Malu dengan Pekerjaan AYAH?

Thursday, October 09, 2014

Siapa dengar HotFm pagi nih? Topik pasal hari Pos sedunia. Pastu ada sorang caller call. Katanya dulu dia malu dengan pekerjaan ayah dia sebagai seorang posman. Ok...aku dah start touching. Gi skolah bapak hantar naik motor posmen siap karung kiri kanan tu. Dia rasa malu dengan kawan² sebab kena ejek. Sampai siap cakap ngan ayah dia jangan amik dia kat skolah *citer dengan nada sebak. Aku dah start bergenang mata nih. Sambung lagi...ayah dia tak cakap apa pon bila dia suarakan jangan amik dia kat skolah...diam jer. Bila dah besar ni, baru dia tau betapa susahnya pengorbanan seorang ayah yang bekerja siang malam untuk anak. Rasa menyesal sebab cakap macam tu kat ayah dia dulu. Gittew lah lebih kurang kisahnya.

Pastu DJ start pasang lagu AYAH dan IBU dari Sudirman. Terus berjurai² airmata aku. Teringat kat arwah ayah. Uolls pernah malu ker dengan pekerjaan ayah uolls dulu? Tipu lah kalau aku cakap aku tak pernah ada perasaan tu. Biasalah...budak sekolah tengah nak naik kan. Tak matang lagi. Ayah aku dulu pesara. Dah pencen lah senang citer. Bosan dok rumah kot. Tak pon sebab nak cari rezeki lebih untuk keluarga. Buat kerja tambahan. Jadi pengawal keselamatan. *nangis*

Arwah ayah plak jenis tak pandai bawak motor apatah lagi memandu. Pergi lah kerja naik bas mini. Naik tangga turun tangga bas arwah ayah aku tu. Pastu dari stesen bas, jalan kaki plak gi tempat kerja. Dengan bawak bag and bekal lagi. Gi kerja petang, esok pagi baru baik. Ya! allah...bila di ingat² balik...sedihnya. Aku menyesal...sebab pernah ada perasaan jahat tu dulu. Pada hal dengan duit tu lah aku hidup skang nih. Tapi itu dulu...jaman budak hingusan. bila dah meningkat dewasa, hilang dah perasaan tu.

Ok...aku nak stop dulu. Lagi aku tulis lagi bertambah kesesedihan hati ini.. Cuma aku nak pesan, apa pon pekerjaan parents kita, jangan lah ada rasa malu. Dengan duit tu lah kita dapat bersekolah. Dengan duit tu lah kita dapat belajar sampai Universiti. Hargailah setiap titik peluh mereka. 

Note: Al-fatihah untuk arwah ayah. Ayah...orang rindu kat ayah sangat² :-(





You Might Also Like

41 comments

  1. kite dgr pagi td..sambil driving sambil nangis..adehhhh..sedih sebak betul..

    Al-Fatihah buat arwah ayah..

    ReplyDelete
  2. Haih! Tmbh sedih. Td baca entri Izwa, mcm ni gak isunya Fiza. Huhuhuhu! Double rindu kat org tua.

    ReplyDelete
  3. saya anak posmen.. kalo surat chenta semua abah bukak baca dulu.. heheheh...

    ReplyDelete
  4. huwaaa........nangis balik aku fiza!!

    ReplyDelete
  5. Alfatihah untuk arwah ayah fiza.. Semoga arwah tenang disana..

    ReplyDelete
  6. sis, sebaknya sy bace cete sis.mesti rsa bsalah gila kn..sy memang xpnh malu dgn pekerjaan ayah sy...sbb memang kebanyakkan kat kg memang keje tu je mak2 ayh dorg buat..PENEROKA... cume sy ad malu tang moto...Sbb dlu ayah sy naik vespa..selalu kena ejek dgn kwn2...tgk skrg, VESPA dh jadi trend kan?? huhu

    ReplyDelete
  7. sedihnyaaa...aduii..yelah, budak2 biasala ada perasaan camtu kan..tambah lagi kena ejek2..budak2 ni pun satu hal...semua nak diejeknya..

    ReplyDelete
  8. Touching! :(
    Rindu dengan arwah ayah sy jugak.. masing2 ada cerita tersendiri.. apa pun tetap sayang mereka dunia akhirat

    ReplyDelete
  9. sebak baca...
    teringat kisah hidup sendiri..

    tp syukur saya tak pernah rasa malu dengan pekerjaan ayah saya sebab pembantu pertanian.

    ReplyDelete
  10. Betul...
    Yang penting Halal dan berkat...

    ReplyDelete
  11. sedih la plak membaca nya....sedekah banyak2 alfatihah pada arwah ayah...itu saja tanda kasih sayang kita kepada mereka..

    btw 2x menabung kt sini :)

    ReplyDelete
  12. Hmm...tak tau la cmne rasanya ada bapa. Arwah abah meninggal masa umur saya 2 tahun stgh...tp smpai skrg duit hasil kebun dan pencen dia sara keluarga kami walaupun dah 25 tahun meninggal.

    http://mrsjaysblog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum , saya pun pernah tapi masa sekolah rendah dulu. Sebb ayah kerja jual ayam. Tiap-2 hari bau ayam. Tapi bila sehari dia takhantar & ambil rasa rindu sangat. Sampai terasa BANGGA sangat sebab masih ada ayah yang boleh hantar & ambil sekolah takmacam sesetengah budak lain. Btw Al-Fatihah buat ayah awak yang tenang disisinya. Yang sememangnya jauh dimata tapi sangat dekat diHATI & doa :')

    ReplyDelete
  14. sedihhhh.. lagi2 bila dgr lagu sudirman tu.. menitik air mata :(
    Alfatihah buat arwah ayah kau.. dan utk ayah aku juga :(

    ReplyDelete
  15. masa kecik mcmtu la kan, masih belum ada kesedaran lagi..bila dah dewasa, berkerjaya dan beranak pinak ni baru perasan yg betapa besarnya pengorbanan seorang ayah demi mencari rezeki utk anak2..

    ReplyDelete
  16. Zura plak yang bergenang air mata baca n3 nih.. huhuhu
    Alhamdulillah.. zura x pernah ade perasaan mcm tuh, sebab Zura anak peneroka felda.. semua peneroka kat situ punye pekerjaan yang sama. kait buah kelapa sawit.
    jadiknye.. takpernah malu sebab semua pon peneroka felda kan~

    ReplyDelete
  17. sedih bila ingat pengorbanan mereka dan perkara ni akak di jelaskan pd anak. jgn rasa malu dgn kekurangan makbapak kita.

    fiza... beruntung org yg merasa ada bapa. akak ni tak merasa sejak umur 2 tahun😥

    ReplyDelete
  18. Kakak ni dulu miskin tapi sebab jenis manja dgn mak/bapak jadi memang tak malu walau bapak kakak kerja kebun. Kalau bapak dtg sekolah macam bangga pulak sebab dulu walau kami adik-beradik miskin tapi tiap tahun kami naik pentas ambik hadiah cemerlang. Sedih bila ingat tapi nasib baiklah kami dididik dgn penuh kasih dan tak ada perasaan malu. Budak dululah agaknya Fiza... 40 tahun dulu mana sama...

    ReplyDelete
  19. akak pon sama..sob3, hari2 ayah hantar g sekolah naik motor,pakai baju nak g menoreh getah,dgn pisau toeh getah,dgn baju yg ada sisa2 getah..kdg2 akak malu juga,tp ayah tetap hantar dan amik akak dari sekolah..huwaaa teringat kat arwah ayah...

    ReplyDelete
  20. Ok ..... aku dah start nangis. Terus ingat bapa di kampung .... :'(

    ReplyDelete
  21. sebak baca..saya tak pernah malu sebab ayah saya peneroka felda..dulu peneroka felda kan susah..skolah pon dalam kampung je..semua mak bapak sama je peneroka & penerokawati..

    ReplyDelete
  22. Untung la ada ayah..kenapa nak malu..kan?er..saya tak tahu ayah saya kat mana sejak kecik lagi,jadi tak tahu rasanya cemana..

    ReplyDelete
  23. Arwah ayah dulu driver lori.. Lepas tu dah benti bawak lori, jadi petani pulak.. Bercucuk tanam ngan mak.. Pagi2 lepas subuh terus keluar hantar mak berniaga sayuran di pasar.. Naik motor je masa tu.. Lepas tu ayah balik umah balik uruskan kite ngn abg utk ke sekolah.. Igt lagi, masa tu rambut kite panjang cecah punggung.. Arwah ayahla yg tocangkan hari2 sebelum hantar gi sekolah.. Tapi ayah dah lama kembali ke rahmatullah.. Masa tu kite baru darjah 3.. Dua2 abang pun dah kembali ke rahmatullah.. Tinggallah kami anak2 perempuan ngan mak.. Sedih.. Tapi tak pernah malu dengan pekerjaan parents.. Alhamdulillah..
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  24. Tersentuh baca kisah akak..yer la masa tue masa muda.. tak matang lagi akak.. Ayah farah dulu keja tentera..skrg dh pencen.. tp dia boring dok umh..so dia p keja blk..huhuhu

    ReplyDelete
  25. CT tak pernah rasa gitu tapi CT faham. biasalah kak macam akak cakap kita tak mengerti tu semua lagi time tuh. tapi CT pernah malu bila ayah mai amek kat sekolah naik kete kodok. ada aje kete yang okay tapi dia berkenan sungguh naik kete kodok tu. at the first place CT tak tahu kenapa mak and ayah beriya sangat nak beli kete kodok tu when time tu kami dah ada kereta yang okay. sanggup menapak ke taman mainan daripada duduk tnggu dalam kawasan sekolah sebab tanak kawan-kawan nampak. time sekolah rendah. lastnya kete tu dijual kepada orang lain and that time pulak CT dah okay dengan kete tu. huurm mcm mcm la kite nk time
    membesar

    ReplyDelete
  26. arwah ayah aku dlu pun keje posmen gak. tp xde la pulak aku rasa malu ke hape.

    ReplyDelete
  27. ermm kenapa nak malu, itu kan ayah kite...

    ReplyDelete
  28. adoila yg kengkawan dia tu sibuk nak mengejek org lain tu kenapa? sian kat kawan tu, tak rasa malu malahan bangga dengan arwah ayahku itu, menjaga kita sehingga dewasa dan menjadi orang

    ReplyDelete
  29. dulu zaman saya 90an kerja susah.kami tak pernah malu bila cikgu masuk kelas tanya nama, cita2, kerja ayah atau emak.

    zaman saya bayk keluarga kerja penoreh getah,ayah saya pecen askar, ada pula mak keje nelayan..

    ReplyDelete
  30. Moga ayah dan ibu kita semua sihat selalu hendakNYA.. tanpa mereka tiadalah kita di sini berbicara sesama kita..

    ReplyDelete
  31. Alahai entry ni buat kita sedihlah. Untuk apa berasa malu yang penting halal kan..

    ReplyDelete
  32. fiza,
    kenangan lama yg paling indah bila dikenang :):)
    alfatihah buat ayah fizah...

    ReplyDelete
  33. Allahuakbar... tiba2 saya pulak bergemnang air mata baca ayat yg fiza rindu ayah sangat2 tu... Alhamdulillah saya masih lagi ada ayah... tp saya takut sangat... takut utk hadapi jika satu hari saya akn kehilangan ibu n ayah...

    ReplyDelete
  34. setuju hargai jasa kedua ibubapa kita....ayah saya juga seorang posmen bermula dengna menghantar surat menaiki basikal...proud of it

    ReplyDelete
  35. sedihnya... .. saya pun pernah rasa malu dgn pekerjaan abah. jual pisang goreng. huhuu... yang penting, skrg kita dah sedar pengorbanan ayah...

    ReplyDelete
  36. Saya baca pun turut rasa sayu... Al Fatihah... aamiin.

    ReplyDelete
  37. Alahhhhhh.....sebak pulak. Dengar cerita caller tu dah sebak. Dengar cerita #makbanyakanak lagi sebak. Saya tak malu dengan pekerjaan arwah abah tapi arwah abah suka naik motor kalau hantar/jemput dari sekolah. So saya ni perasan tak abis-abiskan saya ni perempuan melayu terakhir, jadi malulah rasa naik motor depan kawan-kawan sekolah (padahal kawan-kawan pun jalan kaki je, naik beskal, jarang ada yang naik kereta pun masa tu....) Bila abah datang tu, muncung sedepa je. Laju-laju nak cepat ajak blah dari school compound tu. Tapi betullah, bila dah besar panjang baru tau pengorbanan dan kasih-sayang abah yang tiada tandingannya. Oh, merah dah hidung! Stop kat sini jelah. Kalau lelebih, jadi entri sendiri pulak ni kang!

    ReplyDelete
  38. Adoh... kan dah sedih sama nih, miss my dad too... huhhu...

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive