Hari Yang HAVOC!!!

Tuesday, January 20, 2015

Sejak anak² dah sekolah ni, hari² ada lah hari yang havov bagi #makbanyakanak ni. Kalau sebelum ni kimi sorang jer yang sekolah. Tak der lah havoc sangat. Tahun ni qahirah dah start tadika dan Iman Qhalif dah start playschool. Jadinya...time management agak lari. Ker aku yang tak pandai lagi nak buat time management...nnggeeeee....


Boleh kata pagi petang havoc. Pepagi nak kena siap kan bakul Iman Hakimi sebab tahun ni aku hantar transit. Mandi, makan dan bersiap² suma kat skolah agama. Kalau tahun lepas si Abah amik si anak balik skolah. Tapi tahun ni tak boleh sebab sekolah kebangsaan petang. Tu yang amik transit. Pagi petang ko kena hangkut bakul ni dengan bag sekolah dia yang beratnya boleh cecah SEPLOHKILO. Kenapa kena bawak bakul? Sebab nak letak barang² skolah kebangsaan macam bag sekolah, towel, sabun dan baju sekolah. Banyak budak² yang transit. Sebab tu cikgu² pon prefer sorang budak satu bakul siap nama skali. Baju memang dah gosok siap². Ada tempat gantung, tapi takut salah baju plak even dah tulis nama. Jadinya eku letak elok² kat atas bakul kimi.

Qahirah pulak. So far bangun pagi ikut mood. Ada masa ok dan ada masa ko. Merengek²...sejuklah, tak nak mandi lah, nak ibu mandikan lah, tak nak gi sekolah lah. Memang menguji kesabaran #makbanyakanak. Kalau si Qhalif bangun sekali pagi tu, lagi bertambah havoc. Sebab dia minta candu dulu. Susu botol tak layan. Dapat 5-10 minit pon jadi lah...ppffttt...Iyer...anak soleh qhalif tu masih menyusu badan.

Pepagi kimi masuk sekolah agama pukul 7.30 am. Qahirah plak pukul 7.20 am. Haaaaa...awal ko. Sebab guru besar cakap kalau boleh biar awal sebab ada perhimpunan, mengaji, berdoa dan solah dhuha *berapa kali nak ulang daaaa..*Sebab sampai² jer dorang kena amik wudhu. Sweet jer tengok bebudak ni belajar amik wudhu.

Yang Qhalif plak skang ni kalau boleh pihak nursery soh mandi kan pepagi dari rumah. Tu pon havoc gak tu. Mana ko nak siapkan abang ngan kakak dia. Nak buat breakfast lagi. Dalam masa yang sama ko nak siapkan si kecik jugak. Kekadang aku hantar tak mandi pon. Cuma tukarkan pampers jer. Kesuntukan masa lah. Harap² pihak nursery memahami.

Nak menghantar plak. Pepagi memang aku hantar kimi ngan qahirah, Qhalif plak abah dia hantar naik motokar. Anak dara tu tak nak naik motor...ppffttt...Penuh tangan aku bawak turun bakul, baju sekolah kebangsaan ngan bag sekolah anak dara tu. Berat katanya. Tak larat...cissss...Kalau keluar skali dengan husband, dia yang tolong bawakkan barang² tu. 

wefie sekeping sementara tunggu abam kimi habis skolah

Balik amik anak² plak. Ada 3 tempat yang aku kena pick up. Yang ni pon masalah jugak. Kimi keluar pukul 6.35 pm. Iman Qhalif start charge OT pukul 6.30 pm. Kalau aku amik qhalif dulu, macam mana aku nak mengangkut barang² kimi? Bebudak ni memang berlari sana sini jer kerjanya. Daripada tak ter handle, nak tak nak...1st tadika qahirah. Amik dia dulu. 2nd amik kimi. Parking yang jadi masalah. Depan sekolah...kiri kanan sampai nak masuk tengah jalan orang parking keta. Memusing cari parking. Nak masuk traffic light dah berderet keta yang beratur. Pastu traffic light kejap sangat bertukar merah. Memang hazab lah amik dorang time waktu puncak ni. Tunggu jer lah kad OT qhalif sampai. Aku sampai nursery dekat pukul 7.00 pm. Kalau hari² macam ni? Cer kira berapa OT yang kena bayar? Nangis weiiiiii.

Kekadang balik dah penat. Nak masak lagi, nak mengemas bag dorang lagi pastu nak ajar kimi buat kerja sekolah lagi. Kalau sempat, memang aku kemas siap² baju qahirah ngan qhalif untuk esok. Kalau dah penat sangat, pagi esoknya baru aku buat. Nak kata bangun lewat, pukul 5.30 am aku dah bangun. Tapi tu lah....macam tak cukup masa plak. Nak kena bangun lagi awal kot. Nak kena belajar urus masa lagi ni. Ker mugkin awal² ni agak kelam kabut sket kot. Dah lelama nanti baru ok. Hurrmmmmm...

Bento pon aku tak start buat lagi. Rasa terbakar jer hati tengok ibu²/mommies² kat KELAB BEKAL/BENTO MALAYSIA sediakan bento cute miut untuk anak². Terus rasa bersemangat membara nak buat macam tu jugak. Pagi ni dah start buat roti sosej frozen. Harap² esok dah boleh start ber bento....inshaa'allah...

Uolls plak macam mana? Havoc macam aku jugak tak? Macam mana dengan time management? Boleh bagi tips tak? 

Note: Mekasih suami sebab banyak juga membantu even masa bersama sangat terhad. 

You Might Also Like

27 comments

  1. Semua ini membantu mak jadi sihat so berterima kasih pada anak-anak semua akan jadi lebih ceria dan menggembirakan Fiza..

    ReplyDelete
  2. Bakul Kimi tu boleh tukar jadi beg tak? Atau mmg peraturannya kena guna bakul? Atau mungkin preparation untuk bakul tu buat dah siap2 untuk 5 hari. Hari ahad tu prepare siap2 baju dia utk 5 hari. Erm, tp kalo buku, susah juga nak prepare kan? Uih dugaan betul utk mak bnyak anak ni ye. Nak mandikan Qhaliff pagi2 tu okay ke dia? Tak buat perangai ke?

    ReplyDelete
  3. mmg btl2 havoc tu... mcm mana la sy nnt kan... hihi sy blm ada ank yg sekolah... :)

    ReplyDelete
  4. Sibuknya mommy.. hehe

    Wawa masih blm ade ank lg.. ")

    ReplyDelete
  5. samalah macam anak buah nani. bila bangun pagi ada je yang tak kena

    ReplyDelete
  6. Mula2 aje tu kita nak adjust masa... lepas ni ok lah kot....
    Insya Allah, semoga dipermudahkan...

    ReplyDelete
  7. Huhu, kite yang baca ni pun dapat rasa betapa havocnya hari seorang #makbanyakanak ni.. Sesuai dgn nama blog, SuperMOM! Memang supermom betul.. Tabik ngan ibu yg berkerjaya mcm Fiza but still berjaya menguruskan rumahtangga dan anak2 dgn baik.. Awal2 ni je kot kelam kabut sikit, lama2 sok InShaaAllah ok la tu.. ^_^
    RosmizaAliDotCom™

    ReplyDelete
  8. alahai..doa banyak2 ye, mudah2an anak2 tak banyak karenah & mudah diurus, semua urusan lancar insyaAllah..

    sy pun lebih kurang je sibuknya..cuma anak2 sy dah bsr2 sket, dah sek keb. sorang kat asrama. tapi hari2 kalut jugakk huhu

    ReplyDelete
  9. Hari2ku, langsung tak havoc... keje tak hape tak... pergi spital balik spital... tidoooo... hahaha

    ReplyDelete
  10. besarnya pengorbanan seorang ibu fiza,
    moga mereka berjaya dunia wal akhirat
    insha Allah ^_^

    ReplyDelete
  11. huhuhu...ahmad masuk sek pkul 8.30...so nasib ler tak kelam kabut sgt..gamaknya tahun depan bila dia dah masuk darjah satu sure kelam kabut jugak laaa

    ReplyDelete
  12. adoii.. yan anak sorg baru setahun pon kelam kabut.. ntah cmne laaa anak 2-3 orang nanti.. haahahdooii.. lucu pulak tak sempat nak mandikan si kecik tu ekk..

    ReplyDelete
  13. Mcm tu lah rutin seorang ibu kan.sibuk sgt2. Saya blm merasa, tapi dah biasa dgr citer kakak2 saya yg bekerja sambil urus 5-6 org anak. dengar je pun ikut lelah! :D

    ReplyDelete
  14. sy bc entry akak ni sy jd pening..hehehe.. terbalik lak dgn taska danish, dia kata xyah mandikan sbb kesian pepagi lg dh mndi..tp kt taska, 3kali mandi..baju 5pasang kadang xcukup.. haihh

    ReplyDelete
  15. betul tu fiza....kalo leh tambah mase lieya pun nak gak tambah .... tapi nak buat camne ...24 jam tu gunekan laa mase sebaiknyer....

    oo kimi transit ye...terpaksa lan kan...kalo tak kelam kabut kite nak berjemput ambil pastu hantar balik ke sekolah petang.... mcm lieya ni mmg keluar umah pukul 7 anta budak2 gi sekolah, pastu petang kul 6 baru gi amik dieorg sbb dieorg sekolah agama kat sekolah yg same....tu yg bento lieya merangkap sarapan pagi ngan lunch terus heheeheheh

    ReplyDelete
  16. saya yang baca pun rasa sesak nak mengadap benda2 macam ni setiap pagi..nak uruskan anak yang sekolah sorang pun kadang2 letih ..heheheh..tapi awak dah biasa kot..dah tau apa yang dulu dan kemudian nak dibuat....Diaorang pi dan balik sekolah tak naik van ke?

    ReplyDelete
  17. havoc..havoc... havoc..

    sejak buka sekolah ni rutin lya pon berubah..mcm x ckp masa sgt.. ni mujurlah ank sorang.. pon dh semput nafas.. lya dh mula bento sejak hari ke-2 persekolahan.. x sabar nk tgu buku idea bekal tu sampai..

    ReplyDelete
  18. Dasyat Fiza, mmg havoc2... mmg kene cekap la kaki tangan kite ni.. tu baru 3 anak kamu Fiza, kalo dah 4-5 tu camner la dianye havoc yea, heheee... pas tu lain2 destinasi lak tu anak2 nye sekolah...btul2 havoc Fiza.. ape pun... take care... jaga kesihatan diri... dlm havoc2 tu.. same2 la kite kekalkan kesihatan, kecantikan... heeee~

    ReplyDelete
  19. ibu.. ibu... engkau memang hebat...
    patutler gambar bento tak masuk lagini...

    ReplyDelete
  20. Alam persekolahan sudah bermula.. kesibukan pun dah mula melanda hehee.. Semoga segalanya berjln lancar... aamiin.. :)

    ReplyDelete
  21. Wah...bila bc cik mah pulak xle hembus nafas..laju je bc cerita akk..seronok...mcm kelam kabut..tp bestnyer anak ramai...hehe

    ReplyDelete
  22. bukan senang nak jad super mak ni fiza kan ! faham sgt

    ReplyDelete
  23. pehhhh baru tiga orang tu... kelam kabut jadi nya... nanti kalau 5 cemana yer... kalau 7 lagi lah, apa jadual pun takleh nak cover....

    ReplyDelete
  24. Biasalah Fiza .....anak kecik kecik....pulak tu diri sendiri yg urus, semuanya dibawah batu jemala....hihi...Redho ajelah

    ReplyDelete
  25. Semput baca your timetable pepagi buta sampai ke petang. Ingatkan I aje yang kalut setiap pagi, itu baru anak seorang nak handle. Rupa-rupanya ada lagi yang teruk. Respeklah Fiza, at least selesai juga urusan anak-anak tetiap pagi takdalah sampai mak kena call pejabat minta cuti emergency sebab dah terkangkang kiap menguruskan anak-anak :)

    I memang buat kerja semuanya sebelah malam. Pagi tu bangun setakat menyiapkan diri dan sarapan Abang je. Tapi rasanya sejak Abang ke sesi pagi, I ada banyak masa lapang. Balik kerja pun awal. Sebelum pukul 7 dah siap masak dan boleh makan malam. Lebih legalah berbanding dengan ketika Abang di sesi petang. Tahun depan barulah I terkangkang kiap sebab Adik pun nak pi tadika.

    I guess lama-lama nanti you'll get usedlah, Fiza. I pun mula-mula bukan main kalut tapi sekarang ni dah rasa seronok pulak to start my day an hour earlier berbanding dulu :)

    ReplyDelete
  26. best la kalau dpt berbento untuk anak2..farah kena tunggu dapat tukar dulu la baru boleh nak merasa havoc.. huhuhu

    ReplyDelete
  27. bila dh masuk skolah menengah mungkin akak boleh tarik nafas panjang.. hehehe.. go go bento. nk tgk bento akak comel ni

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive