Sekadar Renungan Bersama

Friday, January 30, 2015

Sharing dari WhatsApps group. Alkisah sebuah rumah... renungan untuk semua...


Petang itu kedengaran rungutan tangga sudah tidak terbendung lagi . Dia terus berleter.

“Penat letih jadi tangga. Waktu orang naik, aku kena pijak. Waktu turun pun orang pijak aku. Seronok jadi atap. Tak pernah kena pijak. “

Mendengarkan kata kata tangga. Atap terus bersuara.

"Hoi tangga. Aku lagi sakit tau. Berpanas berhujan siang malam. Mendidih kepanasan bila tengahari. Bila hujan aku terpaksa menahan kesejukan. Yang seronok jadi tiang. Tak kena panas. Tak kena hujan. Tak kena pijak.”

Mendengarkan kata atap, tiang terus bersuara.

“Mana kamu tahu? Aku dok tahan pikul atap, segala alang rumah bertan-tan siang malam. Aku terpaksa pikul jugak. Tuhan saja tahu betapa beratnya. Yang seronok jadi dinding. Tak payah pikul. Tak kena panas. Tak kena pijak.”

Mendengar kata-kata tiang, lalu dinding menjawab.

“Akulah pelindung khazanah rumah ni. Aku lindung aurat tuan rumah, hartanya bahkan aku terpaksa jaga sepanjang masa. Kalau aku tak ada semua tak guna.“

Wahai sahabat² ku. Cerita ini untuk mengingatkan kamu semua bahawa setiap manusia mempunyai tugasnya sendiri. Kamu buatlah kerja yang diamanahkan padamu sebaiknya. Jangan sesekali engkau berdengki pada orang lain. Sebab mata kamu hanya dikurniakan penglihatan daripada segi zahirnya sahaja. Sedangkan realitinya mungkin tidak seindah yang kamu lihat di minda. Jadilah diri sendiri, jangan cuba jadi orang lain.

Manusia hari ini suka sangka-sangka

Ada sangka baik 
Ada sangka buruk
Orang beribadah disangka riak
Orang rileks disangka malas
Orang berpakaian baru disangka menunjuk
Orang berpakaian buruk disangka hina
Orang makan banyak disangka pelahap
Orang makan sedikit disangka diet
Orang yang senyum disangka mengejek
Orang yang masam disangka merajuk
Orang berbincang disangka mengumpat
Orang yang diam disangka menyendiri
Orang yang menawan disangka menggoda
Orang yang ceria disangka mengada
Orang yang bertanya disangka menyibuk

Hakikatnya...

Mana tahu yang senyum itu kerana bersedekah
Mana tahu yang masam itu kerana mengenang dosa
Mana tahu yang berbincang itu memberi pendapat
Mana tahu yang diam itu kerana beribadah
Mana tahu yang menawan itu bersih wataknya
Mana tahu yang ceria itu cerdas mindanya
Mana tahu yang bertanya itu perihatin orangnya

Justeru itu...Sesuatu perkara yang kita lihat

Jangan suka sangka-sangka
Sikap sangka-sangka akan memusnahkan jiwa
Kerap sangka-sangka mengundang celaka
Jangan terlalu bersangka-sangka
Jauhi sikap sangka-sangka...


- Cicak tak pernah komplen pada Allah kenapa makanan dia semua binatang yang terbang, kerana cicak tau Allah bagi dia lidah yang panjang untuk memudahkan dia makan... 

- Burung juga tak pernah komplen pada Allah bila pagi-pagi kena terbang keluar tak tau nak makan apa, tapi burung pulang dengan kenyang dan mampu bagi makanan pada anak-anaknya. Takda lagi kita dengar cerita burung bunuh diri malah pagi-pagi yang kita dengar burung tetap berkicauan... 

- Cacing lagilah, tanpa tangan tanpa kaki, tak pernah komplen pada Allah susahnya nak cari makanan, kenapa Allah tak jadikan dia macam ni macam tu. juga belum ada sejarah ada cacing bunuh diri...

Moral of the story, apabila Allah mencipta kita, Allah tau kemampuan kita, Allah takkan uji kita dengan sesuatu yang kita takkan mampu tanggung, malah tiada satu ujian pun untuk melemahkan :)

#bersyukurlah apa yang kita perolehi 


Note: Kejap jer dah penghujung January
posted from Bloggeroid

You Might Also Like

21 comments

  1. MasyaAllah... bersyukurlah dengan nikmat Allah... terima kasih berkongsi sgt terkesan T_T

    ReplyDelete
  2. muhasabah diri... moga diberi peluang, diberi kekuatan dan semangat utk terus berubah kepada lebih baik -___-

    ReplyDelete
  3. renungan yg baik sgt! utk sedarkan kita yg sering tenggelam dalam prasangka sesama manusia dan prasangka terhadap takdir Allah.

    ReplyDelete
  4. Quote dalam gambar tu teringat pulak macam2 peristiwa sebelum sy kawin last year. Banyak betul dugaannya, apa yang sy nak bukan semestinya itu yang sy perlu. Alhamdulillah Allah lebih tahu. Now bahagia sangat2..hehe

    ReplyDelete
  5. betul2..so lps nie kene kurangkan mengeluh, kurangkan segala2 yg xelok...

    ReplyDelete
  6. allah tahu kemampuan hamba hamba Nya :D

    ReplyDelete
  7. Betul tu, Fiza. Setiap dari kita ada tugas masing-masing. Ada baik buruknya kita dijadikan Allah sedemikian sifatnya tapi apapun memang Allah tak akan beri kita dugaan kalau kita tak mampu hadapinya!

    ReplyDelete
  8. Salam sis..kathy datang BW..;).. Betul tu sis..Jom kita muhasabh diri..

    ReplyDelete
  9. setiap orang ada tugas dan tanggungjawab masing2..macam kat tempat kerja la..orang tu buat itu..orang ni buat ini.kalau semua buat benda yang sama nanti bosan pulak.. heheh

    ReplyDelete
  10. satu perkongsian yang sangat bagus akak... kena lah sentiasa bersyukur dgn apa yg ada yer tak..=D

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah atas nikmat kurnianya..

    ReplyDelete
  12. nice sharing.. kalau la manusia mcm cacing mesti xda kes bunuh diri. syukur dgn semua nikmat yg diberi. :)

    ReplyDelete
  13. best kongsi cerita macam ni..
    memang lumrah manusia ni tak pernah cukup.. kita pandang apa yang kita ada tapi jarang skali ucap syukur. kita keep on asking for more sedangkan yang ada ni nanti nak jawab depan tuhan pun payah..

    aaargh !! dosa banyak T.T

    ReplyDelete
  14. best kongsi cerita macam ni..
    memang lumrah manusia ni tak pernah cukup.. kita pandang apa yang kita ada tapi jarang skali ucap syukur. kita keep on asking for more sedangkan yang ada ni nanti nak jawab depan tuhan pun payah..

    aaargh !! dosa banyak T.T

    ReplyDelete
  15. ya betul tu
    sama sama bermuhasabah diri

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive