DONUT Hodoh

Monday, May 30, 2011

Aktiviti hujung minggu. Tetiba teringin nak buat donut. Bahan² suma dah ada. Senang rupanya buat donut ni yer. Tapi bila 1st time buat, bahan² pon main agak jer. Konon² nya nak buat untuk 3 orang makan, tapi bila dah tunggu 45 minit...terkejut mak noks:


Penuh satu mangkuk besar nih. Aku ingatkan tak banyak macam nih. Yis pon letak setengah paket jer. jakun plak nengok tepung tu naik tinggi macam tu. Al maklumlah...beginner ^_^. Masa nak menggoreng plak satu hal...lembik lah pulak tepunnya. Terlebih air kot. Baca kat resipi tu tepung memang lebik and melekit sket. Kena banyakkan tepung di tangan. Tapi aku nyer nih dah letak tepung kat tangan pon still lembik & melekat² kat tangan. Nak tak tak...buat gak lah walaupon lembik.

Memandangkan aku tak der acuan, bulat² kan ajer doh tu, pastu lubangkan. Disebabkan tepung tu lembik, nak lubangkan pakai jari tak boleh lak plak *erkkkkk...semacam plak ayat nih...muahahaha, abaikanlah*, penyudahnya...aku pakai tutup botol, nampak cantik sket bulatnya ☺☺


Ni lah rupanya lepas goreng...hodoh kan. Kalau bulat tengah tu cantik, pakai tutup botol, yg bulat tengah hodoh tu cucuk pakai jari pon boleh. GUla plak...memandangkan gula halus nan ado, sanggup mak blender gula kasar nok, gigih tak gigih lah fomfuan nih nak buat donut hasil air tangan sendiri.

Kira ok lah kan donut aku nih. Practice make perfect. Lpas nih nak try lagi.

You Might Also Like

1 komen

  1. hohohoho! kenapa la x cetak pakai cawan besar or mangkuk ke?? lain kali bwk pegi opis! saya pun mau rase..

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page