusaha tabika dan nurseri kalau ada masalah
    Kadang kadang kesian juga.

    Semua cari orang nak dipersalahkan. Memang berat tanggungjawab
    jaga anak orang. Tapi amanah tetap amanah.

    Moga banyak sabar
    =======================================
    3 TIPS MUDAH HAMIL CARA MODEN & ISLAM
    =======================================

    (\(\
    ( -.-) RING3
    o__(")(") DARI MAZNI

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin sebab ramai yang tak tahu situasi sebenar termasuklah saya. Skang dah tau, tak blh nak complain lagi lah.

      Delete
  18. Patut kerajaan kita bagi subsidi kat sini, tarik la subsidi gula tu tak kisah, tapi meh buh tang ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu nas. Bagi saya BRIM tu tak perlu bagi. Salur pada pendidikan pon bagus.

      Delete
  19. Fees tadika anak saya, Genius Aulad, RM 268 sebulan..
    Fees transportation, RM75 sebulan...tahun depan naik RM90...adehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perghhhh...banyak juga transportation fees yg naik tu. Padahal sekolah ngan umah jarak nya sekangkang kera jer kan. Next year saya kena fikir transit juga ni.

      Delete
  20. Bertabah jela bagi ibu bapa yang bekerjaya tu ye.. Masing2 nak cari makan.. Sabar jela kena bayar lebih sikit.. Asalkan anak2 dapat jagaan & pendidikan yang sepatutnya..
    ZON PERMAISURI CHOMEL

    ReplyDelete
  21. memang betul, aku dulu pernah survey juga cara-cara nak buka tadika atau pusat jagaan kan, ternyata memang agak mahal, kalau premis nak yang corner lot pastu 2 tingkat (kurang2 sewa RM2k sebulan) belum masuk gaji pekerja lagi, makan minum budak lagi..

    jadinya sebagai ibubapa memang tak boleh nak komplen sangatlah, kalau tak puas hati sangat better berhenti jaga sendiri lah anak baru puas hati :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Impian aku, klo blh nak jadi surirumah.

      Tu lah. Tak blh nak complain.

      Delete
  22. Semua pun mahal skrg..huhu.kena berjimat cermat sgt la skrg ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan sis. Nak masuk toilet pon mahal tau.

      Delete
  23. Replies
    1. Untuk anak2 kan kak. Tak boleh nak berkira.

      Delete
  24. erm! ada logik nya kata pengusaha tadika tu... tapi tu lah kan berpada2 lah dlm menaikkan yuran..sbb tak semua ibu bapa bergaji mahal..tak semua mampu..dgn keadaan skrg lg semua harga naik...huhu..kesian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu atie. Bukan semua parents bergaji tinggi. Tapi nak buat mcm mana kan.

      Delete
  25. Replies
    1. kan izan. Bukan nya senang. Modal kena besar.

      Delete
  26. Pengusaha tadika adalah diantara pihak2 yang tersepit diantara peraturan wajib oleh kerajaan dan ibubapa yang jadi pelanggan. Saya lebih berharap agar kerajaan kaji balik tadika kerajaan yang sedia ada. Kualiti pelajaran kat tadika kerajaan tu kena la tambah baikan. Kalo boleh terapkan lebih nilai2 akidah berbanding nyanyian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu lyd. Kalau boleh, biarlah bertambah sket selolah tadika kerajaan. Macam kat bangi ni. Ada 1 jer. Jauh plak tu.

      Delete
  27. betul, setiap tahun tentu ada peningkatan harga yuran nya kan..

    ReplyDelete
  28. hai la, tahun depan dah kena anta ahmad pergi sekolah lak ni..berapa lak la nkena bayor ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. HEhehe...sila sediakan duit secukupnya. Aku ni lagi lah, kimi naik darjah 1 tahun depat. Lagi banyak nak pakai duit. Nak hantar qairah pre-scool lagi.

      Delete
  29. tu yg tgh dok pikir harap sgt .. thn dpn anak sy dapat tabika kemas.. sebab dia pun xmoo dah dok seharian kat taska... bkn sbb naik rege.. sbb ramai kwn xde.. agaknya inilah puncanya bila yuran naik.. tp nak buat camner.. mereka pun cr reezki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan masya. Tak blh nak buat apa dah. Bukan kehendak dorang nka naikkan yuran.

      Delete
  30. Memang tiap2 tahun pun naik yuran tadika ni...huhu.....tapi dah tanggungjawab ibu bapa kan, redha jak kan lah.

    ReplyDelete
  31. Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Ok sue. Nantikan citer tu nnt yer ☺

      Delete
  32. Disebabkan isu2 mcmni lah saya tgh planning nk berhenti kerja, nk tumpu lebih kpd anak2. Start dari skang dh kumpul duit dari bisnes wpun x bnyk. Saya setuju dgn salah sorg komentar di atas, tadika mahal bkn penentu kejayaan anak2, yg penting didikan kita kpd anak2 di rumah. Anak saya belajar di tadika kemas di ceruk kampung, alhamdulillah dia jenis cpt tangkap. Keluhan kita org bawahan ni, x pernah org atasan endah..sedih..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akk klo boleh pon nak jadi surirumah juga sue. Tapi keadaan tak mengizinkan lagi.

      Betul tu. Siapa lah kita kan.

      Delete
  33. bila ada anak nanti mungkin yuran makin mahal dr skrg.. huhu

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive