PETUA | Menghilangkan kesan Hitam Legam pada Baju Sekolah

Thursday, February 06, 2014


Ni berkaitan dengan masalah aku yang ini SEKOLAH...Baru Masuk Bulan Kedua tapi????. Aku ada up juga status kat FB dan banyak feedback dan petua yang aku dapat. Uols memang the best lah. Meh nak share sket petua tu.


Petua dari IZWA. Soh try pakai Vanish putih.


Petua kedua dari MRS FIZA


Ni dari sahabat FB. Soh try sabun brand Kilat. 1st time aku dengan sabun brand ni. Tapi ada kat Pasaraya Hero. Pasaraya lain tak tau ada ket tak. Nak try cari juga nanti.



Petua keempat dari GIEYANA. Pakai sabun mandi. Ni untuk kesan² minyak dan air milo pon boleh hilang katanya.


Petua kelima dari kakak yang sentiasa nampak muda remaja, KAK DEE. Soh rendam ngan cuka dan air panas.


Dari EZA plak. Sama suggestion ngan Mrs Fiza tadi.


Patua dari adik cantik SUE-RYA QISTINA. Try pakai sabun serbuk Cosway.


Pakai clorox pon boleh, kata ZAZA. Mesti stok clorox kat umah ko banyak kan noks.



My IG friend @EMMYAZMY *meh ler follow titew kat IG. Suggest pakai sabun dettol. Nanti aku berus macam hakhogen yer noks.

Banyak kan petuanya. Terima kasih banyak² lah. Sayang kamu ketat². Ni lah untung bila ada kawan² yang baik hati macam ni. Even tak pernah bersua muka, tapi bila ada masalah, masing² cuba nak tolong. Best khenn. Ramai yang menghadapi masalah baju anak hitam legam rupanya erk. Al maklumlah...aku ni kan 1st time anak masuk darjah satu. Tu yang gegirl tanjat sket tgk baju anak hitam legam. Baju skolah PASTI tak der plak macam ni. Sebab baju kaler hijo kan.

Weekend ni bley lah menyental siku baju, lutut seluar dan pangkal sluar. Ni suma baju skolah agama yang hitam legam. Baju skolah kebangsaan banyak yang kesan minyak² makanan dan kesan air berkaler. Nasib sluar sekolah kebangsaan kaler gelap. 

Note: Kan best kalau BAJU SKOLAH KALER HITAM. Kotor pon tak nampak...hehehe....



You Might Also Like

40 komen

  1. tonyoh nan sabun mandi dulu..mmg berkesan :) slalu buat

    ReplyDelete
  2. ternyata nama aku tak ada kat situ sebab tak bagi petua hehehe..
    nak senang lagi, kita kena tukarkan baju baru utk budak2 ni tiap2 bulan babe .. hehehe

    ReplyDelete
  3. kalau kaler hitam semua macam nak kene penyingkiran lah pulak...hehe..

    ReplyDelete
  4. kdg2 media sosial nie ok what kan..mcm blogger jugak la..wlaupun kite nie dok nun jauh sne tuh..bler ari2 kite bace blog someone tuh..kite rasa sgt dekat :) blh share pendapat semua..fb,twitter pun same.. yg wat x best nyer mereka2 yg x reti nak manfaatkan :)

    ReplyDelete
  5. yang guna sabun mandi tu, memang selalu buat :)

    ReplyDelete
  6. ade sebab kenapa sek x benarkan murid pakai kasut kaler itam...kasut pon xleh, ini kan plak uniform..hehehehe...btw, sabun cosway pon ok gak...pakai yg brand powerwash kotak kaler merah...yg tu hyper strength...sesuai utk baju kaler puteh..cuba try test naaa...

    ReplyDelete
  7. wahhhh..banyak betul petuanya ye kak. sabun cosway tu ada 3 kaler klau x silap. klau nak try, amik yg warna merah. yg merah tu paling kuat dan bagus. kain pun x reput :)

    ReplyDelete
  8. kena try n error mana detergent yg sesuai.... kadang2 1 detergent tu takleh hilang semua jenis kotoran..

    ReplyDelete
  9. bagus gak kan..banyak dapat feedback dari kawan2...try lah mana yang akak berkenan..insyaallah menjadi tu =)

    ReplyDelete
  10. salam k.fiza..

    hehe..petua sental dgn sabun mandi tu, cma guna pakai..mmg berkesan

    ReplyDelete
  11. teringat zaman skolah dulu,ibu selalu bising susah nak basuh baju sekolah..huhu!
    terima kasih fiza, sudi singgah blog saila :))
    salam perkenalan,boleh tukar2 cerita ye :D

    ReplyDelete
  12. patitnya baju sekolah kaler coklet ke taklah sexy sangat..mih3

    ReplyDelete
  13. banyaknya petua....
    bagus lah sharing mcm ni...sharing is caring kan...

    ReplyDelete
  14. hehehe byk petua yg dikongsi ni fiza... KA dah lepas siksa dah sebab Along dh on his own skang, 2 anak dara tu angah & adik mmg cermat tang2 baju ni bersih aje tiap hari hehehe

    ReplyDelete
  15. hehehe....kat sini ade cosway...nak try la cosway tu dari beli vanish yg mahal giler tuh...kepak poket tetiap 2 minggu nak beli...

    ReplyDelete
  16. skrg ni pakai vanish :)
    biasanya gosok dulu tempat kotoran degil sebelum putar :)

    ReplyDelete
  17. saya biasa pakai sabun mndi yg dh kecut kecil kumpul. tenyeh kat kolar rendm dngn air sabun+clorox. sental kat kesan degil masuk mesin ja

    ReplyDelete
  18. As salam,

    Wow! Byknya petua nak hilangkan hitam2 ni...bagusnya

    Dulu, pernah guna petua sabun mandi buku tu..mmg menjadi...nak2 kalau tenyeh kasut sekolah yg hitam =)

    ReplyDelete
  19. sabun amway pun ok sgt... berbaloi2 utl baju putih... tapi mahal sgt.... saya beli khas utk baju putih jer... hehehe... save budget...

    ReplyDelete
  20. bolehlah aku cuba petua ni noks....shumi punya baju sek pun dah itam2 dah...huhu

    ReplyDelete
  21. hiks..semalam punya lah menyental baju sekolah darwisy..blh plk tk teringat penah beli cosway punya tu..haihh nkkena cri balik mana simpan..haha

    ReplyDelete
  22. haha..bab baju kaler hitam tu..sesuai gamoknya fiza :)

    akak selalu guna petua yg GIEYANA. cadangkan tu..mmg berhasil tapi kenal sental jugalah fiza hehe..

    ReplyDelete
  23. macam-macam cara utk hilangkan kesan hitam ni...

    ReplyDelete
  24. hahahah aritu tumpang baca gak solution dari status fiza tu... :p tang yang sabun mandi tu mmg betul... kakak ipar pun ada ckp... mmg dah try, hitam kat kolar baju hilang serta merta... faris tak de lak kotor bajunya... tapi kalau next time hitam legam dah tau apa nak buat... hahahah

    ReplyDelete
  25. banyak jugak tipsnye yer~
    memang beruntung ade ramai kawan cam tuh.
    tolong menolong kekdahnye~

    zura sental lengan baju Anis guna sabun mandi jer. baru masuk mesin basuh. hhehe

    ReplyDelete
  26. cuka dgn air panas tu fai dah pernah cuba, tapi bukan untuk kolar baju.. untuk hilangkan bekas luntur pada baju. memang berkesan.. (>___<)

    ReplyDelete
  27. Kalau kaler itam panas la pulak nti

    ReplyDelete
  28. geram kan klu tgk kotor cenggitu, mmg jenuh nak sental, lg satu kene rajin letak nila

    ReplyDelete
  29. petua2 yg berguna la..boleh try nanti. selalunya guna sabun cosway tu kalau rendam baju skolah zaman dulu.

    ReplyDelete
  30. Thanks sharing.. sgt bermanfaat ni.. :)

    ReplyDelete
  31. selalu guna sabun mandi tu kalau dekat rumah,kalau pi makan pastu singgah sana sini mmg tak done pakai sabun mandi terus tak hilang.anak suka minum air cokelat byk baju habis kesan cokelat huu

    ReplyDelete
  32. bagusnya petua ni...boleh la guna nanti kalau kolar baju suami itam hehe..
    nk guna untuk anak, anak baby lagi hehe

    ReplyDelete
  33. sabun mandi selalu nya saya guna utk cuci kolar baju kerja suami..
    thanks kak kongsi petua yang lain lain tu

    ReplyDelete
  34. baju skolah kaler itam tu kalau skolah ahli sihir. Hehehe... maknanya sabun cosway le bagus. Yg boleh menanggalkan hitam2 tu maknanya sabun tu paling kuat letteww...

    ReplyDelete
  35. terbaik punye tips...boleh apply kat kolar baju suami jugak ni..goli acik nengok ehhh..
    thanks tuan punye blog!

    ReplyDelete
  36. makasih ya infonya sangat menginspirasi ya...
    dan ini memberikan ilmu baru .. oya kalau untuk tips merawat kaos kaki muslimah seperti apa ya..
    salam sukses

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page