Dah bagi SIGNAL pon masih KEDEKUT...

Thursday, January 23, 2014


Salah satu perkara yang menjengkelkan bila berada di atas jalan raya. Kedekut nak bagi jalan even dah lama lampu signal berkelip².


Aku kan pengguna tegar Highway silk dan tol sungai ramal tu. Sejak laluan kontra di buka waktu pagi, kurang sket lah traffic jammed. Kalau tak...memang sesak nak mamps pepagi. Tapi masalah bila nak masuk lane laluan kontra tu nak kena beratur panjang. Ikut mood kekdahnya. Ada masa kena beratur ada masanya plak smooth jer. 

Bayangkan lah aku dari tol cash. Nak kena pecut masuk lane kanan. Terpaksa lah potong barisan sebab keta dah beratur panjang lepas lane kanan tu. *faham tak? Buat² fahan jer lah*. Bukan suka suki nak motong tau.

Awal² lagi dah bagi signal. Tapi kan...pemandu kat malaysia ni memang kedekut *tak semualah*. Lagi aku cucuk nak masuk, lagi dia cucuk kedepan. Ya! allah...lain lah kalau aku tak bagi signal. Yang ko kedekut sangat apsal. Tak luak apa pon klo ko bagi jalan. Lama kekadang aku tunggu nak masuk barisan. Kalau dapat masuk memang aku angkat tangan kat orang yg bagi tu. Sebagai tanda terima kasih. Atas jalan raya pon kenalah berhemah kan. 

Macam² cerita, macam² ragam dan macam² dugaan bila memandu nih. Sabar jer lah kan.

Note: Klo betul tol naik, terpaksa lah cari jalan lain. 



You Might Also Like

29 comments

  1. aku paling benci kes mcm ni lah noqs... kita mintak dgn baik dia lagi nak berlagak tak kasi masuk.. kongajor kannn.. lagi2 pemandu lelaki.. kalau dia nampak lady driver nak cilok lagi dia acah2 kan kita.. phuiiii *emoaku* hahahaha

    ReplyDelete
  2. lagi satu kalau orang nak melintas jalan lagi diorang ni pecut...tak bertimbang rasa lansung

    ReplyDelete
  3. Memang kena bersabar dengan sikap segelintar pemandu kat Malaysia nie.. kadang2 yang kecik pn bukan main cucuk angin belakang keta kita.. padahal tak p tara mana pun.. bukan nak menghina keta kecik tapi sikap tuan punya keta tue yg buat hangin jer..huhuhu

    ReplyDelete
  4. tue lew habit malaysian people ;( tp x semua lah
    adew yang baik hati ;)
    salam singgah ... dah follow !

    ReplyDelete
  5. eh, mmg kalau cerita pasal kerenah pemandu kat malaysia ni panjang berjela list dia. Kadang2 org nak tukar lane je.... pun ada yang kedekut. Tak faham betul. Pastu bila kita tgk muka pemandu yg kedekut tu kan, dia buat keras je. Ei, sabor je la.

    ReplyDelete
  6. memanglah..sebab tu orang suka main masuk ajer x bagi signal

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum... mcm2 kerenah pemandu d jln. Hati2 d jln raya...

    ReplyDelete
  8. xleh nk imagine lak mksd fiza tu.. hihii

    nuff

    ReplyDelete
  9. Klu dr awal dh kasi signal, pastu bukan lalu emergency lane potong line mmg patut la kita pun berhemah kasi jalan.. Ni tak, signal letak kat lutut, pastu kete mewah tp potong jalan lalu emergency lane pastu tetiba nak masul lorong semula sbb depan ada roadblock
    Haa tau takut plak.. Mmg bengang org camtu wlau saya ni co pilot je huhu tp kebengangan driver tetap terasa.. Hehe

    ReplyDelete
  10. Dulu zura pon bawa kete gi keje. sbb tak tahan layan jem kat federal tambah2 plak bila projek LRT baru nih dlm pembinaan, zura naik public transport jer skrg nih. hehehehe

    ReplyDelete
  11. ada je yg jenis kedekut nak bagi lalu. sepatutnya takde masalah pun kasi laluan bila kita dah bagi signal kan fiza...

    ReplyDelete
  12. Salam K.fiza..

    huhu..lumrah mereka mcm tu..cma pun selalu jgk terkena.. time dah lepas simpang,pastu nk masuk corner.. dekat pulak corner tu..aci dan jer la bagi signal nk masuk...

    ReplyDelete
  13. malaysian di jalanraya, mmg ramai yg hampeh

    ReplyDelete
  14. Betul2.. saya paling boring bila kita dah bagi signal, org tu makin nak laju pulak.. mcm saja2 nak cari pasal.. mmg merapu...

    ReplyDelete
  15. mmg geram hati if jumpa such kind of driver kan kak

    ReplyDelete
  16. Mungkin pemandunya perempuan sebab itu tak bagi chance. Ada wanita yang hati kering terus cucuh jer.

    ReplyDelete
  17. saya kalau orang tu tak bagi signal memang berkira sikitlah. selalu kena kat sg besi tu. dah la tak bagi signal, pakai masuk smp kita pula kena elak sbb tak nak kete kena calar
    tap kalau bagi signal, saya akan bagi laluan

    ReplyDelete
  18. Besar jugak jd driver kt bndr besar2 ni.sabar je la kak.saya duduk pekan kecik.pagi2 slalu geram kt driver lori berat yg suka bawak slow tapi nak control dua2 lane

    ReplyDelete
  19. Betul tu. Kdg kdg sakit ht bila drive nih..

    ReplyDelete
  20. biasalah tu, pemandu kt Malaysia ni antara yg paling teruk attitude ketika di jalanraya. huhuhu

    ReplyDelete
  21. Biasalah tu.. lagi lama memandu kat jalanraya lagi macam2 kerenah boleh jumpa..

    ReplyDelete
  22. hheee... sy selalunya pemurah, tapi kekadang kedekut jugak...

    ReplyDelete
  23. Salam ukhuwah :)
    Jemput lawat blog saya di http://www.themagicgarden.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. dah jadi kebiasaan di jalan raya kan :)

    ReplyDelete
  25. hehe..sabo,sabo..IbuNoey pun selalu jugak bengang dengan pemandu2 lain yang tak memahami..lagila IbuNoey ni pemegang lesen P.suka yang lain nak buli..

    ReplyDelete
  26. Hm, gara2 orang macam ni la sy malas driving. Boleh amuk di jalan raya dibuatnya oleh driver2 yg tidak pandu 'x guna otak'. Huhu..

    ReplyDelete
  27. mmg menyakitkan hati kn.
    sabar je la

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive