Heartburn @ Pedih Ulu Hati

Thursday, May 06, 2010

Pergilah kau jauh² dari ulu hatiku ini...ahaks...bilalah heartburn nih nak hilang. Tak sanggup rasanya, baru 5 bulan pegnant....ada lagi 4 bulan lagi...huhuhu. Serba tak kena. Nak tido tak selesa, nak rukuk & sujud pon terasa gak...panas jer tekak nih. Antara sebab² heartburn:

Injap pada pintu masuk ke perut kendur semasa anda hamil disebabkan oleh perubahan hormon. Oleh itu, asid perut mengalir semula ke esofagus (saluran ke perut).

Simptom:
  • Rasa sakit yang kuat pada bahagian tengah dada.
Perkara Yang Perlu Dilakukan:
  • Elakkan makan dengan banyak, makanan yang terlalu pedas, atau makanan yang bergoreng.
  • Pada waktu malam, cuba minum susu panas dan tinggikan bahagian atas katil atau gunakan lebih daripada sebiji bantal.
  • Pedih ulu hati dan tidak dapat tidur, susunan bantal berlapis adalah lebih selesa jika anda mengalami masalah pedih ulu hati atau tidak dapat tidur.
Ada gak buat seperti apa yang di sarankan, ada lah kurang sikit tapi masih terasa heartburnnya lagi. Ini bahagian untuk aku sebagai ibu mengandung kot...tak mabuk langsung, tapi heartburn setiap bulan...ahaks...mak redha noks.



You Might Also Like

7 comments

  1. x silap minum teh bunga boleh reda kan pedih ulu hati ni. cuba tanya doc gak tau

    ReplyDelete
  2. dia pedih cam angin tu ke kak? agaknye kalau diberi pilihan nk heartburn atau morning sickness, mane la akak nak pilih? hehehe

    ReplyDelete
  3. kesiannya... slalu dengar org pregnant kene pedih hulu hati ni... dah jumpa doc?

    ReplyDelete
  4. ohhhooo, baru tau ade sorg lagi mak buyung..

    tak tau nak kata apa.. redho jer lah & follow nasihat doktor.. apart from it, enjoy the next 4 months... ;)

    ReplyDelete
  5. akak kali ni preggy blom kene lagi heartburn...maybe sbb mmg 'rajin' mengunyah je kut..hihi

    klu kene heartburn,mmg perut xleh biarkan kosong
    tipsnya: tiap kali makan mesti dlm kuantiti yg sedikit tapi kene kerap makan

    ReplyDelete
  6. i kena heart burn time 1st tri sebab perut kosong dok muntah2 & 3rd tri sebab baby impit perut. mmg tak best. my simple solution, sentiasa ada bekal biskut kering. it helps build up stomach lining, so takde acidic sgt. terasa pedih aje so sebelum rs pedih, terus makan biskut.

    ReplyDelete
  7. mmg pedih kalau kene.. saya pun tak sure ape petua..penah kene sekali mase preggie dulu.. rasenye takleh biarkan perut ksoong kot..

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive