TIPS | Anak Mudah Bangun Pagi

Friday, October 10, 2014

Rasanya ramai parents yang menghadapi masalah yang sama di mana anak susah dan agak liat bangun pagi. Termasuk lah #makbanyakanak nih. Kejut sekali…tak bangun. Kejut kali kedua…menggeliat pastu tido balik. Kejut kali ketiga dengan suara petir, baru kelam kabut nak bangun. Tapi nak kejut anak pon ada adabnya juga tau. Nanti aku kongsikan. 

Semalam aku dengar siaran ulangan motivasi pagi di IKIM fm. Tak perasan plak apa tajuknya. Tapi dalam motivasinya tu ada di kongsikan cara mudah untuk kejutkan anak bangun setiap pagi. Caranya…SEBELUM ANAK2 TIDUR ATAU DALAM MINDA SEPARA SEDAR TU, PASANGKAN ALUNAN AYAT2 AL-QURAN SAMPAI HABIS. INSHA’ALLAH AKAN MUDAH ANAK BANGUN PAGI. 

Di kongsikan juga cerita mengenai sebuah sekolah asrama yang menghadapi masalah disiplin murid2. Menggunakan teknik yang sama. Mainkan alunan ayat2 al-quran sebelum tidur dan juga masa2 terluang. Alhamdulillah…dalam tempoh 6 bulan masalah disiplin murid2 menurun. Kita sendiri sedia maklum dengan kelebihan al-quran. Antaranya mendengar bacaan Al-Quran membuatkan hati yang gelisah menjadi tenang dan juga boleh melembutkan hati yang keras. Bukan membaca Al-Quran saja menjadi ibadah dan amal yag mendapat pahala dan RAHMAT ALLAH, tetapi mendengarkan bacaan Al-Quran pun begitu juga. Tentang pahala orang mendengarkan bacaan Al-Quran dengan jelas dalam Surah Al-A'raaf (QS. Al-A`râf [7]: 204) yang bermaksud "Dan apabila dibacakan Al-Quran, maka dengarkanlah (baik-baik) dan perhatikan lah tenang, agar kamu mendapat rahmat" [Sumber: SINI

Ini lah salah satu cara untuk mudah kejut anak bangun pagi. Tapi kalau orang dewasa yang susah nak bangun pagi plak macam mana? Senang jer, ko baca jer talkin kat telinga tu. Confirmed bangun…hahaha…

Note: Hari ni pembentangan budget. Adakah gaji MP di naikkan? Tak sabar plak nak dengar. 


You Might Also Like

36 comments

  1. naka Ayu..Ian...senang sgt nak kejut..alhamdulillah. yg susah..Iris. jenuh kena tarik tangan..tu pun susah.

    ReplyDelete
  2. ana setiap mlm sebelum tido ajaq diorang baca doa tido dulu insyallah bagun ja pagi dengan senyuman..mudah dan cepat bertindak

    ReplyDelete
  3. macam tu jugak kita yang dah besar ni.. dats y masjid2 & surat2 akan pasang alunan ayat2 alquran sebelum azan suboh.. InshaAllah meh lah kita sama2 prektis kan pada anak2 kita :))

    ReplyDelete
  4. anak aku nak soh bangun pagi senang je... cakap babai... mami dedi pegi work, adik tido ngan mak limah. kompem dia tepacak terus. hahahaha

    ReplyDelete
  5. Perkongsian yang menarik.. Nanti kalau ada rezeki dikurniakan cahayamata akan cuba didik sebaik mungkin & amalkan tips2 yg bermanfaat macam ni.. In Shaa Allah..
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  6. Tips yang sangat berguna! :) err.. tips utk org dewasa tu memang sangatt sesuaii.. hehe :)

    *jemput singgah blog saya: syikinmaarop.blogspot.com

    terima kasih :)

    ReplyDelete
  7. Tips yang sangat bermanfaat! :) err.. tips utk org dewasa tu memang sangattt sesuaii.. hehe..

    Jemput singgah blog saya: syikinmaarop.blogspot.com

    terima kasih :)

    ReplyDelete
  8. tq for sharing...

    salam perkenalan dan jom singgah blog saya...;-)

    ReplyDelete
  9. teringat plak citer Love You MR. Arrogant..tak mau bangun,skali kena baca yasin..betul tu,anak2 mmg tak semua senang bangun pagi,nak2 plak klu mmg tdoq lewat n cuti sekolah..

    ReplyDelete
  10. Terima kasih kongsi tips ini akak. Nak kena cuba juga. Untuk kebaikan kita dan anak-anak kan.

    ReplyDelete
  11. tu lah kan... jom nak try buat la.. dulu2 buat tak perasan plak senang atau susah deme bangun ..yang pasti.. jam 7am paling lewat.. sure dah bising dah budak2 nih bangun.. mak nyer nak ngelat pun tak dapat .. kikiki

    ReplyDelete
  12. hehehehe.. tergelak baca part nak kejutkan orang dewasa tuh.. hahahahahaha
    Setakat nih My Anis memang x de masalah nak bangun pagi. kalo kejutkan dia dangan papa dia.. Anis lagi senang bangun pagi. kalo papa dia.. kadang2 3 kali kejut baru bangun. itu pon kejutan ke 3 pakej skali ngan bebelan di pagi hari.. kah kah kah kah kah.

    ReplyDelete
  13. bila jerit satu taman baru bangun...hehehe....yg tua2 lagi liat fiza...

    terima kasih atas perkongsian fiza...so far alhamdulillah...anak2 noe senang jugak nk gerak

    ReplyDelete
  14. insha allah semoga istiqamah, mmg kdg2 liat nak kejut bebudak ni

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah..tiga2 anak kami mudah nak bangun pagi, kejut sekali dua je dah bangun..

    ReplyDelete
  16. Masalah yg aku alami setiap pagi noks.... nak suara petir baru dorg nak bangun huhu ... :)

    ReplyDelete
  17. haa baca talkin bagus juga ke yasin...

    ReplyDelete
  18. Kat umah ni, anak2 suka bangun pagi, mak nya yang buat buat liat.. kau jangan kang ditalkin nyer aku kat situ hahaha.

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah.. tips yang sangat membina dan sangat baik utk kita semua amalkan... thanks sharing....

    salam ukhwah dan salam perkenalan dari mommylina

    ReplyDelete
  20. Asalam..sama jg Etuza hadapi masaalah yang sama ..tq ya akan di apply

    ReplyDelete
  21. thanks sharing tips ni. nak aplikasikan kat anak la

    ReplyDelete
  22. Huh tips yang sangat berguna untuk aku yang makin banyak anak ni..hehe

    ReplyDelete
  23. tu lah yg my kakak buat bila anak daranya liat bangun solat subuh , talkin ... hehehee

    ReplyDelete
  24. Salam K.FIza..
    wah..dah tuko layout baru..oshemmmm sangat.. :)
    btl tu..nk kejut org/anak bangun dari tido ada adabnya...

    ReplyDelete
  25. bagus tips ni
    maybe one day akan berguna untuk akak
    thanks for sharing fiza

    baru nak start bw
    blog fiza dah berubah
    nice :)

    ReplyDelete
  26. Salam. Hee sungguh beruntunglah emak ada banyak anak.

    ReplyDelete
  27. ayat2 al quran tu tak kira surah apa2 pun ek?

    ReplyDelete
  28. perkongsian yang baik mommy fiza

    ReplyDelete
  29. InshaAllah akan amalkan AlQuran utk anak2.. hidupkan Al-Quran dlm diri anak2 mmg penting zaman skrg ni... dekatkan jiwa dgn AlQuran dpt beri ketenangan buat seisi keluarga... moga dpt rahmat Allah swt...

    ReplyDelete
  30. menarik juga cara ni. kadang2 kita tau sesuatu perkara tu, tapi kita tak amalkan. ternyata Al-Quran ni byk kaifiatnya.

    ReplyDelete
  31. Info yang bagus:-)

    http://minaina-ilaaina.blogspot.com/

    ReplyDelete
  32. Adoi! Kalau baca talkin pun tak bangun camna? Pernah dulu dengar kat radio, ada kawan serumah yang liat nak bangun. Mereka bacakan yasin je keliling member yang sedap tidur ni. Keh3x.

    Bagus juga tips ni. Setakat ni anak saya okey lagi bangun pagi. Kalau janji yang perlu dikotai untuk hari itu, lagilah cepat dia bangkit ^__^

    ReplyDelete
  33. Nice sharing akak.. mmg selalu jugak pasang utk emir masa dia nk tido...=D

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive