Ketam Busuk!!!

Monday, May 26, 2014



Kisah sedih petang jumaat. Di saat ko mengidam nak makan ketam. Sekali jumpa ketam. Tapi disebabkan keterujaan bila dah nampak ketam, ko lupa nak check sama ada ketam tu elok atau tak. Dari luar tak der bau. Tapi bila dah bawa balik umah, ketam tu bau semacam daaaa...Pendek kata, ketam tu dah busuk sebenarnya.


Yang aku tak puas hati, tokey kedai tak check ker hasil bahan mentah dia dah busuk? Lagi aku tak puas hati, tukang potong tak kan tak tau ketam tu dah busuk? Dah ko potong, sah2 lah kuat baunya kan. Ker sebab nak untung, busuk2 pon bedal lah janji untung masuk...cisss...memang kongajar tau.


Tokei kedai, tolong lah prihatin dgn barang2 dalam kedai. Especially barang2 basah. Dapat customer yang hidung tgh tersumbat. Mana nak tau ikan dan yg sewaktu dgnnya tu busuk atau tak. Atau dpt customer yg 1st time beli barang2 basah. Tak tau condition ikan atau yg sewaktu dgnnya macam mana, main amik jewr padahal ikan tu dah lama. Nasib aku beli 2 ekor @ RM13.++ tapi sekor jer yg ok. Kalau dedua KO, memang batu belah batu bertangkup lah..haha...


Kempunan aku nak buat gulai lemak ketam. Bahan2 suma dah beli. Buat ketam goreng tapi tak puas makan sebab comel sangat. Si kimi suka ketam. Jadinya keutamaan biarlah kat anak. Ibu dapat sikit pon jadi lah. Balik ni nak cari ketam lagi.


Note: Memang tak lah aku nak membeli barang basah kat kedai tu lagi.

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

21 comments

  1. Saye pun tengah geram dengan toke kedai alatulis ni.. tapi, saye xtau nak wat cemane?
    Saya beli ink printer - kalau ikut, boleh print 200 pages. Tapi baru 30+ pages dah abes ink. Nampak macam ade kesan inject kat catridge tapi x obvious sgt.
    Dulu pun pernah belikedai die tapi luaran memang elok berbalut dalam plastic.
    Jadi bende yang same jugak. Grrrr...

    ** To ALL BloGgers, do come & join me..
    http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/05/setulus-kasih-ibu-contest.html

    ReplyDelete
  2. tulah kesimpulannya ... jgn beli kat situ lagi . tak pe , next time blh beli lagi ... cian dia .

    ReplyDelete
  3. Ala sedih nya. Saya suka ketam juga!

    ReplyDelete
  4. Huhuhuhu sabor jer laa Fiza ...
    Alahai kempunan la pulak ..
    takpe lain kali cari lagi yang FRESH gtuu

    ReplyDelete
  5. Aduss sayangnya.. masak lomak sodap tu...

    ReplyDelete
  6. memang tak patut sungguh diorang nie. kalau yang beli tue jenis kais pagi makan pagi. tak ke kesian dekat orang tue.

    ReplyDelete
  7. adoi camna leh busuk... sabar jelah.. kalau saya suh hubby bawak pi balik bagitau kenapa busuk...gewamm

    ReplyDelete
  8. Dah bukan rezeki...sabar jer la. Kali ini ckeck betul2...ye. :)
    Lama xmakan ketam ni...best juga!

    ReplyDelete
  9. adoiii mcm kes telur ikan tembakul dah ni babe..
    sabaq yer.. hope peniaga yg tangkap muat mcm tu tak berkat lah hasil jualan kalau dok menipu org dgn gaya itu.. Gggrrr

    ReplyDelete
  10. alahai siannye fiza....

    ni same mcm kes lieya sebelum nie...ngidam2 nak mkan ketam sbb tgk fb member up pic ketam...bei 4 ekor...tu laa silap beli tak belek n cium....busuk satu.... mmg kuang ajo tol kedai tu bagi ketam busuk....tu yg lepas2 tu sebelum beli lieya belek2...cium dulu.... kang takut tekene lagi ketam busuk.....

    ReplyDelete
  11. Nasihat kakak Fiza kalau beli ketam cari yg masih bergerak. Kalau yg dah mati kadang tu dah lama. Ketam pulak jenis tak tahan lama mudah busuk.

    Kesian... harap petang ni dpt tunaikan hajat.

    ReplyDelete
  12. Alahai..siannya. Xpe..beli lain jelah..

    ReplyDelete
  13. saya plak beli ketam 6 ekor... badan besar..isi halusnyer

    ReplyDelete
  14. Alahaiiii dah la ketam mahal kan..

    ReplyDelete
  15. ish! memang x patut!!
    kang kalo termakan.. x ke sakit perut nanti.

    ReplyDelete
  16. Peniaga nie pun kadang2 ada yang jenis ambil kesempatan... dia tengok kita macam tak perasan jer... so dia pun bagi jer walau pun dia tau brg tu tak elok dah... aniaya orang jer kan...

    ReplyDelete
  17. Penjual tu tak baik tau, jual benda dah busuk. Aku pun pernah kena noks, tapi bukan ketamlah, masa beli ikan merah. Sekali sampai rumah baru tercium bau busuk huhu

    ReplyDelete
  18. salam k.fiza..

    huhuhu..selalu kalo terjadi mcm ni msti dah serik nk beli kat tempat yg sama kan..?
    oh kimi, kita geng... hantu ketammmmmm.. :)

    ReplyDelete
  19. saya ada beli ketam 2 ekok tapi bsuk.ketam dari tesco ingat beli pack murah dan balik nak terus gureng utk anak tpi last ke tong smpah

    ReplyDelete
  20. dorang ni kadang-kadang nak untung je....bukan kira busuk ke tak, yang penting jual dapat duit.

    ReplyDelete
  21. akak bg tahu tak kat org kedai tu balik?
    kasik dia tahu ke..

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive