Makan ker Menyepah ni???

Thursday, December 05, 2013



Pe'el anak bujang soleh nan sorang ni. Nak makan sendiri. Tak nak ibu dia suap dah. Terbalik plak, abang kimi makan bersuap sebab tak nak suap sendiri. Tapi si adik tak nak di suap, nak makan sendiri. Acaner tu? Tengok abang and kakak minum air cicah biskut, dia pon sama juga. Tengoklah ni:


Makan ker menyepah ni? Tak bagi kang melalak². Nak makan sendiri sangat kennn...tapi ni banyak main dari makan ni nak oiii. Tak per lah, asal diam sudah. Ibu tak marah. Nanti ibu kemas yer. #ibubanyakanak kena banyak sabar even kekadang naik juga suara petir ni. Skang #ibubanyakanak ni dalam proses mengawal emosi. Alhamdulillah...semalam berjaya. Smoga berjaya untuk hari² yang seterusnya.

Note: Dah start mendung balik kat sini. Simpati dengan mangsa² banjir. 


You Might Also Like

44 comments

  1. saja nak suruh mama dia kemas lah tu...hihi

    ReplyDelete
  2. Hehehehe...Qhalif ni kan, comel manjang. Geram tol! Tgk tgn dia penuh dlm cawan tu. Haih!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibu dia ni lagi geram tgk dia. Mcm 2 akal.

      Delete
  3. tuler pasal anak2 memang menuntut kesabaran yang tinggi...

    ReplyDelete
  4. salam ziarah..heheh makan sambil menyepah...mmg mcm tu..kan anak2..

    ReplyDelete
  5. Samalah dengan Naurah tu, nak makan sendiri. Bila disuap marah.

    Itulah fiza, biar jelah bersepah, anak kita tengah belajar kan. Biar dia rasa sendiri, deria rasa guna tangan, macam mana dengan tekstur makanan tu. As long as, makanan tu masuklah jugak mulut, boleh la jugak dia makan. hehe

    Fiza, doakan kami kat kuantan ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu hana. Biar dia explore. Tapi tu lah, kekadang sengaja dia telangkupkan bekas makan dia tu.

      Delete
  6. yg dh besar malas nak mkn sendiri sbb boleh relax..yg kecik mmglah sibuk nak makan sendiri kan..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah kak dee. Si abang memang tak nak makan sendiri. Nak ibu juga yg suap.

      Delete
  7. SAMALAH MACAM ANAK POMPUAN SAYA.. HABIS...

    ReplyDelete
  8. bagus la dia nak makan sendiri. baru la berdikari namanya walaupun ibu banyak anak akan penat skit mengemas. hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...geram juga sbenarnya. Sabar jer lah ☺☺

      Delete
  9. mensepah sepah itu sangat sinonim ngan anak2, tak sepah bukan budak namanya. hehehe memetir pulak adalah sinonim untuk mak mak macam kita kita ni hihihi.

    ReplyDelete
  10. mmg geram tapi kadangkala seronok kan melayan kerenah anak-anak ni..

    ReplyDelete
  11. tak pe..biar je dia makan sendiri..IbuNoey pun kadang-kadang hangin gak bila bagi makan sendiri,sepah je lebih..tapi budak nak belajar kan..kadang-kadang seronok tgk dorang enjoy makan sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Kekadang byk yg keluar dari yg masuk mulut.

      Delete
  12. semuga berjaya fiza, saya tengok akk saya selalu keluar petir,
    anak dia 8 meriah sangat.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa allah kak.

      Wah...8 tu. Saya yg 3 ni pon dah rasa mcm nursery rumah tu.

      Delete
  13. kira nak makan sendiri lah ni ye, ala tomei2, kalau tak bg nnti sure nangis kan hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah aju, sendiri2 jer skang ni. Memang nangis klo tak bagi.

      Delete
  14. hihi...samalah mcm kembar saya... kita ni nak suap bg makan banyak sikit..tp depa nak makan sendiri...pastu bersepah satu rumah...jenuh nak mendobi plak lepas tu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. khenn...klo suap byk sikit makannya. Ni klo mkn sendiri nak main jer.

      Delete
  15. Fiza, beli tikar getah yg sekarang ni boleh dibawa mana-mana baru RM15/- . Lepas sepah boleh cuci senang. Org tua-tua kata budak makan sendiri jadi daging hahaha... bagus dia nak berdikari tu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah kak. Nak beli juga ni. Asyik lupa jer.

      Delete
  16. ha ha ha sungguh susah nak kawal emosi tu fiza. membara dlm hati ni nak marah kalau gitu rupa nyer ha ha... but, kena kawal ekk :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gitu lah nampaknya aida. Emosi kena kawal.

      Delete
  17. Hihihi...dah pandai nak buat semua sendiri ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau boleh semua benda nak buat sendiri RH ☺☺

      Delete
  18. budak2 mcm tu la.. suka tgk keletah diorang

    ReplyDelete
  19. hihi. biarlah kak.janji tak nangis kan.hihi
    kak, kedah panas je.
    penang pon panas

    ReplyDelete
  20. sama la dgn akak ni fiza..kdg2 keluar juga suara petir ni..hikhikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Normal lah tu MA. Suara petir memang tak dpt dipisahkan dari si ibu gamaknya.

      Delete

Popular Posts

Labels

Blog Archive