♥ Breastfeeding Journey as at 30th months ♥

Monday, January 04, 2010

Genap 30 bulan aku breastfeed iman pada 1 January 2010. Alhamdulillah...masih ada susu lagi (^_^). Aku ada cuba nak weaning off, tapi tak sampai hati. Kesian sangat. 1st time aku cuba last month...masa tu malam, aku letak akar batawali. Sebelum sapu kat nenen tu aku rasa dulu, memang pahit giler. Masa nenen tu, terus dia lap lidah, sebab pahit. Pastu tak nak. Aku offer pon tak nak gak. Di lap² lidah dia. Allah...syahdu aku tengok. Nak tido pon tak boleh, kejap pusing kiri...pastu pusing kanan. Selalu sebelum tido memang nak kena candu dulu. Last² tertidur gak. Kesian sangat...aku yang tak sampai hati ni pon gi lah cuci nipp., nak bagi hilang rasa pahit tu. Pagi tu iman nenen dgn senang hati (^_^)

Baru aku tahu betapa susahnya nak weaning off ni. Hati kena keras. Dah nama pon 'IBU' kan...memang tak sampai hati. Tak tahulah sampai bila iman nak nenen. Kalau bley aku nak biar dia berhenti sendiri, tapi hubby dah bagi hint suruh stop kan. Hhhhmmmm....


You Might Also Like

15 comments

  1. aiseh sedey la plak kan... cian dia :( btw tahniah la dpt bf selama itu

    ReplyDelete
  2. ala...sedihnya..aritu boy pn ckp by Farrel 2yrs old,dia kena stop BF..tp i mcm xsmp hati je..kata mama biarkan..selagi dia nak isap...tp xtakut xmo berenti plak..nak nangis plak baca statement Fiza yg dia susah nak tido sbb Farrel pn akan "ngemping" smp tertido..

    ReplyDelete
  3. Touching. Kalau baby dah umur 4 bulan boleh start bagi solid food tak?

    ReplyDelete
  4. waaa..sian lak ai....xper la..slow22 la stopkn dia..

    ReplyDelete
  5. uish..lame nya.sampai 30 bulan.
    just for asking, still bole produce susu ke sampai 30 bulan?

    ReplyDelete
  6. takpe la fiza pelan pelan ..
    cemana la esok nak wean off zulaikha.

    tp dalam al-quran dah tulis ..menyusu hingga 2tahun .. mesti ada sebab kan. pelan pelan ajar.

    ReplyDelete
  7. NOJ: Mekasih, memang sedey & kesian noj.

    ZIANA: Klo bley saya pon nak iman benti nenen sendiri. Memang tak sampai hati..huhuhu..ziana kena keraskan hati bila nak weaning off farrel nnt.

    ReplyDelete
  8. BLOGINFORMASI: Klo bb 4 bln yg minum formula milk, dah bley bagi solid food. Tapi klo bb yg fully Breastfeed, 6 bulan baru bley bagi solid food.

    SHARINGINFOZ: Mekasih (^_^)

    ReplyDelete
  9. AIDI: 30 bln bersamaan dgn 2 thn 5 bln :-). Boleh, selagi ada permintaan, selagi tu lah ada pengeluaran.

    NIEZA: Btul tu nieza, pelan² (^_^).

    ReplyDelete
  10. congrats sbb boleh bf for that period of time...
    hati seorang ibu ni slalunya lembut kan..
    :)

    ReplyDelete
  11. Saya pon masih tak berjaya lagi....kesian sangat pasalnya..isk isk

    ReplyDelete
  12. beratkan nak cerai susu ni:)
    tkpe, selagi dia suka, bagi aje lah ...

    ReplyDelete
  13. LADY: Mekasih lady (^_^)

    MIMI: Huhuhu..kesian kan, hati kena keras lah mimi.

    ReplyDelete
  14. huhuhu...nak buat mcm mana zarin, hubby dah bagi hint lah, tu yg payah sket.

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive