Tadika PASTI Pilihan Saya

Thursday, January 15, 2015


Antara dilema IbuBapa juga nak memilih tadika untuk anak² kan. Antara kemahuan, kehendak, pengorbanan dan juga wang ringgit. Semua tu kena amik kira juga, Kemahuan dan kehendak kalau boleh nak hantar kat tadika yang bagus. Tapi kena berkorban jugak sebab tadika yang bagus sudah semestinya memerlukan perbelanjaan yang besar. Tapi perlu di ingat, yang mahal tak semestinya bagus dan yang murah tu tak semestinya tak bagus kan. Tepuk dada, tengok poket. Lebih baik ukur baju dibadan sendiri.

Testing masa baru dapat baju

Bila anak dah masuk fasa 5 tahun, parents pon dah mula dok survey tadika. Ada macam² jenis branding tadika. Nak yang mahal...murah...Pilihan di tangan kita sendiri. Kalau masa anak 1st dulu, bukan main lagi dok survey tadika sampai amik cuti lagi ko. kindergarten hunting gittew. Tapi untuk anak kedua ni, kesian plak. Tak der survey² bagai. Kita terus register kat PASTI SITI SARAH, SEKSYEN 7, BANGI jer lah. Sebab aku dah boleh agak price rate nya.


Seperti yang dijangka, memang registration fees and mothly fees akan meningkat tiap² tahun. Dan untuk tahun 2015 ni, registration fees PASTI adalah RM780. Rasa nak pitam jap. Monthly fees plak RM110. Masa jaman Iman Hakimi 2 tahun dulu RM80 jer. Daycare plak RM130. Total yang harus dibayar bulan² adalah RM280 ditambah dengan kelas mengaji dan hafazan yang dah diwajibkan skang ni even anak baru 5 tahun. Masa kimi dulu optional sama ada nak amik atau tak. Tapi bagus jugak lah kan.

Ada jugak try tanya tadika kat tempat nursery skang ni. Registration jer dah RM13++. Fengsan terus. Monthly fees plak RM380. Memang diluar kemampuan poket kami lah. Kekadang rasa macam...wow...hebatnya mereka sebab mampu bayar ribu riban untuk tadika anak saja. Tak per lah kan, rezeki masing². Bersyukur lah sebab masih mampu hantar anak ke tadika berbanding mereka yang tak mampu langsung :-(

Gambar ulang tayang ☺

1st day kat tadika [PASTI SITI SARAH]. Tapi seminggu sebelum tu dah start daycate. Semoga anak² kita membesar sebagai anak yang soleh/solehah...amin...inshaa'allah.

Note: Busy lately. Nanti mak hencik terjah blog uolls yerp.


You Might Also Like

34 comments

  1. alololo. comelnyaa dia pakai uniform pasti tuu :D

    ReplyDelete
  2. memang rasa nak pengsan tengok fees dorang skrng ni kan..huk huk huk...kalo 2-3 orang mau pengsan tak bangun2...nasib ahmad setahun ni aje lagi tinggal pasni masuk sek rendah dah...bukan la terlebih mampu sgt tp ada mcm2 sebab..dekat ngan tmpt keje la..senang babah dia nak tgk la...aduhaii..ni byk kitorg kena cut cost ni..kena brjimat....ni sorang dlm perut tak keluar lagi tktau la berapa rate nya pulak...

    ReplyDelete
  3. good morning..hehee..ambooi laju update blog ye :D

    ReplyDelete
  4. Tahun ni 1st time hantar ank g kindergarten... puas jugak la survey... sbb ank baru sorang jadinya bab duit tu tolak tepi dulu sbb fkirkan nak yg terbaek dan selesa... harap2 ok laa...

    ReplyDelete
  5. Anak Asiah pun skolah tadika PASTI jugak ms dia umo 4&5 tahun terbukti memang bagus Fiza bg Asiah lah. Cuma kat sini murah lg dr tempat Fiza tu sbb xde daycare tu just pagi sampai kul 12pm je...puashati sangat...;)

    ReplyDelete
  6. btul.. yg mahal x semestinya sangat bagus dan yg murah x semestinya x elok.. tp tu la.. masa zakwan aritu dpt plak yg byr mahal bagus, yg byr murah, kami x puas hati huhu...apa nak buat, dah naseb.. alhamdulillah zakwan abes dah pun blaja kat tadika tu.. nayli nnt in shaa Allah kami anta ke pasti jugak kot. xnak anta sama skolah ngan zakwan aritu huhu

    ReplyDelete
  7. kami pun pilih pasti..tapi rate masih murah.. rm550 reg, monthly rm80.. taktaula kalau naik nanti

    ReplyDelete
  8. Samalah noks ... fengsan tengok yuran .. tapi demi anak2 tak apalah kan.

    ReplyDelete
  9. parents mane yg tak nak terbaik utk anak mereka kan fiza.... ape jua pilihan in sha Allah tu yg terbaik tuk anak kite..... pasti pun lieya dengar mmg okey... mcm lieya ni pilih cic sebab dekat dgn umah tak sampai 10 minit pun drive ekekeekek..senang ulang alik nak amik n anta....

    ReplyDelete
  10. selamat kembali kesekolah adik comel, semoga menjadi anak2 yg cerdik dan bijak:)

    ReplyDelete
  11. Anak-anak kakak semua tadika Pasti. Jgn takut dan bimbang Fiza. Duit boleh dicari. Kakak tak nak puji anak kakak tapi boleh buat perbandingan dgn anak-anak kawan kakak. Rata-rata yg duduk kelas pertama di sekolah anak kakak dulu dari yg sulung hingga yg last ni semuanya anak-anak dari Tadika Pasti. Satu lagi tunggulah akhir tahun ini kakak percaya anak dara Fiza (Kak Qaira) dah boleh hafal bacaan solat - itu yg senang nak asuh bersolat sebelum 7 tahun.

    Cerdik dunia dan akhirat kita nak kan..

    ReplyDelete
  12. Semoga pilihan itu adalah yang sangat tepat dan terbaik. InsyaAllah...

    ReplyDelete
  13. Ayat "Yang mahal tak semestinya bagus" tu macam iklan mee sedap plak Fiza.

    Sekarang pun yuran tadika dah main ribu. Zaman anak aku skolah tak lama aku tak tahu le berapa. Confuse kejap kepala otak fikir pasal ni.

    ReplyDelete
  14. Tapi PASTi ni bagus kan Fiza??kat rumah saya ni tak de PASTI ..ada pun jauh sangat.Bila hantar PASTI kurang sikit la tugas kita nak ajar doa itu ini..anak saya hantar tadika biasa..Balik rumah kita la kena ajra dia sembahyang,bacaan dalam sembahyang,doa itu ini..kalau harap tadika biasa ni ,2 tahun dok tadika pun boleh baca doa makan je.menari dengan mewarna je yang pandai..Ni pengalaman sendiri nih.Mujur la saya ni tak kerja,boleh la ajar dia mengaji dan solat kat rumah nih..

    ReplyDelete
  15. adehh.. memang macam tu ke fiza harga nursery budak2 zaman sekarang nak school?? ayoyoyo.. yan x lagi laa survey sebab anak kecik lg.. rasanya dulu masa yan tadika pon yuran monthly 10 ringgit je.. sekarang tak tau lahh.. macam mana laah nak besarkan anak 7-8 orang nantii..chehhh.. memg duit saja laaa kann..usaha kerja lebih lg ni... huhuhu

    ReplyDelete
  16. saya pun plan nak hantar Danish kat Pasti bila balik M'sia nanti...

    ReplyDelete
  17. Walaupun tidak mengalaminya tapi dapat rasakan keterujaan yang amat sangat apabila anak nak masuk sekolah... Best kan!

    ReplyDelete
  18. Perbelanjaan anak2 sudah semakin mahal sekarang ni.. semoga membesar menjadi insan yg cemerlang di dunia & akhirat... aamiin.

    ReplyDelete
  19. Assalam sis..wah mahalnya PASTI..ingatkan puluh-puluh je sebulan. Tapi di tempat CM pelajar PASTI terlalu ramai walaupun walking distance je dari rumah. Tu yang hantar Deeja tempat lain. Lebih kurang juga harganya..

    ReplyDelete
  20. Fiza, hope murah rezeki kite, utk membesarkan dan memberi pendidikan buat mereka, mmg yuran mahal la... tak leh nak ckp ape la... Me pun same fiza..siap minta teacher nak buat bayaran 2 kali yuran buku... byk sgt buku, siaplah kalo tak belajar n tak pandai anak aku tu hahahaha!

    ReplyDelete
  21. Salam...ok gak sbenarnya PASTI ni sebab sya penah hantar anak Little Caliph,,,da mahal kan pendaftaran,,,Pasti Half je tp sya tgok Silibus belajarnya Bagus jugak,,,buku pun banyak,,,anak sya banyak nampak perubahan drp x pandai baca,,da pandai berbanding LC tu.. tp memang btul,,,naik jugak yuran banding tahun lepas...

    ReplyDelete
  22. Mak oi.. mahalnya sekarang ni.. dulu masa Sya kerja taska & tadika tak mcm ni harganya.. nampaknya I kena buat taska sendiri ni..

    ReplyDelete
  23. Nak ikut cara orang lain kena tengok jugak poket sendiri.. Itu yang selalu saya ingatkan diri sendiri. Alhamdulillah kita masih mampu hantar anak Tadika..
    Moga anak-anak kita semua berjaya cemerlanglah hendakNYA.

    ReplyDelete
  24. Tak kisahlah puan. Tapi pandangan peribadi saya, PASTI pun bukan calang-calang juga sistem pendidikannya. Ada juga ibu ayah yang non-muslim menghantar anak-anak mereka ke PASTI.

    Bagi saya, ketika anak-anak nak membesar pembelajaran dan persekitaran agama perlulah dititikberatkan. Dan pada saya, PASTI pun bukanlah tadika yang mengenakan yuran yang mahal sangat.

    Puan di belah Selangor mungkin sebab ekonomi di sana tinggi. Kalau di tempat saya Ipoh ni, pendaftaran tak sampai RM400.

    ReplyDelete
  25. Pasti memang bagus.. anak buah wawa pun masuk pasti.")

    ReplyDelete
  26. perbelanjaan anak2 pun dah riban2 sebulan..jadi mencari tadika pun yg mampu utk dibayar jg la akak ni, moga anak2 kita rajin belajar inshaAllah

    ReplyDelete
  27. pasti tak kurang hebatnya... anak anak buah mmg hntar kat pasti.. alhamdulillah sgt memuaskan!

    ReplyDelete
  28. ni zaman 2015 dah mahal cenggini. zaman uwais besok entah berapa pulak lah nguuu

    ReplyDelete
  29. Kena pilih tadika ikut poket kita sendirilah, Fiza. Kalau ikut poket orang, habislah kita :) I dengar PASTI ni pun overall okeykan?

    Anak I tak jadi hantar playschool this year. Last minute kita cancelled. Tahun depanlah baru hantar. Zaman Abang dulu pun registration tadika dan yuran bulanan macam orang nak pi belajar kat universiti. Bapaknya suruh simpan resit dalam album nanti-nanti boleh tunjuk kat anak bila dah besar :)

    ReplyDelete
  30. mahalnyaaa.. nanti zaman nina dh ada anak cemana pulak. hari2 pengsan. hehee

    ReplyDelete
  31. Zaman skrg ni semua pun naik.. memang mak ayah kene kerja lebih ni.. anak fina pun nk anta pasti taun depan..dah 5 tahun pun..

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive