Asam Pedas Ikan Merah!!!

Thursday, December 18, 2014


Asam Pedas Ikan Merah berenang² didalam kuali. Daun kesum + bunga kantan = takkan terpisah dari asam pedas. Bendi kasi lebih. Amacammmm...Lulus tak asam oleh #makbanyakanak nih...hehehe...

Saja jer nak tunjuk hasil masakan. Last week punya Asam Pedas. Boleh di kira kot berapa kali masak asam pedas nih. Stok ikan merah ada dalam 9 ketul. Tak tau nak masak apa. Tu yang terfikir nak buat asam pedas. Gi kedai cari daun kesum ngan bunga kantan. Tapi bunga kantan laku betul lah. Nasib ada tinggal setangkai.

Sedap asam pedas ikan merah nih. Selalu makan asam pedas kembung jer. Nak masak style asam pedas melaka, tak berapa pandai sangat. Jadinya kita masak ikut suka hati lah. Daun kesum tu memang aku letak lebih. Wangi jer kuahnya. Tapi tu lah, rasa macam pahit sket. Ker lidah aku yang weng sket.

Kalau nak tau, ikan merah tu kan 3 ekor saiz sederhana besar RM10. En bos memancing kat pasar pudu. Tanjat gegirl sebab murah. Beli 3 ekor siap siang dan potong. Bila potong dapat sekor 3 ketul. Total dapatlah 9 ketul. Ayam kampung plak sekor RM13.00. Memang puas hati lah sebab barang basah kat situ murah. 

Note: Sapa tengok bola semalam? Korang tengok bola ker tengok pemain thailand yg handsome² tu...muahahaha...


You Might Also Like

26 komen

  1. heheheh menyelerakan sungguh asam pedas mu ni fiza.. daku bila nak buat ntah.. kang terlebih makan.. kohkohkoh

    ReplyDelete
  2. kite xlepas lagi nak wat asam pedas..bukan xlps xjadik..tp xpenah try..kihkihkih..

    ehhh harus lah tgk..tgk player2 thailanddddd!!..melting..eh, wakakakakka..

    ReplyDelete
  3. sedapnya..lpr sudah tgok lauk tu :-)

    ReplyDelete
  4. sedapnya,,kecur air liur iqha tengok asam pedas ni,,haha,,
    btw..iqha singgah sini sambil main2 klik nuffnang :))

    ReplyDelete
  5. Yummmm..

    Mmg sedap la.. nampak pom dh tahu mmg kickkk la..

    Febret lya ni.. klo mkn btambah 10pinggan la

    ReplyDelete
  6. Sedapnya asam pedas ... terliur kita tengok pagi2 ni :)

    ReplyDelete
  7. kecur air liur.hahaha. rindu pulak nak makan asam pedas ibuu :)

    ReplyDelete
  8. Salam Fiza, pandai hang masak, tgk menarik je asam pedas dalam periok tuu..heehhe.. mesti sdap ni.. kan..kan..

    ReplyDelete
  9. adoi sedap lak asam pedas ni..tp buat masa sekarang x lalu dek tekak..makanya jom la goreng ranggup ikan merah tu..sedapnya

    ReplyDelete
  10. mmg murah fiza!!! mane nak dpt rm10 3 ekor gitu....

    adoiii teliur tgk asam pedas....nasi panas2 pastu kuah kasi banjir...uihhh mmg tak tgk kiri kanan laah makan...hahahahahaha...ni baru betul, mak mertua lalu pun tak perasan ekekeekekek

    ReplyDelete
  11. Wow, mengancam asam pedas dia.... Erkk, berapa lama belajar ni? Lepas kahwin je terus pandai masak asam pedas yek? Hahaha.... Terliur I tengok dari jauh. I pun bisa dibilang dengan jari sebelah saja berapa kali nerai asam pedas buat kat rumah. Senang tapi malas. Kalau dulu memang tak retilah!

    Biar benar 3 ekor ikan merah RM10 jerk. Murah betul ni.

    ReplyDelete
  12. saya pulak kalau ikan merah ni lebih suka wat kari..selalunya wat masak asam ni, saya guna ikan cencaru, mabong, pari or ayam..hehehe..ayam la setakat ni yg paling fav en asben

    ReplyDelete
  13. wahh murahnya.. pasar kat mana tu? heheh nampak sedap la asam pedas tu. nyum nyum

    ReplyDelete
  14. Terliur saya... Nak makan asam pedas tp masak sentiasa xkena dengan tekak sendiri.. Huhu..

    ReplyDelete
  15. kalau pahit sebab asam keping kot..saya pun suka buat asam pedas.anak2 pun suka..

    ReplyDelete
  16. hahaha.tgk gitu gitu je.tau tau dh gol.
    kak a’aa.brg basah kat pasar pudu mmg murah.

    alahai sedapnya. bunga kantan tu cukup suka. tp pantang lagi.hihi
    masa sy pntg hri tu mmg stok ikan cik abe beli di pudu. tak pon paaar chow kit.
    aym je selalu di pasar keramat ;)

    ReplyDelete
  17. amboi rajin weh...mai anto ler sini sikit...
    cantik blog baruni.. meh cerita sikit macamana buatnyer...

    ReplyDelete
  18. Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
    Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
    Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
    Coba servis kami tanpa registrasi:)

    ReplyDelete
  19. Terbaik la akak.. mmg nampak sedap tue.. =D
    Tengok!!!!!!!!! tengok player tue jer la.. hehehe

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum fiza...wah sedapnya...mmg ohsemmm...;)

    ReplyDelete
  21. Bunda tak kisah fiza...asam pedas melaka ke johor ke tak kisah ...asal jangan ikan pari...

    Sebab ikan pari...bunda lebih suka goreng atau panggang dari buat kuah...xtau kenapa... >_<

    ReplyDelete
  22. sedap tu asam pedas..hahaha pemain yg ensem tu,akak tak nampak pun sebab rabun tak pakai spec, dapat tengok gambar sebab member antar dekat wasap..hahaha bole la tapi ensem suami akak lagi hahaha..kbai

    ReplyDelete
  23. wah sedapnya, mmg kegemaran sgt ni fiza

    ReplyDelete
  24. huiii sedap nye lahh... lama tak buat..

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page