Panduan menggunakan NOXXA Pressure Cooker

Wednesday, September 02, 2015

Tu dia. Tajuk bukan main lagi. Mentang² lah dah pakai NPC. Asyik nak citer pasal NPC jer lah. Haaiipppp...ni nak menjawab pertanyaan dari seorang sahabat blog ni ha. 


Sayang wei kalau beli NPC tapi tak pakai. Macam aku lah. Terperap dekat 5 bulan dalam kotak tu. Bila dah pakai baru rasa betapa hebatnya Noxxa Pressure Cooker ni tau. Didatangkan sekali dengan CD dan manual book macam mana nak guna. Tapi aku tak sempat nak nengok CD tu sebab CD dah dihilangkan...ppffttt...Tapi tengok kat youtube pon boleh. 


Apa yang perlu dibuat bila pertama kali nak guna. Ikut instruction macam dalam gambar nih. Isi air dalam inner pot dalam 3/4 bahagian. Jangan lupa lap kering² luaran pot tu. Tekan mod high pressure selama 15 minit dan tekan on. Bila dah cukup masa, Pusingkan penutup atas tu ke titik steam. Selagi tak release kan wap memang penutup periuk NPC tak boleh dibuka yerp.

Kenapa nak kena buat macam? Haaaaa...tujuan dia adalah untuk membersihkan dalam inner pot dari chemical dari kilang. Tapi kan, aku tak buat pon macam ni sebab terlepas pandang. Terus masak jer dalam tu...huhuhu...


Ni panduan memasak jenis² makanan dalam NPC. Memang multifunction. Kalau femalas gak nak masak tak dapek den nak nolong.


Panduan lagi. Berguna sangat buat pengguna NPC baru macam aku ni. Buat Mira Adzlia, harap info ni dapat membantu. Nanti ajar mak pakai NPC tau ☺

Note: Bila pakai NPC ni kena try and error. Ada yang menjadi kejadiannya. Kena pandai² adjust. Tapi jangan frust kalau tak menjadi plak. Practice make perfect kan.  





You Might Also Like

36 comments

  1. alahaii.. suruh dia banyakkan belajar.. try & error.. search resepi & cara2 penggunaan noxxa.. & yang paling senang suruh dia beli buku noxxa.. boleh jer refer blog jue utk resepi apa2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada yg nak pc noxxa contact akak ye. Akak boleh tolong belikan. Up rm10 untuk aje untuk calling-calling Amway..
      aje...pm/whatsapp 019-2494819

      Delete
  2. Replies
    1. Harga member rm657.20. Jd member rm95.40. Kalau taknak jd member harga cash rm688 (harga pasaran rm788.65). Org berniaga naklah untung sket...minat? WA 019-249 4819

      Delete
    2. beli dgn ibuyati tu dah offer

      Delete
  3. bertabahlaa..saje je ambik aura nak dapat kan sebijik.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mai akak tolong beli dan bagi harga sgt-sangat istimewa....

      Delete
  4. Alahai sis...baru je kita borak2 dengan kawan opis nak beli periuk ni.
    Tup-tup singgah blog sis..ada pulak cerita pasal periuk ni...buat kita teruja2 nak membelinya..

    ReplyDelete
  5. aida terperap 5 bulan ok lagi, akak punya noxxa dah bertahun2 terperap masih dara lagi ahaksss

    ReplyDelete
  6. Nak beli satu,..boleh masak campak2 jugak lepas ni..

    ReplyDelete
  7. Susah jugak nak guna rice cooker macam ni..

    ReplyDelete
  8. wah wah wah da jadik pakar NPC.
    bagus bagus bagus :)

    ReplyDelete
  9. Waa bab2 nak mengejas tu payah sikit laaa hehehhe ..Kena try laa gamaknyer

    ReplyDelete
  10. best sgt piuk ni, masak kari main campak je, masak sup, tak risau da, masak nasi paling best kjp je da masak. paling best lagi boleh stir fry dlm tu, takyah sesusah nak menumis atas dapur. kekeke. piuk ni sampai rmh sy, terus guna. tak sempat duk dlm kotak lelama. terbaiklah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terbaik pn. Saya hari-hari guna. Masak nasi 7 min hp. 12-14 min lp.

      Delete
  11. Macam2 jenis masakan boleh dimasak dengan NPC ni... Hebat! Patutlah perlukan panduan khusus utk menggunakannya.
    Kalau dulu2 ada, mau beli satu masa tinggal kat kampus...hehe

    ReplyDelete
  12. hahaha..thnks awk...hope lpas ni bole guna dgn jayanya :)

    ReplyDelete
  13. Ramai kawan-kawan dan cuba periuk Noxxa ni. Seronok dorang masak. Saya tumpang makan je. Hehehe.

    Jemput sertai segmen di blog VitaminSuci. TQ!

    ReplyDelete
  14. memang sayang beli Noxxa mahal2 tapi x guna..
    hehehe masak sup tulang dap ni =D

    ReplyDelete
  15. Kakak dah guna berbelas tahun Fiza. Rasanya macam dah tak ikut lagi arahan itu. Apa lagi kalau tumis sayur masuk minyak masuk rencah tak tutup pun lepas tu masukkan sayur seminit angkat. Nak pakai tekan lagi gitulah tiap hari...

    Cuma kalau utk masak lama baru kakak guna tutup dia. Senang dan cepat kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh x yah tutup.. Baru tau.. Ingatkan npc ni kalau guna wajib tutup... T. Kasih ye

      Delete
  16. Wah.. Bestnyer.. teringin pulak nak grab 1..

    ReplyDelete
  17. Wahhhh ...sana sini org ada periuk nikan Fiza.....Teringinlah pulak hihi....teringin jer lebih, masaknya kemudian cerita haha.....
    Mahal tak Fizaj

    ReplyDelete
  18. Pergh! Menarik gak periuk nih.. Macam nak kena beli satu nih.. Bak kata fiza, kalau femalas gak nak masak bila dah ada periuk nih xtau la nk cakap apa.. Hehe..
    RosmizaAli.Com

    ReplyDelete
  19. amat mudah digunakan, nnti share masakan lagi ya ;)

    ReplyDelete
  20. amat mudah digunakan, nnti share masakan lagi ya ;)

    ReplyDelete
  21. bagus nyer periuk ni pelbagai guna...

    ReplyDelete
  22. menarik..
    belum ada lagi..
    nice sharing tenkiu kak

    ReplyDelete
  23. eh macam menarik pula benda ni ye
    semua masak kejab aje
    mampu milik ke menatang ni fiza

    ReplyDelete
  24. Seronok masak pakai npc ni kalau tahu caranya. Macam2 boleh buat :)

    ReplyDelete
  25. tapi periuk ni mahalllll nguuuu nguuuu

    ReplyDelete
  26. Periuk ni dh beli..tapi yg memeningkan kepale sy sekarang..sukatan masa memasak jenis jenis masakkan...ade jadual ke masa yg telah di tetapkan jenis jenis masakkan...ade sape sape blh terangkan x

    ReplyDelete
  27. Periuk ni dh beli..tapi yg memeningkan kepale sy sekarang..sukatan masa memasak jenis jenis masakkan...ade jadual ke masa yg telah di tetapkan jenis jenis masakkan...ade sape sape blh terangkan x

    ReplyDelete
  28. singgah sini curi gambar nak guna npc kali pertama hahahaaa

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive