Anak Dara SAKIT MATA

Tuesday, May 10, 2011

Itu lah punca nya kenapa tetiba aku jadi SURIRUMAH SEPENUH MASA minggu lepas. Qahirah kena sakit mata. Kesian sangat tengok, sepet jer sebelah masa kanan. Ada masa tak bley bukak mata sebelah tu. Dah macam Qahirah Jack Sparrow plak.

Sakit² mata pon selera macam biasa gak, yer lah..sakit mata, bukannya sakit tekak. Apa lah ibu nih ☺☺☺

Startnya isnin aritu. Matanya nampak berair and bertahi. AKu ingatkan panas dalam ker kan. Iyer lah...cuaca skang kan panas berbahang. Ada gak titik air susu ibu kat mata, orang kata penawar gak tu. Pastu petang selasa tu masa amik kat nursery nampak macam mata dah mula merah dan sepet sket. Malam tu gak bawak gi klinik. Dr bagi ubat gatal ngan ubat titik mata. Esoknya memang tak bley nak gi keja lah kan, berjangkit plak nanti.

Kesian sangat². Kelopak mata atas ngan bawah dah nampak bengkak and merah. Tahi mata banyak pastu mata berair...meleleh macam air mata jer gamaknya. memang syahdu lah tengok time tu. Setiap kali menyusu aku berdoa 'Ya allah...sembuhkanlah mata anak ku cepat². Kalau boleh di pindahkan sakit mata ni ko pindahkan lah kat aku'. Memang tak sanggup nak tengok mata anak dara nih uols. Bangun pagi² aku kena lap dulu mata dia, klo tak memang tak bley bukak.

Masuk hari khamis, macam tu gak mata qahirah. Tak der perubahan. Hubby amik EL. Gi klinik mintak GL, nak refer kat paed plak. Tapi kan...kat GL tu dr refer kat Pakar Mata, tak boleh lah nak jumpa pakar kanak². Adoiiiii...Dr. pakar mata ada hari Jumaat plak, pukul 8.00-9.00 pm. Dari Az-Zahrah gi An-Nur plak klo ada Dr. Pakar Mata untuk hari tu. Hampa...nan ado gak. Hari isnin baru ada pakar mata. Huhuhuhu...aku dah nak nangis dah. yer lah, mata anak dara ni dah bengkak, klo boleh tak nak tunggu esok. Balik rumah dengan hampanya.

Tapi alhamdulillah...setakat hari nih, aku..hubby and Iman bebas dari terkena jangkitan mata...na'uzubillah...qahirah pon tak der lah meragam, active macam biasa. Cuma susah sket nak bagi ubat titk mata tu. Melalak²...pedih agaknya.

Tiba hari appointment ngan pakar mata lega sket rasa. Tapi kan...yang kesiannya masa dr buat treatment kat mata qahirah. Aku tak sanggup nak tengok...memang agak mengerikan bagi aku bila dr buat treatment untuk baby 7 bulan macam tu. Iyer lah...nak cepat elok kan. Kalau aku citer mesti uols rasa meremang. Hubby yang tengok pon dok asyik cengkam² kaki...huhuhuhu...Treatment macam mana tu? Next enry eh ☺☺☺

You Might Also Like

13 komen

  1. dah try letak ASI ke Fiza???

    ReplyDelete
  2. opss sorry..ko kena letk ASI selalu.
    Aku seumur hidup takpernah kena sakit mata ni, tapi bila Azam kena, terus aku kena 1st time in my life...

    ReplyDelete
  3. AS: Aku dah letak, tapi tak jalan...huhuhu...

    MIZZ-SIHA: Sian kan.

    ReplyDelete
  4. Assalam..
    Belum ada pengalaman sakit mata lg..

    ReplyDelete
  5. zulaikha dulu sakit mata smp masuk sepital ... huhuhu.

    ReplyDelete
  6. Hi Sir/Madam,

    Greetings from Exabytes Malaysia.

    We are currently running a contest in Facebook and We are giving out iPad 2.
    All you need to do is write about one of our product, you may copy and paste any content and there is no minimum words required.
    If you are interested, do drop by our FB contest page.

    http://bit.ly/exb-superblogger
    Or http://www.facebook.com/exabytes.com.my?sk=app_10442206389

    We are giving out:

    iPad2 x1
    Starbucks Voucher RM50 x5
    Haagen Daaz Voucher RM25 x5
    KFC Voucher RM10 x10
    Google Notepad x10
    Exabytes Notepad x15

    ReplyDelete
  7. ohh..patut la fiza cuti seminggu..
    sakit mata..
    alahai...hariz dulu pernah kena masa 6 bulan..
    dua minggu lebih gak la cuti, sbb lepas hariz kena, ayu plak kena..sepet tak ingat..mcm amoi apa je..hehe

    ohhh..pengalaman melihat hariz cuci mata mmg sangat mengerikan..
    sbb dia punya menjerit, aduhai..2 org nurse, suami n ayu pun pegang sama..

    lepas tu plak, ayu plak kena cuci mata..menangis mak tau..huhu..sakitttttttt

    ReplyDelete
  8. IZA: Bagus lah klo tak der iza, minta di jauhkan.

    NIEZA: Teruk tu sampai masuk spital.

    ReplyDelete
  9. Owhh...ayu pon kena gak erk. Memang ngeri bila tgk anak kena cuci mata. Kesian sgt, melalak² anak dara tu, iyerlah...baru 7 bln. Ayu yg beso ni pon nangis, inikan budah kecit. Memang sepet sebelah mata anak dara tu ☺☺

    ReplyDelete
  10. dah terimejin dah..adoiii..sakit nya kalau nak wat cuci mata tu

    ReplyDelete
  11. aiseh lambat baca sbb tak sempat BW. anak u pun kena sakit mata ye fiza? tskk susah kan bila anak sakit mata kite pun kene cuti skali. tapi sbbaik u & husband x kena. ni kitorng satu family dah kene huhu.. sambung lagi MC seminggu. geram betul dgn ada parents tu selamba je tak cuti langsung & hantar je anak pi nursery wpon sakit mata. dah jangkit kat budak2 lain! :(

    ReplyDelete
  12. AMIRAH: Ekekekeke...memang sakit wei, meraung² anak dara tu.

    PINKERTOON: Alhamdulillah...kami tak kena. Memang teruk betul lah parents tu. Dr ada ckp memang tak bley hantar nursery klo sakit mata, patut nursery kena tolak klo parents hantar gak sbb berjangkit kan, teruk ah. Tak pasal² dah berjangkit kat u anak beranak...iisshhhh...

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page