Muhasabah Diri | Anak² itu AMANAH!!!

Thursday, May 08, 2014


Touching jap dengan apa yang Ustaz Ahmad Dusuki Abd Rani kongsikan nih. Lagi touching bila baca blog DaddyZZZ [DADDY COOL] smalam. Betul apa yang ustaz kata kan tu. Kita ni kekadang terlalu mengikut perasaan. Kekadang tanpa kita sedar, kita lepaskan kemarahan kita pada anak². Sebab masalah² yang kita bawa dari pejabat dan juga masalah² lain, anak² jadi mangsa. Sebab kepenatan pon, kekadang kita lepaskan pada anak².

Teringat perkongsian dari Ustazah Norhafizah Musa. Hidup ini di ibaratkan seperti Remote Control. Kita yang mengawal Remote dan chanel. Bila kita berada dipejabat, kita tukar kepada chanel pejabat. Kita sebagai seorang pekerja. Lupakan masalah² dirumah. Fokuskan pada kerja. Bila kita berada dirumah pula, kita tukar chanel kepada rumah, dimana kita perlu menjadi seorang surirumah dan juga seorang isteri yang menjalankan tanggungjawab. Lupakan soal² dan masalah² dipejabat. Tumpukan perhatian pada keluarga. Begitu juga jika kita seorang guru. Perlu bertukar chanel kepada sekolah. Beri perhatian pada anak² murid. Mengajar dengan penuh ikhlas. Lupakan masalah² lain. 

Nampak tak? Apa pon masalah, kita kena kawal diri kita. Kita kena sentiasa tukar chanel mengikut situasi dan keadaan. Peringatan buat diri sendiri juga. Nampaknya aku masih belum dapat nak mengawal sifat amarah bila berhadapan dengan karenah anak². Tapi aku tak putus asa. Doa...doa dan terus berdoa padaNYA. Supaya redhakan hati untuk menjaga anugerah terindah ini dengan sebaik²nya. Dan memohon supaya diberi kekuatan dan kesabaran yang tinggi dariNYA untuk menjadi ibu yang terbaik buat anak². 


Dan aku kena tanamkan dalam diri ini yang anak² adalah pinjaman dariNYA. Hargailah selagi mana ALLAH pinjamkan mereka pada kita. Bila² masa jer ALLAH boleh tarik nikmat itu.

MY LOVE, MY LIFE and MY STRENGHT. Mereka ini yang buat aku jadi kuat dan sabar. Kuat dan sabar untuk terus bertahan. Kuat untuk terus mengharung dugaan tanpa henti. 

'YOU ARE BEING TESTED. YOU MIGHT NOT BE GOOD AT TAKING TESTS. BUT WITH PATIENCE AND PRAYER, YOU CAN MAKE IT'

Note: Sendiri taip sendiri touching sampai bergenang airmata dengan entry sendiri...haishhhh...hati tisu betul tau. Sambil taip teringat kat anak²










You Might Also Like

31 komen

  1. huhuhu...kadang lepas dah marah trus istighfar sbb baru sedar diri..sedih sgt sampai nanges2 dibuatnya :'(

    ReplyDelete
  2. inshaAllah nak mengawal diri untuk orang sekeling terutama anak-anak. thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  3. kannn...smlm baca blog dr daddyzzz tu nangis tetibe...huhuhuuu...sedih giler teringat kat anak-anak..

    ReplyDelete
  4. betul! setuju!

    lieya pun tersentuh dgn tulisan doc semalam ... ye laa tersentuh sbb kite selalu mengeluh letih tapi bile tgk org lain yg dikurniakan anak oku lagi berganda2 letihnyer....aduhh mmg insap kan....

    comel2 anak fiza....suke pose masing2 berboria baju same tu....

    ReplyDelete
  5. kadang2 sedey, kadang2 gembira bila kenangkan anak2 ni kan..buat touching jaa

    ReplyDelete
  6. nak kena muhasabah diri jugak ni..menyesal pon ada bila ingat balik dok marah2 and pukul dorang..
    stress tu kadang lepas kat dorang..walhal dorang tak tau ape pon..

    ReplyDelete
  7. kadang2 tak tertahan babe.. bila dah melepaskan geram kat anak lepas tu menyesal..
    mula lah aku giler bayang bila berjauhan ngan anak2.. padahal bukan jauh mana pn.. diorang gi sekolah je.. tp instinct ibu tu kuat.. sentiasa rindu kat anak2.. psstt rindu kat bapak lagi banyak sebenarnya.. hahaha

    ReplyDelete
  8. ...yg bc lagilah toucing. Tiba-tiba rindu kt anak2. Sobs.....

    ReplyDelete
  9. huhuhu.. terus teringat kat anak2.
    anak2 zura selalu kena marah dengan mamanye yang garang neh.
    pukul tuh x pernah lah.. kena marah jer lah.

    ReplyDelete
  10. betul.sangat betul.anak2 ni sensitif kan.tak boleh dimarah2.sekarang ni kalau marah, tengah2 marah tu amie senyum. boleh kurangkan rasa nak menjerit. sabar dan terus sabar.

    ReplyDelete
  11. tetibe rindu anak...;(..

    so far alhamdulillah masih boleh bersabau ngan kerenah anak walaupun bergegar gegendang tinge dgr die jerit (menangis betul2 tepi tinge) time pagi2 buta..

    ReplyDelete
  12. Mmg ati tisu sgt ni.hehe..comey2 baby..tima kasih like pages sya eh fiza :)

    ReplyDelete
  13. semoga kita boleh menjadi ibubapa yg baik dan contoh kpd anak2 ameen

    ReplyDelete
  14. sangatlah betulnyerr.... agree
    rasanya masa anak2 kecik dulu ada jugak marah2 tp bila selalu dengar ustazah nurhafizah musa dan prof muhaya, rasanya dah agak cool dan boleh kontrol perasaan bila diorg buat salah. put ourself in their situation ler... kesian jer kalau jumpa mak ayah dah malam2 jer, pastu kena marah jer

    ReplyDelete
  15. Perkongsian yg bermanfaat Fiza.. tq sharing..

    ReplyDelete
  16. agk nyer begitu lah jg perasaan ibu bapa kita selama ni

    ReplyDelete
  17. memang touching... bila termarah anak pastu dah cool down mesti rasa bersalah sangat...adui! anak kan kecil lagi, mana mengerti sangat...huhu.. muhasabah diri...

    ReplyDelete
  18. salam k.fiza..
    anak itu amanah allah dan ianya hanya pinjaman.
    semoga kita para ibu dan bapa diberi kekuatan dan kesabaran dlm mendidik anak2 hingga dewasa

    ReplyDelete
  19. anak2 adalah anugerah dan juga ujian buat kita

    ReplyDelete
  20. Benar anak itu amanah Allah
    Menjaga amanah yg Allah berikan juga adalah ibadah..

    ReplyDelete
  21. Bagus perkongsian akak nie.. farah setuju sgt dgn kata2 Ustazah Norhafizah Musa tue.. mendalam maksudnya.. InsyaAllah sama2 la kita jadi ibu yang terbaik utk anak2 kita kan kak.. =D

    ReplyDelete
  22. baca ni terus teringat kat anak2... :)...terima kasih atas peringatan fiza

    ReplyDelete
  23. IYELAH X SEMUA ORG BERPELUANG MEMEGANG AMANAH INI KAN..

    ReplyDelete
  24. kalau tak ada memeh payahkan pula tak der remote ni heee..comelnya anak2 sis..

    ReplyDelete
  25. Betul tu... Bkn sng pikul amanah besarkn anak-anak...

    ReplyDelete
  26. Mudah2an kita semua sbg ibu bapa dapat melaksanakan amanah & tanggungjawab itu sebaik2nya utk keberkatan kehidupan di dunia & akhirat... aamiin..

    ReplyDelete
  27. anak2 harta kita tak ternilaikan fiza.. done nuffnang

    ReplyDelete
  28. kan..
    muhasabah dgn.kata kata di atas..
    tima kasih kak berkongsi
    doakan utk saya smga dipermudahkan semuanya aamiin :)

    ReplyDelete
  29. selamat hari ibu akak! setuju dgn kata2 ustaz tu.

    ReplyDelete
  30. nak nanges pla..
    mudah2hn kita sbagi ibu diberi kekuatan dn kesabaran dlm menangani karenah ank2..In Shaa Allah..

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page