Cuti Sekolah VS Kerja Sekolah

Monday, March 16, 2015


Macam kena plak statement tu kan. Mengaku jerlah yang uolls pon suka kalau anak² tak der kerja sekolah kan. Aku mengaku...hahaha...Tak yah pening² kepala nak mengajar. Dah lah garang macam singa, Asyik nak memetir jer. Tengok tulisan anak tak kemas pon dah bising². Memang tak layak jadi cikgu...ekekeke...Memang aku kalau bab mengajar anak buat kerja sekolah ni agak mencabar sket. Sebab kesabaran aku selalu keluar dari landasan yang sepatutnya. 

Tapi janganlah salah tafsir yang aku tak mengajar anak langsung erkkk...Cuma part mengajar kerja sekolah ni jer. Ko tau lah subject sekolah bebudak skang. Memang advanced even baru darjah 2. Nak kena thinking outside of the box gittew. Tak macam jaman kita sekolah rendah dulu. Sian jugak tengok anak² kita sebab banyak subject yang dorang kena bawak. 10 subjects kot untuk budak darjah 2. Sedih mak nak. Sedih jugak bila terbaca berita yang MALAYSIA COROT DALAM RANKING PENDIDIKAN ANTARABANGSA.

Cuti sekolah ni memang cikgu dah bagi kerja rumah siap². Kimi pon dah cakap cikgu bagi kerja sekolah. Cikgu kata kena buat masa cuti sekolah. Amboiiii...dapat kerja sekolahnya semalam. Tapi nak tunggu cuti sekolah baru nak buat erkkk. Maka bersiap sedialah mental kita yerp. Aku pon tengah cari soalan² latihan untuk budak darjah dua. Biar ada aktiviti sikit bila cuti sekolah ni. No gadjet². 

Note: Tak ke mana² pon cuti sekolah ni. Dok umah jer :-(

You Might Also Like

20 komen

  1. Cikgu pun dpt kerja sekolah di musim cuti sekolah..

    ReplyDelete
  2. Yes, totally agree with the quote! Hahahha
    Memang bahagia sgt kat sini sbb anak2 takde homework...

    ReplyDelete
  3. next week aida cuti 3 hari.
    saje saje nak dok umah dgn anak-anak.
    da plan nak bw diorang tiap hari ke librari kat depan tu ha.
    diorang nak penuhkan buku nilam :)

    ReplyDelete
  4. wehuuu... eija blm ada pngalaman ank bersekolah lagi... xde pngalaman ngajar hehehe.. bkn selalu jd teacher yea kan...

    ReplyDelete
  5. sy dah kerah anak2 siapkan homework awal2 ni..siap kemas beg teruss. skrang boleh enjoyy hehe

    mmg kesian tgk silibus anak2 hari ni..sgt advance berbnding kita dolu2.. yg penting, bila belajar kita belajar, bila cuti kita cutiii hehe

    ReplyDelete
  6. hmm yola fiza uii..subjek dak skrg..ank exam or home workmak pun kene study same..adoyaii berat mak2 skrg nih..bila ranking kate gitu..huuhh !

    ReplyDelete
  7. adik sis JM ni setiap malam je ngadap games...x bagi main muka mcm cuka huhuh..bila cuti sekolah lagi lah ligat huhuh

    ReplyDelete
  8. Sis langganlah Zoom-A utk kimi..

    ReplyDelete
  9. gadget dan game mmg melalaikan budak dari buat homework ...

    ReplyDelete
  10. darjah 4 pya kerja sekolah lagi stress..hahaha..anyway mmg happy pun kalau takde keje sekolah..tapi lepas cuti ni Mimi exam..maka kerja kuatlah cuti2 sekolah ni..hehehe..

    ReplyDelete
  11. darjah 4 pya kerja sekolah lagi stress..hahaha..anyway mmg happy pun kalau takde keje sekolah..tapi lepas cuti ni Mimi exam..maka kerja kuatlah cuti2 sekolah ni..hehehe..

    ReplyDelete
  12. betul lah fiza,
    baru-baru ni ajar anak jiran yang darjah satu
    mujurlah darjah satu
    tapi tengok syllibus dia lagi advanced dari jaman
    akak sekolah rendah dedolu
    alohai,
    mula-mula akak pelik mak dia kata tak reti nak ajar
    dalm hati takkan lah, bukannya anak form 5 ,darjah 1 kan
    rupanya agak mencabar juga bagi tahap anak kecil seusia 7 tahun.

    ReplyDelete
  13. Sya pun x ke mana... Dok umah je..

    ReplyDelete
  14. pengalaman anak sekolah ni takde lagi fiza..tp pengalaman adik yang bersekolah,mak akan pastikan diawal cuti sekolah,pastikan kerja sekolah siap..barang² sekolah dah ready..jadi nanti naik sekolah tak kelam kabut,,

    ReplyDelete
  15. nani pun hangin jugak kalau tengok tulisan tak kemas. hahah

    ReplyDelete
  16. samalan noks .. tak ada bakat mengajar. tak ada kesabaran hehe. Cuti sekolah pun kat rumah jak. Jln2 pun kat mall jer

    ReplyDelete
  17. sekolah anak saya pulak jarang bagi kerja sekolah..cuti seminggu ni pun tak de kerja sekolah.sampai saya terpaksa pi kedai buku beli buku kerja satu untuk anak...pelik betul sekolah dia..patut nya dah kata nak periksa ..kan?/bagi la kerja sekolah..ni memang takde langsung..saya ni memang pantang kalau anak tak de kerja sekolah.lagi2 time cuti.peliknya time hari sekolah ada pulak kerja sekolah.sampai kan anak balik2 dari sekolah agama terus buka buku buat kerja sekolah.kalau tak ,memang jam 11 la anak tidur.

    ReplyDelete
  18. buat kimi,
    selamat menyiapakan kerja sekolah

    buat ibu, selamat mengajar :)

    ReplyDelete
  19. cabaran seorang ibu..semua kena buat..sabar ek akak..=D

    ReplyDelete
  20. I setuju 500% terus! Kalau anak takda kerja sekolah, lega lepas nafas tau! Bukan apa, kurang sikit kerja. Boleh concentrate jadi bibik sepanjang malam di rumah. Kalau tidak, dengan ngajinya, dengan ulangkajinya, dengan homeworknya, semput mak ni nak... Hahaha....

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page