Stop The Mother's War | Breastfeeding vs Formula Milk

Thursday, October 29, 2015


Lately ni bila diperhatikan dalam laman social especially FB. Banyak betul topic perdebatan hangat dikalangan ibu² semua. Antaranya…Vaccine vs Immunization, Home birth vs Hospital birth, Home-schooling vs public schooling, Stay at Home Mom (SAHM) vs Working mom. Ini sebagai contoh yerp. Dan yang terbaru ni…Breastfeeding vs Formula Milk.

Menyentuh mengenai BF vs FM ni, perdebatan ni dah lama sebenarnya. Tapi menjadi hangat gara² tajuk sebuah akhbar yang mengaitkan isu breastfeeding penyebab si ibu terjun dari pangsapuri. Agak panas jugak lah saya sebagai seorang Breastfeeding mom. Kenapa mesti tajuk sebegitu yang di highlight kan? Cuba tengok perbezaan tajuk akbar Hairan Metro dengan The Star ni:

Hairan Metro punya tajuk

[The Star] punya tajuk

Nampak tak perbezaan tajuk tu? Kekadang newspaper ni pon tak hagak² buat tajuk. Bukan main gempak lagi tajuk tu. Dah macam tak der tajuk lain nak buat. Tajuk sangat mengundang emosi ibu2 yang menyusukan anak diluar sana tau. Terus jadi perdebatan bila baca komen² dari BF mom dan jugak FM mom. Isunya disini, bukan breastfeeding saja puncanya. Banyak lagi punca² lain yang menyebabkan terjadinya perkara macam ni.

Tau kan…orang dalam pantang ni mudah dapat depression atau dalam bahasa lain MEROYAN atau POSPARTUM DEPRESSION. Gejala kemurungan selepas bersalin atau postpartum depression adalah gangguan psikologi yang perlu mendapat rawatan pakar. Ia lebih teruk dan mendatangkan kesan buruk kepada ibu dan bayi yang baru dilahirkan. Ia lebih kerap berlaku pada bulan pertama sehingga selepas setahun kelahiran anak. Malah ia boleh juga berlaku selepas keguguran atau kematian bayi dalam kandungan. Ibu-ibu yang menghidap kemurungan selepas bersalin mengalami perubahan emosi yang lebih teruk dan lebih lama. [SUMBER]

Gila meroyan pula adalah gangguan perasaan atau jiwa yang serius. Penyakit ini sering dikaitkan dengan masalah yang dialami wanita sewaktu atau selepas berpantang. Pada tahap ini, seseorang wanita yang mengalaminya mampu melakukan perkara-perkara yang boleh mencederakan dirinya, bayi serta orang di sekelilingnya.

Jelas kan maksudnya. Kalau iya pon sebab penyusuan maka tercetusnya kemurungan. Rasanya banyak factor lain disekelilingnya yang boleh  menyumbang kepada kemurungan. Bukan sebab kecewa tak dapat breastfeed baby terus nak tamatkan riwayat diri sendiri. Tak kan orang yang sedang meroyan suka suki nak bunuh diri kan sebab dia tak sedar pon apa yang dia buat. Mungkin ada pencetus lain yang kita tak tau.

Emosi ibu dalam pantang sangat fragile. Tak boleh dibiarkan sendirian especially kalau baru lepas bersalin anak pertama. Orang sekeliling pon kena take action. Jangan beri tekanan. Bagi lah sokongan. 


Berbalik kepada isu. Sebab tajuk ni lah tercetus perbalahan antara BF dan FM mom. Katanya Breastfeeding mom terlalu obsessed dengan breastfeeding. Breastfeeding mom ni kekadang suka menunjuk hasil susu yang sepenuh² peti ais. Asal perah jer nak tunjuk hasil yang meriah. Breastfeeding mom ni suka kondem ibu² yang bagi anak mereka FM. Pilihan ditangan masing². Nak BF...teruskan. Nak FM pon...dipersilakan. 

Saya bukan dalam kategori yang kondem ibu² yang bagi anak mereka FM. Bagi saya rezeki tu ditangan ALLAH. Kalau ALLAH dah kata susu dia banyak, maka banyak lah hasil tenusu tu. Kalau ALLAH kata susu dia hanya setakat 6 bulan, maka 6 bulan lah rezeki anak tu dapat susu ibu. Tapi kalau ALLAH dah bagi rezeki susu yang banyak tapi anda tak der usaha nak teruskan penyusuan susu ibu, itu memang sangat menyedihkan.

Suka tayang hasil tenusu. Bagi saya tak ter masalah pon. Menunjuk bukan sebab bangga atau riak dengan hasil susu yang meriah. Menunjuk bukan sebab bangga atau riak sebab dapat kumpul stok susu sepenuh² peti ais. Menunjuk sebab kita nak bagi semangat kat ibu² diluar sana supaya tak putus semangat kalau hasil susu tak meriah macam orang lain. Supaya ibu² diluar sana rasa ter motivasi nak buat macam tu. Bukan nak buat mereka rasa down. 

Kita ni kalau asyik fikir apa pandangan orang kalau kita buat/upload sesuatu, baik tak payah ada blog, FB atau IG. Asal update makan kat tempat best, kata nak menujuk. Asal update gambar gi bercuti, kata macam dia sorang jer yang bercuti. Asal update gambar family dan anak² kata macam dia sorang je ada keluarga bahagia. See…kalau dah negative thinking tu, apa yang orang lain buat dia rasa negative. Sama jugak macam upload gambar tayang susu. Mengata jugak…haishhhh…

Mohon terasa bagi yang terasa tu yerp. 

Semuanya bermula dari mind setting. Kalau anda fikir ia dari sudut yang positif, maka positif lah ia. Kalau anda fikir dari sudut yang negative. Asyik rasa orang yang upload tu nak menunjuk², memang ada something wrong somewhere pada diri anda. Ada penyakit hati kot. Lagi bagus jangan ada laman social FB. IG atau Blog kalau apa yang orang buat anda rasa tak puas hati. 


Sudah² berbalah. Hentikanlah sikap suka menilai antara satu sama lain. BF atau FM, pilihan ditangan sendiri kan. Breastfeeding mom tak perlu nak kondem ibu² yang bagi Formila Milk. Begitu juga dengan ibu² yang bagi formula milk, tak yah lah nak kondem ibu² yang Breastfeed. Semua ibu² nak yang terbaik buat anak².

Siapa kata FM ni senang? Terpaksa berjaga malam sebab nak bancuh susu. Terpaksa angkut bakul kelengkapan susu kalau nak kluar berjalan. Terpaksa hadap harga susu yang makin mahal setiap tahun. 

Begitu juga dengan Breastfeeding. Siapa kata Breastfeeding ni senang? Ingat tak segan ker nak breastfeed depan public even pakai nursing cover? Ingat senang ker nak cari nursing room kat shopping complex tu kalau anak dah melalak² minta disusukan, malainkan anda dah hafal setiap nursing room kat setiap shopping complex yang ada ni. Ingat senang ker nak susukan anak bila terpaksa hadap nipple yang luka terbelah dan berdarah? Pedihnya hanya DIA jer yang tau. Sampai kejang² kaki menahan kesakitan. Ingat senang ker nak pam susu kat pejabat? Kalau sibuk dengan kerja memang sehari sekali lah dapat pam. Lagi sadis bila tak der masa nak mengepam langsung tau. Ingat senang ker nak maintain stok susu? Dapat anak yang kuat minum dan tak minum susu lain? Memang tak cukup tenaga sebab terpaksa berjaga malam nak pam susu...nak buat double pumping.

Kesimpulannya...BF atau FM, masing² ada PRO and CON nya ok. Peace...no war.

Note: Phewwww...kalau ikutkan panjang lagi nak taip. Tapi cukuplah sampai sini dulu ☺





You Might Also Like

22 comments

  1. ntahnya...rileks2 aje..pilihan di tgn masing2 kan...asalkan anak2 membesar sihat dah patutnya bersyukur..tp pilihan pun kenalah yang terbaik..terbaik pd pandangan masing2lah kan

    ReplyDelete
  2. betuo tu kak.
    apaa pon just think positive
    mcm saya, bila org lain upload hasil tenusu, saya tumpang seronok. seronok tgk sbb dia berusaha utk anaknya. so, dr situ kita pon blh berusaha. itu saya lah.

    lain org lain pandangannya, kan !

    ppppsstt: bila punya paper tu kak. nmpak sgt nk selak paper ni.hikhiks

    ReplyDelete
  3. Hehe... Wanita moden... Yg suka perdebatkan isu remeh... Kalau isu aurat takde pula nak kisah... Kalau isu akhlak... Takde pula nak kecoh kan..

    ReplyDelete
  4. Tajuk berita nak bagi tarik perhatia pembaca agaknya.

    ReplyDelete
  5. Kasihan kat anak dia nanti bila jadi macam ni.

    ReplyDelete
  6. manusia kak.. memang tak henti la nak negative nya... dari tak kahwin, smp kawin takde anak, smp ke ada anak semua nak pertikai! tak paham kan manusia mcm ni.. pfttt!!

    ReplyDelete
  7. newpaper mmg suka buat tajuk gempak!

    Zura sendiri pon campur BF n FM. memula mmg kecewa gak sbb terpaksa campur.
    tapi terima hakikat sebab dr anak pertama mmg susu x dpt nak penuhi permintaan bb.

    betol sangat BF or FM ade pro n con nye.
    jadik.. tolong lah jangan nak kondem mana2 pihak.
    terima lah pilihan orang lain dengan hati yang terbuka.
    mak mana yang x nak buat yang terbaik utk anak2 dia kan~

    ReplyDelete
  8. Salam singgah hari ni. Doakan yang baik2 aje for u. Tq sudi ke blog KA jg. Info menarik yg penting kena ada sokongan keluarga specially en suami kan !

    ReplyDelete
  9. Pengalaman menyusu ni macam-macam, zaman akak dulu BF ni tak diberatkan sangat atau mungkin sebab tak ada FB, IG & lain2 media sosial ianya tak digembar-gemburkan padahal banyak je ibu-ibu yg BF cuma skrg senang nak kongsi di sosial media tu ja bezanya.

    Akak 2 anak lelaki hanya 6 bulan menyusu badan anak perempuan 2 tahun lebih baru berhenti. Alhamdulillah sekurang-kurangnya yang lelaki tu dapat juga menyusu walaupun sekejap.

    ReplyDelete
  10. Susah nak katalah Fiza. Pada kakak kebarangkalian dia terjun bukan kerana BF sebab jika ada unsur lain mana kita tahu. Apa pun untuk menjadi ibu ilmu pun kena ada jgn sekadar ikut-ikut. Kena ukur baju di badan sendiri.

    ReplyDelete
  11. tajuk akhbar melayu lebih sensasi. sampai bila orang melayu naj berubah..bahan bacaan harian pun dok takat tu aje. tak membina langsung..

    ReplyDelete
  12. paling takut dengan meroyan.. suami pun kena take note tentang meroyan ni.. kan.. semoga semua ibu2 semua kuat semangat.

    ReplyDelete
  13. amboi garangnya nada entri ni.. hihi... stop judgemental (eh betul x istilah tu)...

    ReplyDelete
  14. setuju sangat..jangan masing2 saling nak nampak hebat....ada orang boleh buat tapi ada juga yang tidak..kita yang boleh menyusukan anak tak boleh nak ras gah sangat sampai pandang orang yang bagi fm ni macam buat salah besar..tak de salah pun kalau bagi FM...rezeki masing2 k.kan?

    ReplyDelete
  15. Kedua-duanya pasti ada pro dan kontra.. Aiza nak komen lebih tak tahu sebab takde anak lagi, hehe..

    ReplyDelete
  16. Puhhhhh panjangnya nak baca .. aku noks setakat 2 bln ja rezeki susukan anak .. tiga3 anak pun camtu .. huhu

    ReplyDelete
  17. apa yg nak kita gaduh kan.
    masing2 ada cara sendiri.
    citarasa sendiri.
    apa hal mau ikut org?

    ReplyDelete
  18. tak perlulah kita bertelagah pasal ni kan, bf @ fm sapa yang lagi hebat, itu semua rezeki kan..

    ReplyDelete
  19. ermm... BF lg untung kot.. yelah kite BF dlu bru FM. hehehe
    kena study lg kalau dh jd ibu or kalau dh nk kawen

    ReplyDelete
  20. You can earn $20 for a 20 minute survey!

    Guess what? This is exactly what major companies are paying me for. They need to know what their average customer needs and wants. So big companies pay $1,000,000's of dollars per month to the average person. In return, the average person, myself included, participates in surveys and gives them their opinion.

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive