Resipi Sotong Masak Lada Hitam

Tuesday, October 29, 2013


Simple menu untuk dinner malam tadi. Kebetulan sotong dah siap siang. Tinggal nak masak jer. Tu yang cepat sket siap. Nak buat sambal, asyik sambal jer. Trus google resipi yang berasaskang sotong. Semua dihujung jari katakan. Ok...jumpa menu yang simple ni. SOTONG MASAK LADA HITAM.


Tadaaaaa...kejap jer dah siap. Menu simple katakan. Orang macam aku ni memang suka resipi yang simple². Cepat dan mudah. Kebetulan bahan² suma ada. Cuma aku derhaka sket ngan resipi bila daun bawang di ganti dengan daun sup. Nampak cantik sket kalernya. Nak resipi? Nah...salin ni:

Bahan A :

  • 300 gram sotong - dipotong kecil 
  • 1 labu bawang besar - dipotong gelang 
  • 3 sudu besar sos lada hitam 
  • 1 sudu besar lada hitam - ditumbuk kasar 
  • 1 biji tomato - dipotong 4 
  • Daun bawang - dipotong 1 inci 
  • Garam - sekiranya perlu 

Bahan B (Bagi Menumis) :

  • 3 ulas mawang merah 
  • 2 ulas mawang putih 
  • 1 tangkai cili merah 

Cara-cara :

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis hingga layu. 
  2. Masukkan sotong, lada hitam, bawang besar dan sos lada hitam. 
  3. Kacau rata dan biarkan mendidih sebentar, masukkan tomato. T
  4. Tutup api dan taburkan daun bawang.
  5. Sedia dihidangkan.
Resipi dari:  MR. MAMA

Dah salin? Jangan lupa masak tau. Boleh juga diganti dengan daging, ayam, udang dan ketam. Rasanya...perghhhhh...memang terbaik. Makan plak dengan nasi panas². Terangkat babe sebab panas dan pedas. Habis lah lauk ngan nasik seperiuk untuk 5 beranak ni makan malam tadi. Next time boleh repeat lagi Sotong masak lada hitam ☺☺

Note: Hari² fikir pasal masak sampai dah tak tau nak masak apa. 


You Might Also Like

62 comments

  1. boleh la try ni..tp kena beli sotong la..sotong tak da kat umah..kikikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue, klo tak der sotong pon tak per. Ganti dgn yg lain..ayam, udang, ketam, ikan, daging, telur pon boleh ☺

      Delete
  2. okeh okeh..salin salin salin...masak nyer ntah biler..kekekekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...sama lah babe. Ada yg salin + simpan & ada yg salin + buat ☺☺

      Delete
  3. wei, pagi tadi aku baru terpk nk masak sambal sotong. n3 kau plak pasal sotong. hahaha

    ReplyDelete
  4. eh, n3 aku pun ada sotong. hahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku dah baca. Klo balik umah PIL, bley terjah. Sedap tgk sotong tu.

      Delete
  5. sedapnya fiza...dah rasa lapar nie..

    ReplyDelete
  6. Nyum2! Dapnyer.. Mieza memang suka makanan berasaskan blackpaper ni.. Tapi jarang dapat masak sebab hubby tak suka.. Huhu.. Masak untuk makan sorang macam tak berbaloi jer.. Huhu..
    ZON PERMAISURI CHOMEL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita. Alaaa...siannya. Masak jer nnt hubby suka lah tu ☺

      Delete
  7. baru plan nak masak sotong malam ni..tu la, asyik sambal jerk boring gak..nak try yang ni la pulok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah. Boring kan asyik sambal jer. Try tau zee.

      Delete
  8. ni bebudak tu boleh makan ye nok. tahan pedas betui depa ye..kalau masak camni ahmad okey lagi tapi dak kecik tu mesti nak melalak punya..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dorang memang tahan pedas nok. Si qhalif pon aku bagi gak. Tapi nak kena hisap2 dulu lah ☺

      Delete
  9. mmm...tergoda dibueknya..lama da tak mkn sambal sotong nih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tergoda erk, cer try masak plak ☺☺

      Delete
  10. Menarikkk..tp we all x leh mkn lada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaaa...yer ker gie. Ganti ngan sos tiram lah. Pon sedap juga ☺

      Delete
  11. hah mmg simple.. nampak mcm sambal pn ye jg eh Fiza.. cuma bezanya letak sos lada hitam sikit.. ok boleh try ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang simple zaza. Cepat dan mudah. Try tau.

      Delete
  12. lauk sama la.tp masak semalam laa.gune je sotong dlm tin hehe

    ReplyDelete
  13. wah..boleh cuba ni..nampak menarik..

    ReplyDelete
  14. a'a kan...tiap2 hari pening pk nak masak apa....

    ReplyDelete
  15. so yummy... hehehe tapi ai suka sotong goreng kunyit ja.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yummylicious zie. Lpas ni nak try sotong goreng kunyit plak.

      Delete
  16. alaaa..sos lada hitam xde kat umah. kena cari la ni nnti. huhuu

    ReplyDelete
  17. sedapnye sotonggg...tp xleh mkn sgt...

    ReplyDelete
  18. Nyum2..sya suka mkn sotong.tp tiap kli msk sotong jd liat.huhu

    Jiran sya sihat2 dah ni..tiap minggu mkn kek,desert.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org kata klo tak nak bagi sotong liat, jgn masak lama sangat. Tak pon rebus dulu...☺☺

      Bestnya jiran tu. Tiap2 minggu dpn mkn kek & dessert.

      Delete
  19. babe, letak tajuk "resepi sotong masak lada hitam" confirm dapat view yang tinggi

    ReplyDelete
  20. simple je masak sotong ni kan? ehem2 nak g pasar la cari sotong. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang simple dear. Mudah dan cepat. Sila lah cari ☺

      Delete
  21. Sy tak pnh msk sotong dgn lada hitam....sdp tak? Mcm menarik je rupanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try lah masak fara. Ikut tekak saya ni memang sedap.

      Delete
  22. gulp... sgt lapar tgk ni... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alololo...Sorry dear. Lapar yer...hehehe...

      Delete
  23. sotong seddap dimakan tapi saya kureng sikit sebab alergic.
    ")

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klo allergic sotong, boleh juga ganti sgn yg lain sue.

      Delete
  24. saya jarang makan sotong.. duk ayam n ikan.. hihii

    jenis kulit sensitif

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayam & ikan pon boleh ina. Cer try ☺☺

      Delete
  25. Wahh.. sy mmg suka lauk ni. sedap buat makan malam.. best2.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang terangkat ni khir. Makan dgn nasi panas2 pastu lawan plak dgn pedas.

      Delete
  26. Nampak sedapnya..nnti boleh try resepi akak nie..thanks 4 sharing... =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama² dear. Try tau nanti, Memang sedap ☺

      Delete
  27. sedapnyaaaa!!! alaaa... tapi sotong plak takde ni. takpe2... nak try buat dgn ayam lah ikut resepi ni. kebetulan baru beli sos lada hitam botol besar... hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat tau izan. Kita pon nnt nak try buat dgn ikan/ayam lpas ni ☺

      Delete
  28. mmg sedap nak cuba juga ,.. tq sudi mendoakan kesihatan Adik yer !

    ReplyDelete
  29. mak aihh sedapnyer sotong.. kecur ayaq lioq nengoknyer... mmg feveret famili ni kalau masakan yg berkait ngan sotong... leh wat wiken nanti.. mudah aje pun... i like yg simple2 gini..

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive