Potty Train | Tahniah QAHIRAH!!!

Wednesday, January 08, 2014



Alhamdulillah...Di usia 3 tahun, anak dara solehah ni dah tak pakai pampers lagi dah. Day and night. Siap package lagi tu. Package apa? Dalam masa yang sama, qahirah dah pandai basuh 'yak' sendiri. Senang dah kerja ibu. Hanya basuh 'yak' Qhalif jer...hehehe...

Kalau sebelum ni dia nak pakai pampers kalau nak buang air besar. Memula aku tak bagi. Suruh yak dalam toilet. Tapi dia tak nak. Ok...fine. Ibu tak nak paksa. Tapi dalam masa yang sama aku psycho gak lah anak dara ni. Dan alhamdulillah, misi berjaya.

Masa awal² potty train dulu biasalah, malam² still pakaikan pampers. Pastu step by step tak pakaikan pampers waktu malam. Ada masa memang basah lah tilam. Lama² alhamdulillah, kalau rasa nak terkencing tengah² malam/pagi memang qahirah akan kejut. Tak pon selalu sebelum tido memang aku akan suruh dia kencing dulu.

Apa yang penting, kesabaran yang tinggi perlu ada kalau nak potty train anak² ni. Jangan plak marah atau tengking kalau dorang tak sempat masuk toilet dan terkencing kat memana. Kang terbantut plak hasrat anak tu tak nak ber pampers. Make sure anak dah bersedia dan dah boleh bercakap. Kalau belum boleh cakap tu mungkin ada sign language yang ibu itu sendiri faham akan bahasa anak dia kan. Rajin² lah bertanya kat anak. Dan puji-pujian itu harus di beri kalau anak berjaya kencin/berak dalam toilet. Anak pon jadi bersemangat kan☺☺


Good luck lah buat ibu² yang sedang berusaha potty train anak masing² yer. Buat qahirah yang bijak dan solehah, tahniah dan terima kasih sebab awak dah berjaya menjimatkan duit pampers...hehehe...

Note: Nak ajar qhalif potty train plak. Anak bujang kenit tu pon tak nak pakai pampers. Asyik buka pampers jer kerjanya. Nak pakai sluar terus...haishhhh...




You Might Also Like

26 comments

  1. nampak gaya si bujang kenit lagi extra advance tak nak berpampers ye..hehehee...

    tahniah kakak qahirah! :)

    ReplyDelete
  2. potty train mmg mencabar.. tapi reward nya best bila dah berjaya.. jimat kos utk beli disposable diapers kan...tahniah qaira.. saya pun tak sabar nak potty aisy.. tapi setahun pun belum lagi..hahaha..

    ReplyDelete
  3. tahniah qahirah.... mama kene belanja cupcake ni...hheee

    ReplyDelete
  4. 3 tahun qahirah dah free pampers n basuh yak mmg salute. tahniah mamanya sebab dah semakin merdeka juga.. hehe makin tinggi level pencapaian anak kita, rasanya maknya pun semakin merdeka kiki

    ReplyDelete
  5. yup..mmg kena byk sabar masa potty training ni.,..dengan karenah anaknya...dengan nak angkat & jemur tilam kena kencing..hahaha

    ReplyDelete
  6. Tahniah dah x pakai pampers dah....hehe
    Damia mungkin hujung thn ni start potty training dah

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah.. baguslah mcm tu.. sekurang2nya dah boleh jimatkan bajet pampers.. :)

    ReplyDelete
  8. Qhalif umo brape?
    Nayli pun lately ni asek takmo pakai pampers

    Tahniah qahirah!

    ReplyDelete
  9. tahniah qahirah!! yea jimat tang belanja pempes ;)

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah. chaiyok. chaiyok. hihi

    ReplyDelete
  11. betul tu fiza, kena ajar pelan2 anak2 ni...dan kata pujian kena beri agar dia rasa dia hebat hahaha

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah...dh free drypers...bulan 4 nih auni dh 3 thun...so sblm die genap 3 thun sy train die..skang nih die dh mule free diapers...

    ReplyDelete
  13. syabas fiza kerna berjaya membentuk anak. tahniah qahirah kerna berjaya menjadi semakin bijak dan matang. skema tak komen aku... hahaha

    ReplyDelete
  14. pandaiiinya anak dara Fiza ni..Pae dah tak pakai pampers..tapi klu nak basuh tu sy lg yg basuhkan..hehe

    ReplyDelete
  15. anak perempuan senang sikit lain sikit dgn yg lelaki...ema pun nak up kan entry pasal ni...

    ReplyDelete
  16. Tahniah mak qahirah yang berjaya train qahirah tu.

    ReplyDelete
  17. teringat dulu aida train syuhada. selang 15 minit aida tanya, nak kencing tak? sehinggakan syuhada kata kat aida ~ ibu ni asyik tanya je. aida nak kencing adik cakap la..... ha ha ha ha...

    ReplyDelete
  18. Tahniah Qahirah sebab berjaya meringankan sikit beban ibu.. tahniah jugak buat ibu sebab berjaya dalam misi train Qahirah.. =D

    ReplyDelete
  19. tahniah qahirah..bagus dah boleh basuh yak sendiri...

    ReplyDelete
  20. salam k.fiza..

    eheh..potty train ni mmg agak mencabar bg cma.. utk kedua2 naka cma, time siang berjaya dgn jayanya... time mlm je kadang2 masih nk berpampers.. sape lagi..adik faiz tu ler..akak dah totally free diapers..

    chaiyok2..

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive