Operational Readiness And Transfer Trials (ORAT) for KLIA2

Friday, March 28, 2014


Ok. Kita sambung cerita. Berkenaan entry aku smalam pasal FLIGHT TO DHAKA??. Gelak besar iols bila baca komen² uols baik di IG, FB dan juga BLOG. You made my day lah. Bukan gi bebetul pon ke Dhaka tu. Cuma trial to check and test the facilities at KLIA2 and to gauge view from public for the improvement of the facilities.


Pada yang masih belum tau apa itu  Operational Readiness And Transfer Trial (ORAT) atau dalam bahasa melayunya Kesediaan Operasi dan Pemindahan Lapangan Terbang. Ia nya adalah percubaan bagi menguji kemampuan sebenar fasiliti di KLIA2 boleh dilaksanakan dan juga menilai sama ada kualiti kemudahan itu sesuai dengan nilai wang yang dilaburkan kerana KLIA2 akan menjadi sebahagian daripada KLIA sedia ada iaitu pintu masuk utama negara. Fokusnya supaya kemudahan disediakan benar² berkualiti agar dapat menampung jumlah pelancong sempena Tahun Melawat Malaysia 2014 serta tidak menjejaskan imej negara.

Sumber: [SINI]


Kiranya smalam kitorang ni pelancong kononnya. Gedik pilih penerbangan antarabangsa. Sekali dapat ke Dhaka ko. Redha jer lah. Siap dapat bagasi bagai. Buat procedure macam nak gi melancong betul². Gi check-in. Dapat tiket kapal terbang ko. Timbang bagasi bagai. Last minute kena tukar flight gi Singapore plak...hahaha...Kena check passport. Siap kena raba lagi...cisss...Masa nak masuk kat tempat scanning tu. Lupa nak bukak jam. Sekali dia berbunyi daaaa. Kena lah buat spot check satu badan. Tak pasal² kena raba. Tapi dengan orang pompuan yerp. 

Layan gak ah smalam. Announcement penerbangan. Siap flight delay lagi ko. Macam betul² nak naik flight jer. Memang besar lah KLIA2 nih. The art Hybrid Airport kan. Which is expected to open for commercial operation on 2 May 2014. 1st time join ORAT ni. 

Note: Tak sabar nak balik Gombak. Dah kerinduan teramat dengan Iman Hakimi ☺




You Might Also Like

26 komen

  1. sunyilah belog saya begini tak ada orang datang heee

    ReplyDelete
  2. KLIA 2 datuk tony dah beli eh?tetibe tnye soalan..hehehe...

    ReplyDelete
  3. ingatkan dah berjimba kat Dhaka tu tau

    ReplyDelete
  4. bestnya, blom dirasmikan dah merasa dulu..

    ReplyDelete
  5. oooo kesahnya. .
    mmg takde kedai yg berjualan lgi la ek?
    selamba badak kirim fm hahahaha

    ReplyDelete
  6. hahaha..ciss.. rupanya.. agak tertipu di situ..

    ReplyDelete
  7. Dah agak dah ....fiza buat propa gempaq haha...apa2 pun tahniah lah terpilih utk operasi ORAT tu...

    ReplyDelete
  8. hehehhehe.....lakonan mcm real.....teruja juga kan....siap ada cek bagai....xsemua orang dapat merasai..sebab fiza dulu yg 1st dapat jejak klia2..... :)

    ReplyDelete
  9. kalau dpt pg pun best juga...
    dpt berlakon pun ok juga..heheh

    ReplyDelete
  10. Ilmu baru ni.. mcm tu rupanya… mcm pilot test la ek?

    ReplyDelete
  11. cis lakonan sematalah ye fiza? hahaha oklah tu dapat merasai pengalaman ke oversea giteww

    ReplyDelete
  12. harap a da ler ole2 untuk cahayacinta ahaks...

    ReplyDelete
  13. malaysia kena perbaiki imej utk thn melawat malaysia sebab MH370 ...

    ReplyDelete
  14. wahh besar dan luas la..sy blum bkesempatan nk smpy lagi..hahaa

    ReplyDelete
  15. dah tak lama nak beroperasi...KLIA 2 dengan LCCT yang baru tu sama ke?

    ReplyDelete
  16. oooo...ye ye o sy igt akak gi dhaka..adoiii

    ReplyDelete
  17. Hehe mana tau nanti noks betul2 ko dapat melancong pegi Dhaka... :D

    ReplyDelete
  18. wah best pengalaman menarik ni fiza

    ReplyDelete
  19. 2 may? dah dekat nak bukak la dah ni...waa

    ReplyDelete
  20. ooo ni kira macam buat simulasi la ni...

    ReplyDelete
  21. Patut pun ....ingatkan kawan okje tu gi betul betul...rupanya kana tipu hidup hidup hehe

    ReplyDelete
  22. salam k.fiza...

    oooooooo...iols ingat uols g terbang ke dhaka,,hihi :)

    ReplyDelete
  23. no wonder la lcct tu dia tak buat canggih2 sgt. Sbb nak buka klia ni la ye. Saspen ye fiza ni. ingatkan betul2 ke dhaka.

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page