Batuk...oh batuk....

Tuesday, June 15, 2010

Start dari minggu lepas. Batuk menyerang kembali. Paling teruk lepas acara makan besar punya. Penangan sambal belacan bachang barangkali, makan tak hingat dunia, malam tu aku batuk teruk yang amat sangat. Tekak bagai dicucuk²...gatal giler. Kesudahannya, aku batuk beserta muntah. Habis kluar segala isi perut dari lunch & dinner. Bila pompuan mengandung batuk², faham-fahamlahkan...basah seluar di buatnya. Ya allah...azab rasanya. Malam tu banyak kali gak batuk serentak ngan muntah skali. Tido malam pon tak lena.

Google Pic.

Pastu start sakit tekak and selsema. Sampailah hari ni. Penangan batuk + muntah + bersin yang kerap buat badan aku jadi sengal². Yerlah...bila batuk & bersin perut jadi tertekan. sakit dah rasanya perut nih, especially belah kanan.

Rasa berat jer dada nih, macam nak kena sedut gas gamaknya, kahak degil tak nak kluar. Nak makan ubat kerap sangat takut plak, even ubat tu bley di makan utk ibu mengandung. Nak makan madu lebah...madu pon tak beli² lagi, harus aku cari petang nih.

Get well soon to myself. 


You Might Also Like

8 comments

  1. sejak nmpk gmbr sambal bacang aritu, i dok terbayang2 mana nak cari.
    fiza, u try perah jus limau nipis, mkn dgn kicap. sesudu sekali makan. i heard it helps to reduce cough.

    ReplyDelete
  2. hmmm tension gak batuk2 ni kan....

    ReplyDelete
  3. ISABELLE: Klo u tak batuk bley lah mkn sket sbb my fren ckp bachang ni getah. I plak tak tau tu yg bedal tak hingat (^_^). Tapi memang sedappp ☺☺☺

    ReplyDelete
  4. SHARINGINFOZ: Memang tensio giler, tak lena tido di buatnya.

    ReplyDelete
  5. yahh get well soon utk ko..kalo berlarutan jumpa doktor tauu..

    maser haku muler2 peknen dolu haku pon batuk teruk pastu haku amalkan minum madu..Alhamdulillah ocay..ko cuberlahhh,harus carikk..

    ReplyDelete
  6. i menci bersin or batuk time preggy, gerenti terkucil. so rajin2 kena ganti panty liner & kalau mmg tau batuk kronik tu, pakai aje la pad as safety. kang malu kang tak pasal2.

    menci menci...

    ReplyDelete
  7. SHIELA: Thanks shiela, alhamdulillah batuk dah kurang sket, sbb madu lah (^_^)

    MAMAMIYA: I pon menci gak, memang gerenti terkucil pon, hari2 memang kena pakai panty liner.

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive