Cerita SURIRUMAH SEPENUH MASA

Thursday, November 28, 2013

Tapi sepenuh masa untuk 4 hari ni jerlah. Esok dah keja. Bos pon dah tanya tu. Lagi pon esok ada meeting.




Bukan mudah pekerjaan surirumah ni uols. Kerjanya adalah sangat taugh kalau nak dibandingkan dengan kerja2 office. 4 hari menjadi full time housewife bersama 3 orang anak yang 2 orang daripadanya tak sihat. Betul2 mencabar fizikal dan emosi aku.


Mana taknya, KETAWA BERSAMA..BERMAIN BERSAMA..MENANGIS PON BERSAMA. Qahirah kacau kimi, kimi usik qahirah...sampai bengkak kepala si abang di ketuknya dgn lego. Qhalif tarik rambut qahirah, qahirah tolak qhalif...ppfftttt...Berpinar kepala otak aku jap. Jadinya...gaduhlah, nangislah..ibu tak larat dah. Volumu tinggi pon tak jalan dah. Penat nangis kang senyap lah tu.




Macam kimi dengan qhalif, dorang memang ngam kalau main. Tapi kalau kimi & qhalif main ngan qahirah, mesti ada yang nangis. Iyerlah..budak pompuan main ngan budak lelaki kan. Tak berapa nak ngam. Ada masa ok, ada masa ko :-)


Budak2 tengah tak sihat, biasalah kan. Macam qahirah dan qhalif, mulut naik ulcer, merengek sketlah. Tapi tak der lah teruk sangat merengeknya. Still under control. Si ibu pon kenalah faham yg anak2 tak sihat kan :-)


Bak kata ustaz Azhar Idrus, pekerjaan yang paling banyak mendapat PAHALA adalah MENJADI SURIRUMAH. PAHALANYA melebihi segala pekerjaan lain di atas dunia ini. Beruntunglah kamu yang dapat menjadi SURIRUMAH SEPENUH MASA.


Note: Keletah anak2 yang kekadang buat ibu jadi hijau dan kekadang buat ibu gelak guling2 :-)

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

23 comments

  1. Mmg kena sabar banyak layan ragam anak2 kan.. farah walupun baru sorang pun kadang2 terhijau jugak dibuatnya..hehehe

    ReplyDelete
  2. hehehe kadang2 bila tgk comel je bergaduh ..kadang2 bila tgk geram je bila bergaduh..
    Khairine & Danish pun kadang2 mcm tu Fiza.. budak2 kannn :)

    ReplyDelete
  3. Pheww, fiza, i baca pun naik penat gak ni.. haha blh bygkan mcm mana... tp kan tetap jgak nak jadi suri rumah sepenuh masa. hehe entah bila la tu.

    ReplyDelete
  4. memang mencabar.. sama la ngan bebudak kat rumah ni.. aqil+aisy ok, aqil+damia.. kadang ok kadang tak..

    ReplyDelete
  5. LEBIH-LEBIH LAGI KALAU ADA ANAK-ANAK KECIK.. RUMAH ASYIK BERSEPAH JE.. MANA TAKNYA, DIORANG PUN DUK 'BERKEMAS' JUGAK..

    ReplyDelete
  6. betul...surirumah dan yg berkerja dari rumah ade lah org yg power!

    ReplyDelete
  7. memang memenatkan kalau jadi suri sepenuh masa dengan karenah anak2.. huhu memang tak tertahan...
    memang macam tu lah... penat sat depa main gelak2.. sat depa gaduh keriau... wahhh rumah jangan tanyalah sepah tak hingat... itulahkan beruntung mereka yg terpilih menjadi suri sepenuh masa,...

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah
    Merasa gak kan walau 4 hari
    Hehe...
    Tu yg beranak 3, yg 2 org ni jek pun penin suda kapla ni.. Last2 bior kan aje...

    ReplyDelete
  9. salam fiza..huhu..tgk tu ..dalam bakul dah duduknya..hhaha

    ReplyDelete
  10. Mmg beruntung Fiza sape yg jdk fulltime housemake. Mmg hakikat pnt sket dr keje kat opis tp bygkan mrk membesar dpn mata kite. Kite sendiri yg msk utk diorang. Breakfast. Lunch. Minum ptg. Malam. Tidurkan mrk bila tiba masa. Susukan mrk. Wahhhhh~ Sy rela penat Fiza. Hahahaha!

    ReplyDelete
  11. Memang tugas surirumah sepenuh masa nie mencabarkan...

    ReplyDelete
  12. aahhhh...penattt wei. aritu cuti memang penat sesangat. tp hepi sgt tgk dorang ada depan mata

    ReplyDelete
  13. ari tu, IbuNoey jadi surirumah 24 jam pun jenuh gak nak melayan anak bujang sorang tu..tapi best bila tgk gelagat dorang kan..

    ReplyDelete
  14. kengkadang bila jadi surirumah sepenuh masa ni mmg mencabar..tp bila masuk keje..alahai windu je rasa kan

    ReplyDelete
  15. yg penting, demi anak2 kita jugakan fiza !

    ReplyDelete
  16. mmg org selalu cakap mcm tu. jadi suri rumah ni penat dan mencabar. tapi.... saya tetap memasang impian utk menjadi fulltime housewife.

    ReplyDelete
  17. Huhuhu I jaga sorang pun mau pitam, ni kan u kena jaga tiga yg duanya tengah tak sihat. Respek la. Memang besar jugak cabaran fulltime hosuewife ni sebab 24jam ngadap benda sama again and again senang ilang sabar.

    ReplyDelete
  18. bak bergaduh n nangis tu la yg kene banyak sabar kan...

    ReplyDelete
  19. Betul tu Fiza. Bukan mudah sebenarnya keja sorang surirumah lagi2 yg bekerja. Lagi mencabar nak kena bagi masa rumah dengan keja.

    ReplyDelete
  20. hehe...anak anak kecik mmg penat le Fiza... mcm Okje ni idaklah penat sangat enjoyyyy hehe

    ReplyDelete
  21. Betapa seroniknya dpt melayan kerenah anak...siap dok dlm bakul tu...hehehe

    ReplyDelete
  22. Memang mencabar tanggungjawab surirumah sepenuh masa ni.. Tambah2 plak yang ada anak macam Fiza.. Mieza yang baru melayan keletah anak bulus ni pun hijau2 jugak dibuatnya kekadang.. sabo jela..
    http://miezashaklee.blogspot.com

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive