Kenape pentingnye kite kena KOSONGKAN BREAST stiap kali BF/pam

Friday, April 15, 2011

Aku percaya, mesti ramai BF mom yang dah tahu pasal benda nih. Kalau yang tak tahu tu, ini lah sebabnya kenapa kita kena kosongkan breast. Info nih dari e-car, otai BF dari KIM

1. Setiap kali kite BF/pam hingga KOSONG breast -- ingat; otak akan dapat signal utk lebihkn pengeluaran susu utk sesi yg berikutnya..otak akan fikir "ouh, susu yg dh kluar ni msh tak cukup, kena tambah lagi susu ni sebab dah habis (breast kosong)"...sebaliknya berlaku jika breast TAK DISKOSONGKAN, otak akn fikir "ouh, susu yg dah keluar ni memang cukup dah utk dia..siap x abis lg (sbb breast tak kosong)..so, tak perlu tambah susu lagi utk sesi seterusnya" ..konsepnya sama mcm kita flush toilet..klu kite flush separuh, maka separuh air lar yg masuk..tp, klu kite flush smpi habis, lepas tu tab tu akn penuh dgn air semula..

2. Dengan mengosongkn breast, bermakna baby telah mendapat FOREMILK (susu awal yg kluar dan cair) serta HINDMILK (susu yg keluar selepas foremilk dan lebih pekat/lemak) sepenuhnya..baby yg mendapat hindmilk akan berasa LEBIH KENYANG -- dan maka lambat sikit lar dia akn mintak susu utk next session..klu bby hanye dpt minum foremilk semata2, dia seolah2 hanye minum air dan dia tak akan rasa kenyang (jz imagine klu kite asyik minum air jer..lapar tak?)..hence, dia akan kerap mintak susu dan merasa tak puas/tak kenyang (kt sini yg ramai ibu tersilap duk kata susu tak cukup tuk bby..tapi, sebaliknya bby tidak mendapat hindmilk dgn secukupnya akibat kegagalan ibu mengosongkn breast)

Harap tips ini dpt membantu ibu2 utk lebih faham konsep penyusuan itu sndiri. Trust me, BF is not an easy..tp xde lar susah mana pun klu kite ade ILMU..

Kalau uols nak tahu, e-car masih BF even anak dia dah 4 tahun. Cayalah babe.

You Might Also Like

6 comments

  1. haaa nak share kisah penting foremilk & hindmilk. bukan kisah nak hilang dahaga & bg kenyang aje tau. ada kepentingan dia lg tau.

    anak jantan saya ada masalah suka minum foremilk aje. dia bila cam boob dah lembik skit (after letdown & boob lembik2 skit), dia mula amuk. so bila bg yg kat sebelah lg yg tgh penuh tu, terus hepi semula. i mula2 ingat ok aje. skali tgk poop dia instead of kekuningan, its greenish with streak of yellow. tu tande byk foremilk & sikit sgt hindmilk. then also dia rajin jeluak. satu lg tanda hindmilk kureng.

    so now what i do, lepas dia nyusu i akan pam. dapat dekat 3-4oz of hindmilk tu lah. so next feeding, i bg dia EBM hindmilk tu dulu & then br direct feeding. terus takde greenish poop tu dah.

    fuish, tak sangka ada impact gini kalau tak dpt balance of foremilk & hindmilk.

    ReplyDelete
  2. salam ziarah

    selamat dtg ke blog buaya...hehe

    ReplyDelete
  3. haaa...bersungguh2 ni pam smpi kosong sambil baca entry ni :P

    ReplyDelete
  4. IJA: Hehehehe...miyul suka susu cair. Ada impact gak yer, baru tau.

    BUAYA: Noted, nnt saya singgah yer.

    ISABELLE: Hehehe...kosongkan, jgn tak kosong ^_^

    ReplyDelete
  5. rindunya nak pam byk2 mcm dulu.skrng mcm ngam2 je untuk esok nya..

    ReplyDelete
  6. Info yang bermanfaat la fiza...

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive