Luahan pembayar LHDN

Friday, April 02, 2010

Ada macam² cara nak luahkan perasaan. Ini salah satu darinya. Aku rasa betul jugak apa yang di luahkannya tu. Banyak sangat cukai yg di kenakan pada rakyat. Cukai pintu, cukai tanah, kalau makan nak kena bayar govt. tax...service charge dan macam² charge lagi lah. Sekarang ni budak sekolah pon nak kena keluar duit utk guna toilet kat sekolah.

Yang kaya makin dikayakan, yang miskin makin bertambah miskinnya. Kekadang aku rasa macam "Kera di hutan di susukan, anak di rumah mati kelaparan".




You Might Also Like

9 comments

  1. lhdn utang papi byk gak xbayo2 blk pong..mmber aku 2-3 org asik la kena top up bayo .. xcukup katanye.. bayo zakat lagik bagus...

    ReplyDelete
  2. salam....
    yang kaya bergumbira...yang miskin menderita...ni la namanya sestem ekonomi kapitalis...

    ReplyDelete
  3. better bayar zakat.. zakat tu kan wajib..

    ReplyDelete
  4. pasal toilet sekolah berbayar tu betul ke?

    ReplyDelete
  5. Uish ye ke budak sklh kena bayar nak masuk toilet...itu sudah lebey!

    Gomen kita mmg cekik darah betul, kalo boleh semua income kita pon depa nak kot...dah lah tol merata-rata. Cuba tgk kat luar negara, tol depa hanya ada kat highway je. Kita punya bersepah-sepah dlm bandar! Macam my house la nie, tol merupa kan "pintu gerbang" untuk keluar masuk...sangat sakit hati!

    Cukai pendapatan tu pon satu hal. Dah lah duit kita ntah apa yg gomen buat pas tu satu hal lagi duit zakat yg kita bayar pon ntah apa yg dorang buat coz masih ramai lagi rkyt miskin kat negara ini padahal kalo di kira2 balik duit semua rkyt malaysia bayar zakat dah lebih dr cukup untuk menolong org miskin yg layak.

    ReplyDelete
  6. kalo lebih ramai buat camni kan bagus...
    heheehhhh..

    ReplyDelete
  7. ELY: Ko mintak lah byk² kali.

    PAK LONG: Btul tu pak long.

    ReplyDelete
  8. ROZY: Tu lah rozy, zakat lagi penting.

    LADY: I ada dpt email pasal toilet kena bayar tu, tapi tak tahu lah sejauh mana kesahihannya.

    ReplyDelete
  9. INTAN: Gomen...biasalah tu intan. My MIL citer, sejak najib amik alih, peruntukan untuk sekolah byk yg di tarik balik, mileage kena potong, klo ada mtg, hanya lunch sahaja di sediakan compared to before, ramai org luar tak tahu, bak kata my MIL, NKRA tu maksudnya "Najib Kerah, Rosmah Arah' (^_^)

    KAKYONG: Btul lah kak yong, salah satu cara nak meluahkan perasaan. Tapi dorang kisah ker kakyong masalah rakyat nih.

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive