Tragedi JANUARY!!!

Wednesday, January 08, 2014


Gambar tiada kena mengena ngan citer. Tak best entry klo tak de gambar kan...hehehe...

Kalau Awie, Tragedi October. Tapi aku plak tragedi January....hahaha...Banyak sebenarnya tragedi lain tapi tak perlu lah nak citer kat org utk menarik simpati khenn. Tapi ni citer untuk tahun 2014 ni lah. Tragedi yang berlaku pagi tadi. Yang buat aku tak senang kat office ni. Terbayang² :-(

Qahirah jatuh dari keta. Aku tak perasan anak dara tu bersandar kat pintu keta. Masa hantar kat nursery tadi. Dah amik barang² kat belakang, aku terus buka pinta keta tanpa aku sedar yang anak dara tu tengah berdiri dan bersandar kat pintu keta. Apalagi...jatuh terlentang atas jalan TAR *bukan jalan Tuanku Abdul Rahman yer. Di ulang....ATAS JALAN TAR. Berderau darah aku. Nasib aku sempat tahan kaki aku kat kepala qahirah dari terhentak kat atas jalan tu. Nak tahan ngan tangan, dah tak sempat. Tangan plak pegang 2 bag. 

Nangis anak dara tu ngan aku skali nak nangis. Sakit agaknya badan tu jatuh terhentak...huhuhu...'ibu minta maaf kakak, ibu tak perasan'. Check kaki, tangan and badan dia tadi kot ada yang lebam/berdarah, alhamdulillah...so far tak der. Tak tau lah kot belum muncul lagi kan. 

Malam tadi dan pagi ni adalah sangat mencabar. Mencabar bila terpaksa handle anak sendirian. Start dari malam tadi, qahirah muntah. Pastu Qhalif demam. Tau lah budak menetek kalau demam, aku tak boleh nak buat apa. Asyik nak mengempeng dan merengek jer kerjanya. Nak bawa gi klinik, anak² dah tido. Berdoa jer lah supaya panas qhalif kebah cepat. Alhamdulillah...pagi ni dah ok sket lah. Tapi meragam tu still ada.

Dengan nak handle Iman Hakimi. Buat breakfast and Bento untuk dia. Skang memang hari² bawa bekal. Tapi semalam ngan hari ni bekal simple jer, sandwich sardin, nugget dan hotdog. Tak sempat nak masak mee/nasi goreng disebabkan adik qhalif yang pepagi lagi dah bangun sama ngan ibu. Sepantas kilat aku buat semua kerja. Nak hantar kimi gi skolah lagi. Nak hantar QahirahQhalif gi nursery. Dengan minyak keta minta di isi....pheewwwwww...

Note: Kita adalah IBU² yang hebat sebab dapat buat semua kerja dalam satu masa. 




You Might Also Like

34 comments

  1. begitulah kasih seorang ibu.walau macam mana payah pun...tetap lakukan yang terbaik untuk anak-anakkan fiza..

    ReplyDelete
  2. Ya Allah kak....... :( semoga terus tak apa-apa....semoga baik-baik saja..

    ReplyDelete
  3. eye..kiter adalah ibu yang hebat kan..bila kenang2 kiter ni buat keje kalo robot kan...zas..zas..zas..kan...adoi hai terus ingatan terus ingat kat izz..macam tu la gayanya..tp tak da yang sempat sambut....berderau je darah baca si qahirah ni kan..takpe la..tak di sengajakan...kiter ni nak cepat kan./..

    ReplyDelete
  4. Supermak!
    Moga diberi kesihatan dan kesabaran hadapi semua ni..

    ReplyDelete
  5. samalah..sy pernah gak kena mcm tu..sedap ajer anak2 dok ngendeng kat pintu..tp nasib baik sempat tolak dengan badan sy..kalau tak..mau tersungkur gak tu

    ReplyDelete
  6. seb baik qahirah ok.... mama tak sengaja..nanti belikan cekelet...hhee

    ReplyDelete
  7. kesian qahirah..nasib baik tak cedera teruk..

    mmg berkejar kejar siapkan kerja rumah kalau si kecik bangun kan..

    ReplyDelete
  8. Cabaran ibu nak membesarkan anak kan Fiza. Moga Qhalif cepat sembuh.

    ReplyDelete
  9. Tahniah...
    Berjaya menguruskan dua jawatan dalam satu masa...
    Semoga ketabahan dan keikhlasan akan mendapat ganjaran dari Nya...

    ReplyDelete
  10. Apa yg jelas dlm kata kekalutan dan tragedi semuanya dapat diatasi ye Fiza.
    Begitulah anugerah Allah berikan kepada insan bernama ibu.

    ReplyDelete
  11. salam, moga anak-anak berada dalam keadaan sihat....

    ReplyDelete
  12. arissa pun pernah masa bulan pose aritu..huhuhu..masa tu taktau nak kata apa perasaan..depan mata je.. memang takleh selamatkan sebab laki amie bukak pintu kete tak pandang ke dalam kete..anak dia jatuh dum dum dum ke bawahhh...sedihhhh sgt masa tu wei..siap pejam mata lagi tak sanggup nak tengok..huhu..tp alhamdulillah takde pape..cuma sbb dia kecik lagi..risau sgt2...dh terbyg dh ko terkejar2 camne..hrp jg diri jg kesihatan la ye fiza

    ReplyDelete
  13. insyallah besar ganjaran akak sebagai ibu.. :)

    ReplyDelete
  14. Allahuakbar nasib baik xde pape..seriau sy

    ReplyDelete
  15. seb bek akak tahan kepala dia.. mujur sgt kak..

    ReplyDelete
  16. alahai..siannya..tp tulah anak2..kdg2 kita suruh duduk taknak..tp budak2 kan..harap2 xde apa yg serius..

    ReplyDelete
  17. kesian qaherah nasib tak cedera mana2...insyaalah takder apa2...kagumla siap masak untuk anak2 lagi tu..memang betul2 supermom nih

    ReplyDelete
  18. ayat yg last tu aida setuju 100%.
    skang ni se awal 5.30 pagi dapur aida da berasap!!!
    buat bekal anak, breakfast anak dan lunch anak...
    all in one, early in the morning!!!

    ReplyDelete
  19. ya allah kesiannya Qahirah pagi2 dah jatuh terlentang,nasib baik kaki ibu sempat paut kat kepala Qahirah..kepala ni kalau terhentak takutkan fiza ?
    ibu2 ni kira super women kan,semua keje kira boleh settle..cayokk lah ! :)

    salam kenal n follow sekali :)

    ReplyDelete
  20. kita tak sengjakan hee...anak saya demam gak tapi ok tpai rasa takut dia demam balik.samalah kita suri rumah hee..

    ReplyDelete
  21. masa sorang2 tu la rasa bebannya.. tercabar gak kan.. sib baik tak terhantuk pale kat atas jalan tu.. time tu gak la mcam2 nak jadi.. moga semua nya terpelihara ye fiza..

    ReplyDelete
  22. Alahai sian... Nasib tak dak apa2 kan. Baisala kalut2. huhu..

    ReplyDelete
  23. dapat bygkan kelam kabutnya tu fiza, moga qhalif segera sembuh dan qahirah baik2 shj

    ReplyDelete
  24. Alhamdulillah nasib tak tak dak apa2 yg serius kan..huhuhu

    ReplyDelete
  25. fiza mmg ibu yg hebat...bkn sng nk pikul tanggungjawab gitu...kesian anak dara tu..alhamdulillah takde ape yg serius

    ReplyDelete
  26. siannya Fiza...akak boleh rasakan cemana dugaan handle anak2 x sihat tetambah duk sorang2...hsben fiza ostn ke?

    ReplyDelete
  27. memang dugaan sungguh kan Fiza..awal january dah kena..
    apa pun mmg superwoman lah...respek tau! sbb dapat juga handle kan?..hehe

    ReplyDelete
  28. kitakan supermom...tp seronokkan bila tahu kita buat semua tu utk anak2

    ReplyDelete
  29. salam k.fiza..

    aduhai.. nasib baik takde ape yg luka teruk..
    insyaallah..akak supermom..mesti dpt handle semua masalah dgn jayanya..

    semoga anak2 akak yg demam cepat sembuh..

    ReplyDelete
  30. Kenapa qahirah muntah? Kesan jatuh tu ke?

    ReplyDelete
  31. Alahai kesiannya dia... Kalau saya, tentu saya yang nangis dulu tengok anak jatuh kesakitan. Tak sengaja, kan. Saya memang setuju, kita ni supermak. All in one. Setakat kerja melambak-lambak tu, tak heran dah.

    ReplyDelete
  32. dengar pon dah seriau.
    harap harap kakak xda pa pe la kan

    u r the la kak..
    smga akak terus diberi kekuatan.aamiin

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive