BUAIAN Boleh Menghilangkan STRESS Dan Memberikan KETENANGAN???

Tuesday, June 11, 2013



Nak berkongsi Parenting Tips dari Official Page Wardina Safiyyah Di FB. Tips yang sangat menarik untuk di kongsi bersama. Maaf sangat sebab aku tak boleh nak letak link sebab FB dah kena blocked. Bley search jer kat FB nanti yer. Memandangkan tips tu tak berapa nak jelas, dengan rajinnya aku menaip untuk pembacaan sayangs² semua...ahakssss...


Parenting Tip: Belikan buaian kecil dan letakkan di rumah samada di dalam atau luar. Selalu benarkan/biarkan  anak² menaiki buaian.  Anak² saya selepas pulang sahaja dari sekolah, beg sekolah akan dicampak tepi dan akan terus menuju ke buai di halaman rumah kami. Kenapa? Kerana buai/ayunan menghilangkan stress dan memberikan ketenangan. Selama 9 bulan dalam rahim ibu kita, kita sebenarnya dibuai. Bayi suka dibuai. Antara lain kebaikan buaian:

Cognitive benefits

Outdoor swings often aid in movement and perceptual skills as well as spatial awareness, mental representation and sensory integration - the process by which the brain organizes and interprets information. Playing on the swings can also help improve balance.

Jom beli buai. Tapi rumah apartment macam aku ni kat celah mana plak nak letak. Tempat adalah sangat terhad. Bestnya kalau dapat landed house kan. Boleh buat buai macam kat rumah Wardina Safiyyah ni ha >_<. Kena rajin bawa anak² ke taman lepas nih. Boleh hilangkan stress anak² kan. 

Note: Bukan budak² jer suka buai. Mak budak ni pon suka berbuai juga. 



You Might Also Like

20 comments

  1. Halamak...duduk umah atas le. Mcm ne nak berbuai ye? Kena pindah le klu gini. Hehehehe...

    ReplyDelete
  2. suka balik kampung sbb kat kampung ada buai bawah pokok..kat situ tempat sllu anak beranak dok berbual..seronok..

    ReplyDelete
  3. salam
    singgah pagi selasa
    sory sangat2 hari ini anum bz skit

    ReplyDelete
  4. Hahaha! Yg note tu sgt la betul!
    Kami kalu p playground saya aim kat buai jek
    Konon2 dok kt buai sama2 nayli
    Tp bukan anak nak pun, maknya je lebih haha!

    ReplyDelete
  5. ada gak bc page wardina aritu. tu la pasal, tang mana nak letak buai tu taktau...huhu

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum fiza...info yg menarik ni...;)

    ReplyDelete
  7. sokong sangat..jemah pon suke buai gak ni

    ReplyDelete
  8. Kakak tapi sekarang ni Fiza kalau naik buai macam pening - dah tua agaknya. Anak-anak memang sukalah mcm kalau makan di Mary Brown kan ada kerusi yg berbuai kakak tak boleh. Mereka memang suka..

    ReplyDelete
  9. Samalah kita, tapi beli buaian nak letak dimana klu tinggal kat apartment...

    ReplyDelete
  10. betul tu mak budak pun suka gak berbuai kan... hehee

    ReplyDelete
  11. celah maner nak sangkut buai jemah oi... ngumah pun belaga bontot kedahnye. hehehe

    ReplyDelete
  12. tapi saya kalau naik buai nak muntah..pening kepala..mood pun hilang..heheh

    ReplyDelete
  13. kalau pergi playgroun bawa anak-anak main buai...maknya sekali turut nak naik...seronok...hehehehe

    ReplyDelete
  14. setuju dikk
    akak ada baca pasal buaian nie
    sbb tu bb boleh lena didalam buaian ;)

    ReplyDelete
  15. betul la fiza... rumah parents akak di gombak tu ada buaian... AF dan anak2 buah mmg suka duduk di situ bila sekali sekala kami berkumpul...

    ReplyDelete
  16. buaian kt tmn umah tu wat tambah stress laa fiza...berebut2 nak main...last2 nangiss...haa tak kuase makk

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive