Periuk Nasi pon Boleh...

Wednesday, January 22, 2014



Boleh apa? Boleh dijadikan bahan mainan...ppfffttttt...Bila sel² pon mula berhubung, suma dorang nak tau kan. Sorang main tekan². Yang sorang tu plak teruja dengan asap sambil meng 'asap' muka. Khusyuk betul. Yang si ibu plak, setiap kali masak nasi memang kena check lah periuk nasi tu, Sebab bebudak ni kekadang suka tekan². Tak masak plak nasi tu nanti.  

Dah macam tak der tempat lain plak nak letak periuk tu khenn. Tempat tinggi kat dapur tu suma dah penuh. Tak kan nak letak atas oven kot. Letak jer lah kat situ. Selalu aku pesan kat anak², periuk tu panas. Jangan di usik. Tapi bebudak sifat mereka kan curious...'betul ke panas'..'macam tak panas jer'...Nak juga usik periuk nasi tengah panas tu. Rasa tak puas hati agaknya bila tak dapat. Sekali bila dah kena, memang tak buat lagi dah. 

Note: Tak tau nak citer apa. Blur plak. Citer pasal anak² jer lah yang tak pernah habis.




You Might Also Like

48 komen

  1. teringat anak adik,suka sgt main periuk belanga..semua angkut bawa kat ruang tamu..termasuklah kuali hitam...

    nak jadi chef agaknya..hehe

    ReplyDelete
  2. diaorg dh bosan main toys..main periuk belanga pun diaorg suka..sama mcm my boys gak :)

    ReplyDelete
  3. uishhh.. memang kena sentiasa perati lah.. sbb wap yang kuar tuh memang panas kan~
    zura memang letak tinggi2 peralatan dapur cam nih~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dorang tahan panas...hehehe...nanti nak tukar tempat. Nak kena adjust balik brg2 kat dapur tu.

      Delete
  4. hahahhaha.....buat saya gelak sorang²..budak² mmg panjang akal betul...

    ReplyDelete
  5. sel2 otak berhubung,....gini la gayanya

    ReplyDelete
  6. Dorang selagi tak terasa panasnya memang selagi tu lah nak sentuh benda tu kan noks...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul 3x. Bila dah kena memang senyap terus. Sebab tau salah sendiri khenn.

      Delete
  7. hehehe..biasalah Fiza... budak2 tgh nak berkembang sel2 otak depa ni.. IQ nak berkembang..tu yg semua benda depa nak test & explore...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah atie. Biar dia explore. Tapi with supervision lah.

      Delete
  8. nama pon budak²...diorg bkn reti nak bezakan mana bleh, mana xleh...terhengat adik jantan sy masa kitorang kecik² dolu..mak baru abeh iron baju, dia nak test iron tuh hangat ke dak...skali dia p calit tangan kat iron tuh..melalak satu kg bleh dgq...sampai skang ada parot...anak bujang dia tgk pon rasa ngeri jee..hehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adoiii...dapat kurasakan kesakitan itu.

      Delete
  9. TENGOK-TENGOK JUGA ANAK TU.. JANGAN BIARKAN SAJA.. TAKUT NANTI KENA PNAS KE, KENA ELEKTRIK KE.. BERHATI-HATILAH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mekasih atas peringatan bro. Memang selalu diperhatikan ☺☺

      Delete
  10. kusyuknya mereka bermain dengan periuk tu

    ReplyDelete
  11. Jgn tergolek pulak periuk tu Fiza.
    Lagi bahaya plug tu rendah aje. Kena perhati juga mereka belum tahu bahaya tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nnt nak adjust balik barang² dapur tu kak. Nak letak kat tempat tinggi sket.

      Delete
  12. haha...yup bila sel2 otak dah berhubung..semua benda nak nak buat main kan fiza..bila tak berhubung lemau pulak di kata kan... hehe :)

    ReplyDelete
  13. hahhaha .. betol tu .. kalu nat masa jaga anak buah kawan Nat .. atau anak buah Nat sendiri .. Nat akan biarkan .. & xakan sebut 'Jangan' .. perkataan ni kadang2 berantu jugak .. tu je ubatnya ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perkataan 'jangan' tu memang tak digalakkan. Kena ganti dgn perkataan lain. Selalunya bebudak ni bila dah kena baru dorang serik.

      Delete
  14. budak-budak memang camtu. lagi dilarang lagi dia buat

    ReplyDelete
  15. bebudak ni benda2 camtu bawak main....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sudip, senduk, hanger pon di buat main.

      Delete
  16. Sbr jela ank2 nih kan kak...periuk nasi pun boleh

    ReplyDelete
  17. teruja tgk periuk nasi bole kuarkan asap tu..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...nak taip wap, tertaip asap ☺☺

      Delete
  18. salam k.fiza..
    eheh.. anak2 ni selagi tak pueh hati, selagi tu lah meneroka..tp bahaya letak periuk nasi kat bwh..elakkan perkara yg tak diingini berlaku..

    ReplyDelete
  19. hahah sedap ayat tu, bila semua sel2 pon mula berhubung,
    tandanya otak mereka sedang cari akal nak buat mende kretip :)

    ReplyDelete
  20. Budak2 mmg mcm tu.. kdg2 dah diberi mainan pun, brg2 dapur atau brg2 kerja kita yg nak dimainnya hahaa.. :D

    ReplyDelete
  21. sama macam anak saya si aqilah tu haa... kene tudung periuk kat tangan.. panas2 .. melecur la gak.. dah gtau panas dia xnk caya.. hihi

    ReplyDelete
  22. Apa yg boleh sume nak main. Tu la dia anak anak.

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page