SOFTnet Waktu Solat | Aplikasi Terbaik

Friday, March 21, 2014

Ok...ni nak share satu aplikasi terbaik untuk tau waktu² solat mengikut kawasan. Tak tau lah uols memang dah tau pasal aplikasi ni atau aku yang ketinggalan jaman baru nak tau pasal benda ni...ahaks...Tapi nak share jugak kalau ada yang belum tau. Aku kata ianya terbaik sebab apa tau:


Sudah semestinya lah disertakan waktu² solat pukul berapa kan. Yang bestnya, waktu solatnya automatik mengikut kawasan. Contohnya...aku skang kat Cyberjaya, bila balik umah, ianya akan bertukar kawasan Bangi/Kajang. Dan bestnya:


Akan ada notification bila nak masuk waktu solat. Dalam pada nak tunggu azan tu, akan berkumandang alunan ayat² al-quran. .Bila masuk jer waktu, berkumandanglah azan dengan doa selepas azan nya sekali. Bukan tu jer tau, siap dengan terjemahan hadis skali. Haaa...best kan. Lagi,,dan lagi...dan lagi best:


Ada notification juga untuk solat Dhuha. Macam biasa, dalam masa menunggu masuknya waktu sunat Dhuha, akan berkumandang alunan Doa Dhuha dari kumpulan nasyid UNIC tu. Terpulang lah kalau nak dengar sampai habis kan sebab akan di ulang² Doa Dhuha tu sampai masuk waktu solat Dhuha. Kalau yang tak hafal doa Dhuha ni lagi, eloklah dengar sampai habis. Aku hafal doa Dhuha dan terjemahannya sekali  ni pon bila hari² dengar kat IKIM fm. Ni pon salah satu cara nak menghafal surah² al-quran kan. Dah tua bangka ni baru nak hafal ko. Tak senunuh betul. Tak per, masih belum terlambat untuk perbaiki keadaan diri yang serba kekurangan nih. 

Ok...jangan lupa download tau. Sesuai untuk android application. Untuk pengguna itunes, tak tau boleh ker tak. Cer try.

Note: Banyak komen sedang menanti untuk diluluskan. Nantikan terjahan dari YB comel jap lagi yer...haha...





You Might Also Like

36 komen

  1. selamat pagi
    pagi nie lambat singgah
    baru lepas assembly

    ReplyDelete
  2. ok..blh cuba ni sbb ngah cri.. hri tu ada donlod, tp mcm xbest je..

    ReplyDelete
  3. Thank u fiza. harus saya donlod application ni sekarang jugak.

    ReplyDelete
  4. akak pakai yang biasajer waktu solat ker apa.. tapi cukuplah untuk peringatan.. takler canggih segini...

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah satu perkongsian yang baik
    Nak download la nanti insha Allah :)

    ReplyDelete
  6. eh bagusla kak, dia otomatik update kwsn ehhh...

    ReplyDelete
  7. kak..kenapa xboleh detect location pun huhuhu..

    ReplyDelete
  8. dah download dah satu... tapi bukan yg ini... cuma app akk tu dhuha tu takde

    ReplyDelete
  9. wahhh...mmg baguslah application ni..thanks for sharing kak :)
    done click click nuffnang!

    ReplyDelete
  10. menarik ni fiza, tq share yer, done nuffnang juga

    ReplyDelete
  11. Salam sis kalau kata tk da internet dia masih boleh aktif lagi ker kat hp

    ReplyDelete
  12. waahhh.. bagusnye.. boleh donlod jugak lah lepas nih.
    mekasih yer Fiza~ :)

    ReplyDelete
  13. salam...thanks sharing in4..menarik..boleh share x kat mana nk dptkan brg ni..tqvm sis fizah :-)

    ReplyDelete
  14. salam..kat mana ye boleh dptkan barang ni?

    ReplyDelete
  15. bagus juga apps ni....thanks for sharing noks. :)

    ReplyDelete
  16. eh, serius menarik application ni. Nak try install la. Kalo muat lagi internal storage.

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah dpt info ni . blg apply pas ni .

    ReplyDelete
  18. Wah bagusnya...CM tak hafal sangat doa dhuha..selalu baca bahasa melayu je..

    ReplyDelete
  19. Anak kakak dah setting kat handset kakak yg azan tu Fiza tapi tak ada pulak bacaan ayat-ayat sebelum azan tu. Nak suruh anak kakak tengok baliklah sebab mereka sekarang ada kat rumah...

    ReplyDelete
  20. bukan ko aje yg ketinggalan jaman fiza oii..aq pon apa kurangnyer..nasib baik ko promot aplikasi yg the best ni..
    thank u yer fiza...

    ReplyDelete
  21. Menarik juga yg ni ye.. saya ada download satu app juga tp lupa pulak namanya.. Yg ni lebih menarik lah.. lebih cool hehee.. Thanks sharing & salam jumaat.. :)

    ReplyDelete
  22. Thanks 4 sharing akak.. nk download jugak la.. sblm nie farah pakai my solat..tp tgk yg nie lagi better la.. =D

    ReplyDelete
  23. mcm xde jer dalam apple store… Setakat ni saya guna Muslim pro utk waktu solat…. tak de la alunan ayat2 quran sebelum masuk waktu… tapi boleh download full surah dalam quran sekali dgn audio dan terjemahan…. jadi bila2 masa boleh baca quran dan terjemahannya :)

    ReplyDelete
  24. bagus eks... insyaallah nnt try download..

    ReplyDelete
  25. wah bagus sekali infonya...kak pun baru tau...tq

    ReplyDelete
  26. salam K.Fiza..
    oo..cma tak tau ada apps ni.. selalu guna my solat jer..
    nnti try donload n explore..tenkiu sharing :)

    ReplyDelete
  27. Wow. Tak sangka ada application yang sebaik ini. Boleh download juga nanti.

    ReplyDelete
  28. baru tau jg ni Fiza..tq share ya..nti try dwonload

    ReplyDelete
  29. cam best ni..download kt ply store ke??

    ReplyDelete
  30. Bagus aplikasi ni. Tapi hati2 kalau masuk tandas, kena lihat waktu sembahyang...takut tengah melepas hajat tiba2 berkumandang azan dan ayat2 suci pula...hehe. Bahaya tu!

    ReplyDelete
  31. wahhhh ada terjamahan sekali!!!

    ReplyDelete
  32. menarik ni
    yg ciksuami diwnload just azan je bila masuk waktu.pastu bila pergi lain kawasan kena tukar sendiri.manual la

    ReplyDelete
  33. woww tq share..sblm nie ada jga cari kat google play tp mcm x berkenan d hati hehe..btw fllow my blog tau http://arilanam.blogspot.com

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page