Cerita Selepas SAHUR | Sambung tidur ker???

Friday, July 04, 2014


Haaaa...ni lagi satu hal. Uols kalau lepas sahur sambung tido ker sambung buat kerja sambil bersiap² nak ke pejabat? Start posa haritu, bangun sahur pukul 4.45 am. Prepared untuk sahur sampai lah azan subuh. Memang aku tak sambung tido lepas sahur. Mengemas apa yang patut pastu trus siap² nak gi keja. Al maklumlah...nak kena keluar awal sebab jalan sesak.

Tapi pagi nih, bangun sahur pukul 4.15 am gara² mamai. Ku fikirkan dah pukul 5.15 am. Bukan main kelam kabut lagi. Sekali tengok jam bebetul...laaaaaa...Baru pukul 4.15 am rupanya. Disebabkan sahur awal. Aku pon sambung lah tidur pukul 5.00 am buat pertama kalinya sejak posa ni. Tapi kan, bila bangun rasa mengantuknya tak hilang². Nasib time drive tadi bley control lagi. Tengah buat keja tadi bley plak terlelap depat PC...ppfftttt....

Kesimpulannya...lepas sahur janganlah ko tido yer jot. Kalau ko tido memang kemengantukan tahap tak hingat lah jawabnya. Kalau tak sambung tido tak der lah mengantuk sampai macam ni sekali even bangun pukul 4.45 am. 

Note: Nak masak apa lah harini. Dapat buat sambal tempe ngan ikan bilis pon sedap nih...hehehe...Harap² sempatlah masak.


You Might Also Like

51 comments

  1. memang tak tido pun..tapi ngantukkkkk jugak...waa...kadang2 tetibaa je dah tersengguk...apa kes laa...taktau la nak menghadap balance ni smp ujung...

    ReplyDelete
  2. hari ni nak buat nasi goreng jer.. sebab bahan2 dah kering kontang.. heheheh

    ReplyDelete
  3. aku leps suboh tdo balik..
    lepas tu aku tdo sampai pkl 8 baru aku bangun nak gi kerja
    pagi laki aku dah keluar bawak anak2 skali gi sekolah :D

    ReplyDelete
  4. Msk simple lg sdp fiza.....

    Klu tdo pas sahur mg bt bdn jdk lesu. Tak suka lgsg!

    ReplyDelete
  5. selalu bangun sahur pukul 4 pagi..settle masak semua pukul 5 macam tu dah settle makan...tetap sambung tidur lepas subuh..xkisah walau dapat lelap setengah jam pun...

    ReplyDelete
  6. sy mmg xdpt la nk tido lps sahur..terus siap2 g keje..klo lmbt ckit nt merah ler kad hehe

    ReplyDelete
  7. btl la kak..smbung tdr pas sahur buat kite ngntuk giler².. sy kenkadang smbil nyusu anak blh terlelap sbb dh kenyang mkn sahur.. hahaha

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum kak, alaa kesiannya jadi mengantuk seharian pula ya. bahaya ni.. hehehee pasni set alarm betul2 ye

    ReplyDelete
  9. Lepas sahur,mmg selagi boleh, jangan tido..
    Kalau tido, byk kemungkinan berlaku:

    - terlepas solat subuh
    - rasa mengantuk yg teruk pagi tu

    ReplyDelete
  10. betul betul betul..kalau tidur balik mesti seharian terasa mengantuk. tempe sedap tu, tapi i ni pulak hari ni gatal2 tekak macam takder selera jer nak masak. tapi makan nak hehehe.

    ReplyDelete
  11. Saya fobia klu tidur lepas sahur sbb biasanya akan terlajak punyalah... badan pun lemah semacam je nanti... klu cuti kdg2 tidur jugak.. :D

    ReplyDelete
  12. Memnag betul tu sis..lepas subuh tak elok tidur..lebih baik kita berpagi-pagian melakukan kerja rumah :)

    ReplyDelete
  13. Selamat menjalani ibadah puasa :-)

    ReplyDelete
  14. Bunda makan sahur pukul 5 pg... macam mana nak sambung tidur...tapi dalam pukul 9 - 10 pagi dah pengsan sama2 ngn zarif...

    ReplyDelete
  15. sepatutnya mmg tak bagus pun pas sahur tido,tp sy klu tak keja pagi sambung gak tido.hehe

    ReplyDelete
  16. aduiii parah juga.. kesimpulannya boleh tidur tapi pada hari tak bekerja...

    p/s: terima kasih sudi join. blog ini tersenarai di http://www.mialiana.com/2014/07/senarai-url-blog-6.html

    ReplyDelete
  17. kalo ayie sahur bngun agk lewat..nk dekt2 subuh sebb budak bujngkn.. hehe sahur, azan dan solt lepas tu tido blik... sebb keje kol 10am..hehehe

    ReplyDelete
  18. tak masak laa XDD
    shi caterig je :3
    mak tak sempat nak masak XDD

    singgah sini dari blog mialiana :D

    ReplyDelete
  19. hihi..samela..pas sahur x kan tido..takut trlajak..nahas nti hihi

    Singgah dari segmen MIA LIANA.salam perkenalan.
    jemput join GA kad raya saya :)
    http://nurulasyikinmohdanuar.blogspot.com/2014/07/giveaway-kad-raya-by-ekinnuar.html

    ReplyDelete
  20. Yeapp. Memang tahap kemalasan dan mengantuk dia tinggi bila tdur lepas sahur.

    ReplyDelete
  21. memg kak kalo.lpas sahur kite tido lpas tuh bile bgn memg mengantuk..

    ReplyDelete
  22. singgah dan follow sini dari blog mialiana :))

    ReplyDelete
  23. Bagus lepas sahur terus mandi pastu buat kerja apa2 yg patut, klu x memang tengah harilah baru sedar jawabnya haha

    Salam Ramadhan Al-Mubarak 1435H

    Jalan-jalan bw malam dari segmen blogwalking sis mia liana :)

    Jom Terjah : Buffet Ramadhan Casa Ombak (ˆ⌣ˆԅ)


    ReplyDelete
  24. Farah mmg tak tido dah lepas sahur...bukan apa takut terlajak tido ja..hehehe

    ReplyDelete
  25. Blogwalking..datang dari Blog Mia..Senarai Blog saya number 80 dari bloglist yg dipostkan oleh MIa...selamat menyambut Ramadhan ;-)

    ReplyDelete
  26. Cikgu Faiz singgah dari segmen mialiana :)

    ReplyDelete
  27. sha da jd kebiasaan ni lps sahur xtdo, sbb bjaga nak on9 n tkut nnt tlps subuh..lgi2 d sbh ni awal kena bgn sahur..pjg masa bole lah nak BW blogger lain :)

    singgah dr blog kak mia
    www.opzzpinky.my

    ReplyDelete
  28. Tak dpt nk smbung tido... Mmg. Ckup tido sejak de anak-anak..

    ReplyDelete
  29. assalamualaikum, irrayyan.com datang singgah dari segmen kak mia..selamat menyambut Ramadhan ;-)

    ReplyDelete
  30. saya kalau tidur pas sahur..puasa hari itu mesti rasa letih nya..kalau tak tidur pasa sahur, insyaallah tak rasa letih pun.

    jemput singgah
    http://iolacaviarofficial.blogspot.com/2014/07/2-segmen-blogwalking-pink-lady.html

    ReplyDelete
  31. haah,kalau sambung tidur lps sahur memang ngantuk pon.hehe.btw,bw dari senarai sis mia :)

    ReplyDelete
  32. betul tu fiza, wah masak apa berbuka nanti?

    ReplyDelete
  33. kekadang trsasur jgak, tdur kjap..:)

    datang sini singgah dari segmen kak mia.:)

    ReplyDelete
  34. betul tu kak.
    jgn la pi lelap kalau lrlap mmg la. .
    sabtu ahad oke la lelap kejap. hihi
    cover utk hri sebelum, boleh :)

    saya air tak da ni. huhuhu

    ReplyDelete
  35. tidoq tuh tak jugak...selalu lepas sahur mesti online, hehehe...btw,aisyah follow fiza sini... #1193

    http://aisyahambris.blogspot.com

    ReplyDelete
  36. bangun kul 5 pastu tido 45 minit bangun siap2 g kerja.. ahaha. semua kena laju. happy birthday sis ! yg keberapa tak tau. hehee

    ReplyDelete
  37. sebagai suri rumah mesti setiap hari fikir nak masak apa kan? macam sayalah. hehe :)

    ReplyDelete
  38. Asslmkm kak.. Btul tu.. Bila kita smbng tdo, smpai ke sudah ngntuknya..

    ReplyDelete
  39. Sejak budak2 dulu haza mmg xtdo lepas sahor. Nnt kepala tingtong. Lagi dulu keje syif. Hehehe

    ReplyDelete
  40. Mmg kalo lps solat subuh tu kalo tdo smula body jd makin letih n x bermaya..

    ReplyDelete
  41. Assalam..

    Saya singgah dan follow dari blog Kak Mia. Salam ukhwah fillah ;)

    ReplyDelete
  42. Betul okje pun mlas nak sambung tido sebab takut budak budak tak gi sekolah jawabnya kang hehe
    Mmg pening fikir masak hari hari nikan Fiza

    ReplyDelete
  43. memang tak elok sambung tido
    badan rasa tak sihat tapi kadang tetido juga, ehee :)

    ReplyDelete
  44. kadang-kadang saya sambung tidur juga...

    ReplyDelete
  45. kalu betul2 mengantuk mmg sy smbg..tkt kt opis terlena ;-)

    ReplyDelete
  46. noe x pernah lg lepas sahur tido...takut jadi mcm fiza ni la..mesti ngantuk lebih dari biasa

    ReplyDelete
  47. Saya kalau dah bangun mmg susah nak tdo semula.. tapi lepas zohor mmg kena lelap sekejap.. kalau tak mesti mamai... hahaha

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive