Letih...Lesu...Lemau...!!!

Monday, April 07, 2014


Tak tau lah kenapa. Lately badan cepat betul rasa letih. Mungkin sebab faktor umur yang makin meningkat remaja kot...hahaha...Serious...Mata ni asyik mengantuk jer. Pukul 9.00 pm tu dah rasa berat. Macam di gam² mata nih. Badan jangan cakaplah, lemah gemalai. Rasa malas nak buat kerja rumah. Oooppssss...jangan buat spekulasi yang aku mengandung erk. Bendera merah nippon paint baru jer habis.

Rutin harian lagi lah. Hari² non stop kot. Stop pon time tido. Itu pon kena kacau kalau qahirah nak susu dan iman qhalif minta disusukan. Lagi bertambah letihnya sejak dear hubby kena standby. Pepagi aku nak kena hantar kimi gi skolah. Kalau qahirah ngan qhalif tak bangun lagi, terpaksalah tinggalkan dorang kat umah tu. Tapi sebelum tu pintu toilet dah tutup dulu dan juga benda² tajam aku dah simpan. Takut lambat plak kimi sampai skolah. Nak kluar simpang tu paham² lah kan. Nak kejut bukan main liat lagi. Jadinya...kena tinggal lah yerp.  

Pastu balik umah amik bebudak tu plak. Kekadang masih tido lagi. Ada masa dah bangun. Tapi dorang tak nangis pon. Elok jer buka tv sendiri. Kalau dorang bangun, hangkut skali hantar abang gi skolah. Pastu patah balik gi nursery. Macam tu lah rutin harian skang nih. Balik dari office nak masak plak. Kalau rajin, memang sedap lah lauknya. Kalau letih teramat sangat, kita makan megi senang dimasak lazat di makan sajork. 

Tapi perasaan letih...lesu...lemau ni memang tak boleh di layan sangat. Kalau dilayan memang menjadi² rasanya. Kena lawan perasaan tu. Semangat FIZA...semangat. Buang energy negative tu jauh² ☺☺

Note: Last week aku mimpi kena patuk ngan ular tedung hitam. Ada yg nak masuk meminang ker...hahaha...Terasa bisanya ko. Seram  lah plak kann. Mimpi itu mainan tido. 




You Might Also Like

35 comments

  1. Kata doktor yg consult kakak kadang sebab lack of exercise juga boleh sebabkan kita rasa lesu Fiza. Bukan kerja banyak yg lesu.

    Ada masa sunday bawa semua hero dan anak dara Fiza makan angin jogging sama-sama. Amacam boleh tak hihi...

    ReplyDelete
  2. semangat kak fiza.. :) mimpi ular? ustaz2 perubatan islam ckp, mimpi haiwan2 berbisa nie, kena jaga2..takut amalan ilmu tak baik.. sentiasa beringat2 ye kak.. :)

    ReplyDelete
  3. Fiza...macam tu jugak bunda tengok adik bunda...subuh dah bangun ..kejut anak2 yang besar siap2 gi sekolah...sarapan ala kadar..siap pulak yg tadika tu...yang tu ikut angin dia ...time ok tu elok jer bangun siap...time meragamnya...liat nak bangun..kadang nanges2 tak tentu pasal pagi2 buta tu....bila ibu dah pujuk tak mahu...ibu dah bising dah marah...baru nak siap, .kecoh tiap2 pagi2...

    Pastu hanta yang dua tu sekolah dulu baru anta sikecik ke taska...terus gi kerja pulak...balik nanti nak masak apa yang patut...cuci baju...iron baju... lipat baju..layan anak2 makan minum....mengadap anak2 buat homework... 10pm / 11pm baru tido...sok 5 am dah bangun pulak... kesian, tapi nak buat macam mana.. dah itu rutin kehidupan seharian...apa lagi adik bunda tu ibu tunggal pulak..

    ReplyDelete
  4. kalau ikutkan nak je sambung tido...hhe

    ReplyDelete
  5. sama la kita..zee selalu lepas isya dah tertido kat sofa..
    nak masak malas, nak kemas umah pon tak larat..
    sian kat bebudak la..kadang dok marah2 dorang..

    ReplyDelete
  6. samalaaa....penatttt teramat ko...yg penatnya baju tak abis2....lipat basuh sidai..adui penat hokeh..nasib baik gak boleh sub sket kat laki..hehehe..tp bila blik dr opis tu mmng terlepek la...

    amboih...mmng ada yg nak minang ke ni?...muhaha

    ReplyDelete
  7. huwaaa...sama la letih yg ketidaktahuannnn...fenatttt....

    ReplyDelete
  8. aura positif tolong datang jumpa fiza..

    ReplyDelete
  9. kadang2 perlu masa untuk diri sendiri supaya kita boleh recharge energy.

    p/s : mimpi berkaitan ular ni bukan maksudnya ada orang nak meminang. tapi ada orang yang berniat jahat/sihir. ini ustaz yang cakapla. apa2pun mohon semua perkara buruk dijauhkan.

    ReplyDelete
  10. Semoga dipermudahkan segala usaha & dilancarkan segala pekerjaan.. aamiin.. :)

    ReplyDelete
  11. mmm...bila dah jadi mak2 ni mmg penat kan bila semua benda memang menati kiter kan

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum kak fiza, samalah sheila pun makin lama makin lesu dibuatnya. tak larat dah nak buat kerja rumah sangat. heee mimpi? fuhhh ngeri tu kak. in shaa Allah, doa sebelum tidur jangan lupa. singgah menabung libresse sini~~~

    ReplyDelete
  13. Nampaknya lepas habis masalah air ni kena pergi bercuti...barulah boleh refresh minda dan jasmani.

    ReplyDelete
  14. Cian Sis Fiza..
    Tapi mesti seronok kan melayan keletah anak2..

    ReplyDelete
  15. samalah kita fiza.. faktor usia kot hehehhe.. done nuffnang yer

    ReplyDelete
  16. orang kata kalau mimpi kene patuk ada org nak masuk meminang tp bg yg ber"ilmu" dorg kata ianya berkaitan dengan sihir.. tak kisahlah samada kene patut or x.. tapi yg berkaitan ular la...

    tapi apa2 pun harap xda pe2.. take care

    ReplyDelete
  17. Farah pun sama akak.. kdg tue kul 9mlm dh selamat dibuai mimpi.. tambah pulak keja travel hari2 nie bertambah lagi la penatttnya...huhuhu

    ReplyDelete
  18. banyakan rehat agar xletih...mimpi dipatuk ular tu gangguan iblis tu...

    ReplyDelete
  19. sabar k
    moga dipermudahkan segala urusan harian fiza...
    take care!

    ReplyDelete
  20. once in a while badan akan tiba2 rasa penat, minta rehat la tu, listen to ur body. But in the same time... memang jangan dilayan lebih, hehehe. Dipatuk ular? Hmmmm u nak teirma ke pinangan tu? Ahaks

    ReplyDelete
  21. kita pun dlm keadaan yg sama.. lemau jew badan nih.. huhu

    ReplyDelete
  22. mmg penat kan fiza. saya yg anak sorang ni pun rasa mcm hadoii mak aih tak larat aku. inikan plak anak 3. tapi yg best nnt bila anak dah besar, la, best anak ramai.

    mimpi ular ni bahye skit. ada kaitan dgn sihir2 dan org dengki. takleh percaya sgt cuma berhati2 la ye.

    ReplyDelete
  23. ular ni selalunya ada kaitan dgn jin . kadangkala santau ... wallahua'alam . para suami harus hargai isteri yg x fikir penat demi rumahtangga ... kan kan kan !

    ReplyDelete
  24. Dulu saya pun selalu penat dan letih balik dari office. Tapi sejak konsisten minum ESP dan Vitalea dari Shaklee alhamdulillah penat berkurangan dan lbih aktif :)

    ReplyDelete
  25. blogwalking sini :) jemput singgah blogshope sy : http://ayraashoppe.blogspot.com/

    ReplyDelete
  26. mmg letih la..sy pon letihhh juga..huhuu

    ReplyDelete
  27. memang letih bila terkejar sana sini. go sis go!!! ;)

    ReplyDelete
  28. memg kdg kdg kita akan rse penat sgt kan kak

    ReplyDelete
  29. salam k.fiza..
    huhu..itulah pengorbanan sorg ibu kan..
    cma pun keje direct minggu ni..letih sangat2.. :(

    mimpi dipatuk ulaq? huhuh.

    ReplyDelete
  30. Samalah noks....dah ada 3 anak yg sangat cerdas dan aktif ni mmg terasa sangat penatnya......huhu

    ReplyDelete
  31. Ea lah... Bdn kita bukan robot.. Bila dh terlbih guna tnga mmg akn ltih dn lesu.. Get rest..

    ReplyDelete
  32. mimpi tu sama en suami saya kak.


    kena keluarkan peluh sikit tu..
    akak minum ephyra lagi tak?

    ReplyDelete
  33. amalkan doa surah al baqarah :) semoga sis fiza hindar dari perkara yang tak di ingini

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive