Ikan...oh! ikan...

Thursday, January 07, 2010

Tahu makan ikan jer, tapi tak tahu apa jenis ikan...ahaks...yang aku kenal ikan² spesis air laut, yg spesis air tawar tak berapa tahu sangat.

Kisahnya...malam kelmarin pak cik guard yg pemurah ada bagi ikan kat hubby, besar ikan tu, ikan pancing. Bila aku tanya ikan apa, hubby cakap dia pon tak tahu, aku pon lagilah tak tahu. Pastu malam semalam hubby suggest nak masak 'sweet sour' (^_^). Hatiku pon berbungalah sebab hubby yg nak masak sendiri ☺☺. Dari siang ikan sampailah menggoreng, suma hubby yg buat, keja aku cuma basuh ikan. Excited betul nak masak sweet sour nih. Sekali masa tengah basuh ikan aku tengok ikan tu macam banyak tulang. Yang aku tahu banyak tulang ni ikan parang, tapi ikan ni tak macam ikan parang, macam ikan kerapu pon iyer gak. Sekali...ikan terubak rupanya. Keterujaan hubby nak masak sweet sour pon terbantut gara² salah ikan...wakakakaka...iyerlah, takkan nak masak sweet sour pakai ikan yang banyak tulang kan. Kesudahannya...goreng pon sodap, jadilah ikan terubuk goreng tepung...ahaks...


Lepas ni nak kena belajar mengenal jenis² ikan air tawar ☺☺☺.


You Might Also Like

11 comments

  1. terubuk ni ikan laut/air masin. hehe..
    terubuk masin ke terubuk fresh..
    kalau terubuk fresh bakar sedap..
    kalau terubuk masin goreng atau buat asam pedas sedap..
    :)

    ReplyDelete
  2. sedapnya ikan tu!kecur air liur saya..hehe

    slm kenal..=)

    ReplyDelete
  3. ku tak suka terubuk masin...tak lalu tekak eh..

    ReplyDelete
  4. LADY: Terubuk fresh, tu lah masalahnya bila tak tahu ikan apa ☺☺☺, klo bakar mesti sedap, pastu cecah ngan air asam. Ada balance lagi, ingat nak buat asam pedas (^_^)

    ReplyDelete
  5. ZIHNUN FATIN: Memang sedap. Salam kenal juga (^_^)

    AS: Org kata sedap, sbb kor pegnant kot, tu yg tak lalu ☺☺☺

    ReplyDelete
  6. sama lah kita...tk tahu apa jenis ikan tu..tau mkn je..
    buat asam pedas pun sedap tu:)

    ReplyDelete
  7. salam...
    ikan tu kalau goreng garing sedap tu...

    ReplyDelete
  8. ni ikan feberet my parents. diorang bedal aje apa jenis masak, i lak can only eat ikan terubuk kalau dia deep fry garing, marinade dgn serbuk kari.

    makan ikan tu nnt colek dgn budu or kicap+cilipadi+asamlimau.

    kalo cara lain...rasa hanyir sgt..tak tahan...tokleh gi.

    ReplyDelete
  9. terubuk masin dr kuching sedapp ;)

    ReplyDelete
  10. ZARIN: Hahaha...sekapal.

    PAK LONG: W'salam, sedap tu paklong, tapi dah salah masak, jadilah terubuk goreng tepung :)

    ReplyDelete
  11. IJA: Klo buat ikan masin sedap :). Memang hanyir bau dia, tapi i basuh pakai limau kasturi, rendam lama sket, kurang bau hanyir tu.

    HONEYLANZ: Memang sedap (^_^)

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive