Lempeng Kelapa Sambal Tumis Ikan Bilis

Monday, October 20, 2014

Memang gandingan yang mantop. 1st time makan lempeng kelapa pak burn 2 minggu lepas kat Bandar Tasik Selatan. Sedap lah pulok wei. Selalu makan lempeng biasa jer. Apalagi….terus godek resepi. Senang jer rupanya. Misi mencari bahan². Ada jer halangannya. Hujan lebat…ikan bilis habis. Gi kedai lagi satu pon nan hado jugak ikan bilis. Gi pasar malam lupa plak nak beli…ppffttt…

Balik hari jumaat singgah kedai lagi. Alhamdulillah…ada suma bahan². Jadinya…weekend kita buat projek lempeng kelapa bersama sambal rumis ikan bilis. Pepagi dah masak sambal tumis. Petaang tu baru buat lempeng kelapa. Ini lah hasilnya:


Lempeng Kelapa cicah Sambal Tumis Ikan Bilis lawan dengan kopi-o. Minum petang dalam cuaca hujan dan sejuk...perrgghhhh...nikmat tak terkata. Tapi Lempeng kelapa tu agak sedikit tebal. Mungkin aku nyer bancuhan tak berapa cair. Tu yang jadi macam tu. Tak per…practise make perfect kan. Next time nak buat lagi.

Meh salin resepi nih:

Bahan²

11/2 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa parut putih
1 camca the baking powder
Garam

Cara² Membuatnya

1) Bancuh tepung, baking powder, kelapa parut dan gaul rata bersama air yang di bancuh dengan garam hingga sebati.

2) Panaskan non-stick pan. Lencer dengan sedikit minyak dan  cedok bancuhan lempeng tadi ke dalam pan dan ratakan dengan senduk. Masak dengan api yang sederhana.   

3) Dah masak apalagi...bedal lah dengan sambal. kuah kari dan yang sewaktu dengan nya...hehehe... 

Pastu tengah² makan teringat plak Ubi Kayu. Sedap jugak kalau dapat ubi kayu cicah sambal ikan bilis kan. Pastu ada leftover kelapa. Bestnya kalau dapat ubi kayu cicah kelapa dan gula. Haishhhhh...makan jer kerja #makbanyakanak ni wei. Rasa macam nak cari ubi kayu plak lah ☺

Note: Leftover kelapa tu aku buat kuih. Tunggu next resepi yerp.
  


You Might Also Like

33 comments

  1. sedapnya..ida suka mkn dgn gula merah..terbaik la

    ReplyDelete
  2. Mmg ar sedap.....okje pun jarang buat lempeng kelapa ni selalunya buat lempeng biasa aje....
    Ubi kayu? Pergh....mmg sedap pun!!

    ReplyDelete
  3. mmg sgt perfect combo..kene lak makan time hujan2..adehhh..

    ReplyDelete
  4. letak baking powder yer... ok² note resepi ni... blh masak cuti depavali nanti ...

    ReplyDelete
  5. Saya ada lebihan sambal tumis ikan bilis... tiba2 teringin gak nak makan lempeng kelapa!

    ReplyDelete
  6. Oh, wow! Pancake! *omputih sesat*

    Ish, awak ni...dah lama tak makan lempeng kelapa macam ni. Nak suruh buat benda senang ni memanglah malas. Biasa buat yang kompleks2 jerk...

    Hai, sedapnya lempeng kelapa ni. Kalau ada baki kuah gulai asam pedas ikan tenggiri lagilah tak mahu berhenti makan....

    ReplyDelete
  7. sedapppppp...peberet kak mieja jugak:)

    ReplyDelete
  8. Lempeng kelapa mg fav sy! Sgt2 suka! Mg ngam cicah dgn sambal ikan bilis! Yummeh!

    ReplyDelete
  9. ada sekali tu buat lempeng n sardin.. lempeng xlekat kt kuali.. xjd la bulat.. kakaka..


    akak, btl ke nk tudung AJ.. klu nk, minggu pegi lagi.. akak wassap ye..

    ReplyDelete
  10. Rumah kakak tengah banyak ubi kayu Fiza. Org yg abang buat projek wiring rumahnya yg bagi. Mehlah dtg rumah kakak hihi.... Kakak dah buat lopes, dah buat kerepek, tinggal rebus aje belum. Nanti kakak nak rebus makan dgn sambal tumis macam Fiza buat ni:)

    ReplyDelete
  11. sedapnya lempeng fiza ...org dulu2 kelapanya dikukur baru terasa lemaknya...

    ReplyDelete
  12. telan air liur saya baca entry ni tau!
    hahahaha
    saya berangan angan nak bukak kedai makan, antaranya jual lempeng kelapa..hahaha

    ReplyDelete
  13. memang meletop menu ni Fiza... adoii terliur dah... hehe

    ReplyDelete
  14. Ini kalo makan di waktu hujan.. memang x cukup sekeping ni.
    telan ailio lahhhh.. sedappppp!

    ReplyDelete
  15. lempeng kelapa ni kalau time petang petang kat kampung memang sedap makan dengan air teh panas..fuh!~ nikmat...

    ReplyDelete
  16. kalau ema buat lempeng tak pernah letak baking powder ni...patutlah kempis jer lempeng ema...hehehe

    ReplyDelete
  17. Sedapnyeeee.. aduihh.. meleleh air liur kak kep.. terpaksa pi cari kelapa yang susah nak dpt kat sini.. hihihi..

    salam kenal dari kak kep from doha ;-))

    ReplyDelete
  18. wallaaaaaaa kombinasi yg mmg WOWWWWWW....

    ReplyDelete
  19. Tak suka..heheh...sebab ada kelapa kot..:p

    ReplyDelete
  20. Ini makanan orang kaya kat sini tau... bilsi is mahal okeh hahahahaa. tapi grrrrr perut gwe minta sambal bilis pulok... nasi lomak pun sodap.

    pssttt dah cek ig jelitakako tu.. hihihi kevetulan betul kan. pemes budak tu nnt, jelita tumpang sekaki.

    ReplyDelete
  21. cicah dengan kari ikan pon sodap..
    dah ada resepi tu harus lah aku pun nak cuba..
    dulu masa kecik2 makan lempeng kelapa mak buat.. dah tua bangka ni nk try buat sendiri plak :)

    ReplyDelete
  22. Fuhh.. lapar pulak nengok time hujan mlm2 ni.. pekena dgn secawan teh o mmg sedap.. :)

    ReplyDelete
  23. Salam singgah..saya dah follow blog awak...harap sudi follow blog saya balik ya =)

    http://seronoknyermelukis.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. Mak aihh, sedappnyaa!! baca tajuk pun dah terliur! ahaks.. neways, petang2 hujan2 memang sedap makan lempeng cicah sambal ikan bilis. nyum nyum!

    ReplyDelete
  25. wahh lempeng kelapa memang terbaikk fiza :)

    ReplyDelete
  26. sedapnya wei menu ni...memang gu la tu....sekrng ni rasa nak makan macam2..tp masak dah malas balik dah..ada masa2 memang rasa mcm tak larat nak bau dapur...huhu...padehal memacam nak makan ni..lahaiii pembawaan ke lagi ni

    ReplyDelete
  27. fiza, kalo lempeng ni bakar atas daun pisang perghhhh lagi marveles rasa dia.

    ReplyDelete
  28. sedapnyaaa sis.. teringat makan dgn gula kt presint 2 thn lpas. mkn panas2 best ni

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive