Lobak Putih yang PAHIT

Monday, April 04, 2011

Salam semua.

4 hari blog sunyi sepi tanpa sebarang entry. Biasalah...puan blog bercuti. Tak ke mana pon, dok umah...memerah keringat nak up kan susu...hehehehe...pastu buat frozen solid food untuk anak dara.

google pic.

OK...berbalik kepada cerita lobak putih nih. Lobak Putih juga di kenali sebagai ajen penambah SUSU IBU. Aku gigih lah mencari lobak putih kat pasaraya, alhamdulillah...rejeki aku gamaknya, ada sebijik lobak putih yang tinggal. Apa lagi...grab lah kan even dah nampak macam pucat² sket.

Esok tu gigihlah masak sup lobak putih. 1st time masak. Mentang² lah sayur tu bayakkan susu ibu, baru lah terhegeh² nak makan, klo tak...nan adonya. Nampak lobak putih pon buat² nak nampak jer. Skang nih...ha...amik ko, tercari² lobak putih.

Bila dah masak jer aku pon makanlah, tetapi...lobak putih yang aku masak tu rasa pahit yang amat...apakah??? Adakah aku silap potong??? Atau silap masak??? Atau silap aku yang memang tak pandai masak??? Cer citer...cer citer...ada cara ker nak masak lobak putih nih supaya tak pahit?

Kesudahannya...aku buang sup LP tuh. Aku frust sebab tak bley nak makan sup lobak putih buatan sendiri...huwaaaaaaa...nasib aku tak masak semua. Ada separuh lagi LP yang blom masak.

Aku ingatkan LP nih macam carrot gak...lemak² manis berkrim gitu. Rupa² nya...pahit. HUbby cakap, 'membazir jer masak, makan jerlah...pahit tu kan ubat'. Adoi...macam mana nak makan bang, pahit campur kelat...tekak ni tak bley nak telan.


You Might Also Like

10 comments

  1. u kena masak lama2.kalo boleh hiris nipis, biar senang bhgn putih kat dlm tu nmpk layu.
    btw, i rasa bila i mkn kailan pun, susu makin byk. try la...

    ReplyDelete
  2. tak pahit la fiza.. feveret aku.. yo lah memula mmg motif nk bykkn susu tp mmg bleh masuk la kt tekak, buat sup sedap.. alamak terus teringin mkn glass noodle kt taiwan house, kt situ dorg masuk lobak putih yg sungguh lembut wow sedapnye! aku dh la pose hari nih! ko nih kannn ..hahhaha.. tapi mengikut kekerapan aku memasak menu nih mmg xpatut la pahit rasenye.. cuba beli lein ce cuba ce cuba..

    ReplyDelete
  3. kak pahit kan ubat. hehehe. betul la camtu la rasenye kak. sy penah dah mkn. ya Allah, tak sanggup nak telan. fikirkan anak je tau telan la jugak. tp nye sesudu dua je. yg lain buang.

    ReplyDelete
  4. Tak pernah le cuba yang putih ni

    ReplyDelete
  5. As salam..
    Hahahaha...rupanya ada jgk org mcm aku.
    Sebelum ni tak pernah makan @ masak LP ni. Tgk macam sedap, sekali masak dan mkn pahit...tak snggup nak telan, akhirnya ditongsampahkan ia..
    Pesan kat my hubby, jgn beli lg lobak putih tu, arnab pun tak berselera nak mkn..

    ReplyDelete
  6. ISABELLE: Owh...kena masak lama erk.

    ELY: Ekekekeke...aku baru jer mkn kat taiwan hse tu, klo balik pandan mesti mkn situ, memang sedap glass noodle. Tu yg aku musykil, apsal org lain masak tak pahit, tapi aku masak jadi pahit.

    ReplyDelete
  7. NOJ: Tu lah noj, akk klo benda pahit2 nih memang susah nak telan. Ko mkn lah jugak sesudu dua, akk cuma rasa secubit jer, tak tahan ngan pahitnya

    SHARINGINFOZ: Cubalah mkn, selain utk bykkan susu, bauk utk buah pingganh.

    ReplyDelete
  8. ekekekeke...kita gang lah iza. Tak tau plak LP nih memang pahit kan ^_^

    ReplyDelete
  9. tk pernah pulak pahit..ada la sket2 rasanya pahit, tp ok je.tkdela pahit sgt.selalu je masuk dlm megi ke..hehehe..ko potong kiub2..tkdela terasa kepahitannya sgt..agaknya yg tu mmng dh tua ke..huhu..tktau ler plak.buat sup yg dpt cover pahit dia.selalu kalo x letak dlm mi, buat sup letak mcm2 sebab nk cover rasa dia.tetiap mnggu beli ni weh..selain jntung pisang wat masak lemak..perghh best..

    ReplyDelete
  10. ija masak lobak putih ni cara jepun. potong dlm 1cm tebal & rebus dlm air+kicap manis+sesame seed oil+seaweed. liquid dia ni bg ngam2 nak cover lobak tu aje. simmer slowly til empuk. bila dah matikan api, letak skit madu & sesame seed. then simpan dlm fridge. makan sejuk2 dgn nasik panas ala2 acar/jeruk gitu. so kalo tgh malas nak masak, makan nasi, jeruk lobak putih ni & telo goreng dah cukup peeerhghhhh!

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive