5S???

Thursday, June 05, 2014




Baru habis briefing pasal 5S nih. Kat syarikat² lain dah lama amalkan 5S ni. Tapi kat tempat iols baru nak start. Kalau sebelum ni dengar kawan² bercerita pasal 5S. Tapi skang baru tau macam mana 5S tu berfungsi. Phewwwww...banyak gak keja nak kena buat nih. Lebih² lagi kerja kat bahagian project. Document/Drawing/Tender tak boleh sukasuki buang selagi project tak siap. 

Atas meja...bawah meja kena kemas. Kena amik gambar sebelum dan selepas. Bukti katanya. Banyak juga nak kena buat nih. Filing label and filing system nak kena upgrade. Apa² pon, nak kena buat seiri (sort = sisih) dulu. Dah lah store kecik. Kabinet file apatah lagi. Ok lah...sekian laporan untuk hari ni. 

Note: Masa blogging amat terhad skang ni. Maaf uols sebab tak dapat melawat kawasan sangat.



You Might Also Like

21 comments

  1. OooOOoo itu fungsinya ye..
    mostly org2 kerajaan dah start 5S ni kann..
    all the best noqs.. selamat mengemas hehe

    ReplyDelete
  2. ADA TERBACA ARITU TP TERLUPA KAT PEJABAT MANA

    ReplyDelete
  3. penat dah kot dgn 5S ni..hehehe..bertahun dah..

    ReplyDelete
  4. amalan ni bagus rasa efisien dan efectiv...selamat beramal 5S :)

    ReplyDelete
  5. bila dah kena 5s nie,semua rasa kelam kabut sikit...hehe...

    ReplyDelete
  6. tempat ema kejap jer ikut 5S ni..sekarang dah tak nampak kemasnya lagi

    ReplyDelete
  7. Kekadang rasa macam mual nak buat Fiza.. ofis akak dah lama amalkan.. rasa nak termuntah nak maintain semua tu.. Selamat ber 5S lah ye Fiza :)

    ReplyDelete
  8. serabut tau bila nak start implement 5 s ni. heheh.. utk org yg tak biasa suasana terlampau kemas macam iolss ni, mmg rasanya berapa hari je dlm keadaan 5 s. skrg kalo badan yg iktiraf 5s ni dtg ofis, rasanya kena tarik balik sijil 5s ni. hehe.

    ReplyDelete
  9. 5s...bila audit mari je baru kelam kabut

    ReplyDelete
  10. susahnye nak maintain 5s..meja saya sendiri bersepah dengan kertas2 kerja..huhu..

    salam kenal ye kak..saya singgah sini.. ;)

    ReplyDelete
  11. Salam K.Fiza..
    hihi..cma kalo pegi mana2 meti ada tgk amalan 5s ni..

    ReplyDelete
  12. Seronok memulakan 5S ni...tapi nak maintain tu paling susah...
    Semoga berjaya!

    ReplyDelete
  13. plg nyampah.. 5s
    sebab kalau sy kemas, mesti sy x tau mna pergi brg saya..haha..asal sorok

    ReplyDelete
  14. ooo tempat fiza baru nak mula 5s yeak...mmg byk kerja tu...tempat lieya dah 2 kali gak org dtg cek .... skrang tinggalmaintan jek laaa ke 5s annye hehehehe.....tapi kelako sbb semua bende nak berlabel mcm sekolah tadika plak ekekekeekek

    ReplyDelete
  15. Saya pernah mengalaminya kekecohan 5s ni 2 tahun lepas bila ada lawatan peperiksaan. Jadi tukang incharge sambut pelawat pulak tu huhu... Selamat susun, sisih sesah, sapu, sapai, segalanya ye. Semoga dipermudahkan & all the best.. :) :)

    ReplyDelete
  16. ok la.. kt company dh amalkan. mmg kena buat win idea sblum & slpas projek.. gudluck. serius best tp byk benda kena buat

    ReplyDelete
  17. hujung bulan sebelum pose ni ktorg buat 5s kat opis

    ReplyDelete
  18. huhu..IbuNoey agak tak gemar 5s nih..tapi tu lah,tiap tahun memang ada audit datang..so,nak tak nak kena buat..adoyai..

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive