Black Pepper Prawn

Tuesday, November 19, 2013

Sedap sket bunyi klo di inggeriskan...hehehe...Saja nak buat uols terliur pepagi nih. Dari dapur Fiza Rahman kali ni kita buat menu simple lagi. Kalau haritu buat Sotong masak Lada Hitam, kali ni kita buat Udang masak Lada Hitam plak yer puan2.




Ini lah rupanya lepas dimasak. Rasanya??? Sedappppp. Tak caya? Cer try masak. Udang kan rasanya manis. Bila masak tu terasa kemanisan udang dan juga carrot. Bercampur plak dengan lada hitam tumbuk dan sos lada hitam....perrgghhhh...rasa manis, pedas pastu makan dengan nasi panas2. Terpejam2 mata sebab sedap...muahaha...hover plak ko kan sampai nak pejam2 mata. Tipu jer tu :-)


Tapi tak tipu tau. Sedap rasanya. Sendiri masak sendiri puji itu harus yer puan2. Resipi? Sama juga macam masak Sotong Lada Hitam haritu. Cuma udang ni aku goreng dulu sekejap pastu tambah carrot. Mudah, senang, simple, cepat dan sedap.


Sekian dari dapur Fiza Rahman. Kita jumpa lagi dalam resipi akan datang. Itu pon kalau ada resipi baru...ahaksss...


Note: Kepala serabut. Lepas kimi chicken pox, turn qhalif plak. Tapi bukan demam. Next entry kita citer. Sebab tak der gambar. Biar gambar yg bercerita. Dugaan sungguh :-(

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

62 comments

  1. sedapnya... selalu saya buat goreng butter or sambal udang.. kalo rajin baru buat kari udang..

    ReplyDelete
  2. resepi mcm nie sesuai utk org yg sibuk mcm sy ni..xpernah try ag bpeper prawn..boleh cuba nti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba...jgn tak cuba, Simple dan cepat azie.

      Delete
  3. dengar nama jer terus nak tengok gambar..memang kerlasss tau..
    kimi dah sembuh ke??alhamdulillah..
    biasanya memang akan berjangkit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak best klo entry tak der gambar kan zee.

      Alhamdulillah dah sembuh dan syukur sbb tak der tanda2 nak berjangkit kat adik2 dia.

      Delete
  4. ok, boleh tiru resepi akak ni..

    byk² sbr kak.. hrp diorg cepat sembuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila tiru.

      Tu lah tina. Dugaan seorang ibu.

      Delete
  5. alahai..apa lagilah dugaan tu..moga tabah dan sabar jelah ye sis..resepi sotong dulu pun dee tak try lagi..hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bertabah jer lah sis. Nnt try tau kak ☺

      Delete
  6. Udang malas nk kopek..kehkehkeh...masak sotong je senang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang malas nak mengopek udang nok. Next time masak sotong/ikan/ayam jer lah.

      Delete
  7. Nape pulak dgn di kenit comel tu Fiza?

    Fiza ni mst suke lada hitam, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...ha'ah farah. Lagi pon cpt nak masak.

      Delete
  8. boleh try buat..tp udang sekarang ni mahal sangatlah kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang mahal sis. Tapi kat bangi ada kedai baru. Fish market. Murah juga barang2 basah kat situ.

      Delete
  9. Replies
    1. Alahaiii kak. Sorry lah buat akk terliur.

      Delete
  10. sedap ni..saya suka kalau masak guna lada hitam

    ReplyDelete
  11. mmg sodap ni.... done nuffnang yer !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap kak. Thanks isi duit tabung.

      Delete
  12. Tak pernah terpikir plak nak wat udang masak black pepper cani.. Maybe leh try nanti.. Nyummeh! ^_^
    http://miezashaklee.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. mmg kene sabar jaga anak2 cp ni fiza, berjangkit2, wah nmpk sedap menu tu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah aju. Sabar jer lah kan. Sedao aju.

      Delete
  14. udang memang faveret nina... sedapppnyaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama lah kita. Tapi tu lah. Nak mengopek tu yg leceh.

      Delete
  15. Udang mmg sedap masak apa pun kan, senang nak buat dia. Alaaahai kesian sungguh la kalau budak2 tak sihat, cepat sembuh yer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenn nas. Sebab rasanya yg manis.

      Tu lah. Memang kesian.

      Delete
  16. Nampak sedap ni......tambah2 lagi bubuh lada hitam... :D

    ReplyDelete
  17. salam.tegok respei ini terus ke link ini heee...is tabong nuff darli

    ReplyDelete
  18. masak apa pun sebenarnya kena ikut style kita kan Fiza. janji family kita suka dan berselera... apa lagi kena yg sedap kena ulanglah selalu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak. So far x der plak dorang complain ☺☺

      Delete
  19. kalau ada lada hitam memang sokmo sedapnyer...

    ReplyDelete
  20. udang sentiasa dihati.. masak apepun semuanya sedapp hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul3x. Tapi nak mengopeknya tu lah. Kekadang saya mkn ngan kulit2 skali ☺☺

      Delete
  21. salam k.fiza..

    oh..udang...sungguh menyelerakan...
    nnti bleh try versi akak ni.. nyum3.. :)

    ReplyDelete
  22. memanglah sedap makan simple simple gitu kan Fiza....Kalau daging pun sedap jugak tu

    ReplyDelete
  23. pejam mata tu mata tu wajib kak. abaru ler terasa keenakkan masakantu.hihi

    baru meresap kedalam segala rasanya kan

    ReplyDelete
  24. daging masak lada hitam pun sedap!!!! hihihi

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive