Gaji Awal | Bersiap Sedialah

Thursday, June 25, 2015


Esok gaji kan?? Bulan depan plak dapat gaji awal jugak kan? Sila asingkan duit siap² untuk bulan akan datang yerp. Kalau boleh simpan kat dalam tabung berkunci. Tak pon simpan duit tu kat tempat yang tersorok. Duit ni pantang nampak depan mata. Mesti terpakai jugak nanti.

Ni yang hazab kalau dapat gaji awal dari biasa. Bila dapat memang syiok tak hingat sebab dapat hujung dengan awal bulan. Berganda jumlahnya. Tapi nak maintainkan perbelanjaan tu payah. Dah terasa dan terkena masa raya cina haritu. Rasanya dah asingkan duit untuk belanja bulan seterusnya. Tapi.....terlebih pakai ko. Nampak sangat tak pandai nak mem budet kan...ppffttttt....Menghitung hari bila nak gaji jer kerjanya. 

Kali ni memang kena buat betul² budget perbelanjaan. Tak nak jadi macam yang lepas. sebab kalau ikut perkiraan. tak banyak sangat hari kalau nak bandingkan kali ni. 45 hari tu nak tunggu gaji bulan august. Perghhhhh...peluh gak wei. Iyerlah...anak² ada 3. Tanggungan tu lebih lah sket kan. Nak raya lagi ni. Lagi lah berganda² perbelanjaannya.

Ingat...dapat gaji ni sila asingkan terus duit NURSERY/TADIKA/SKOLAH AGAMA siap². Asingkan skali duit belanja untuk diri sendiri dan juga duit minyak keta/duit tol. Menabung jangan lupa. Ada duit syiling tu masuk dalam tabung even 5 sen sekali pon. Kekadang bila dah sesak sangat tu duit syiling lah yang jadi penyelamat. 

Note: Selamat berbelanja secara berhemah yerp ☺


You Might Also Like

15 komen

  1. Kenalah korek duit ASB nampaknya.. :'(

    ReplyDelete
  2. terbuntang mata tgk 45hari tuh...lama sesgt tuh smp nak tunggu gaji bulan 8..HR kat opis kite ade wat survey kat staff2 melayu..nak gaji mcm biasa ke or gaji bulan 7 masuk bulan 6..kite pilih gaji mcm biasa..harap2 la gaji mcm biasa..sebab kalau bg double, kompom mengensot nak smp ke bulan 8..T_T

    ReplyDelete
  3. esok gaji, tak sampai satu jam, bayar itu ini, selamat semua..mmmm...

    ReplyDelete
  4. betul akak..serik dah kena masa raya cina hari tue.. huhuhu..memang nak kena asingkan..kalau tak parah nie....=D

    ReplyDelete
  5. lepas raya kita pakat2 poso heheheee

    ReplyDelete
  6. kan..sama la..aku duk berkira-kira la nie..

    ReplyDelete
  7. hahahahaa...mmg azab kan nak tunggu gaji bulan 8 tu...hahahaha.. beringat laa...

    ReplyDelete
  8. kesannya, surirumah pun ikut terasa sama. hehe. kena cut kos.

    ReplyDelete
  9. betul tu
    memang kena pandai merancang kwnagan utk 3 bulan ni..

    ReplyDelete
  10. cepat dapat cepat habiskan...memang kena asingkan siap2 pastu sorok...kekeke

    ReplyDelete
  11. akak lagi haru bulan jun awal 15/6 dah masuk takker gilerrrr
    bulan depan awal...
    bulan ogos amek ko...

    ReplyDelete
  12. Itu nasib baik juga dapat gaji bulan 6 di akhir bulan dan gaji bulan 7 di awal bulan. Tengok macam den ni, harapkan gaji bulan 6 aje untuk raya. Kenalah pepandai korek tabung untuk extra perbelanjaan di bulan raya nanti. Tapi jangka panjangnya bagus juga, masa orang tengah kering, kita taklah kering lepas raya ^_^

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page