SEKOLAH...Baru Masuk Bulan Kedua tapi????

Tuesday, February 04, 2014



Baju Sekolah dah kepam @ kusam macam nak masuk hujung tahun persekolahan. Tengok ni:


Lutut seluar hitam, lengan baju hitam dan hujung kaki seluar pon hitam...hitam legam. Ni dah basuh ngan clorox masih tak hilang hitamnya. Memang degil ko yer hitam. Ntah apa yang di buatnya si Iman Hakimi ni sampai hitam legam. Ko main apa kat skolah ni abam? Jalan melutut ngan menyiku ker ker ni? 

Tu baru baju sklah agama. Baju skolah kebangsaan pon sama jugak. Dah bagi sapu tangan ni. Letak siap² dalam poket. Haishhhhh...di lap nya mulut ngan lengan baju. Lupa kot sapu tangan kat dalam poket tu yer kimi. Dengan kesan minyak² makanan...kesan air tumpah...pppfftttt...Rasa nak menyinga jer tengok baju skolah Iman Hakimi nih. Kalau macam ni gayanya, banyak lah baju skolah nak kena beli. Jangan kata baju, stok clorox pon nak kena ada banyak juga...ekekeke...

Tapi kalau rendam baju ngan clorox, baju cepat reput. Katanya Vanish ok. Thanks for suggestion IZWA. Vanish pon bley tahan mahal juga harganya khenn.

Note: Tu baru citer pasal baju skolah, Blum citer pasal stationary dia lagi.



You Might Also Like

54 komen

  1. Adeh...aktif agaknya adik Iman ni..hehe..
    Prnh rendam bju putih ank dgn clorox..tp nmtag dn lencana pula yg jd putih hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekekeke...dpt ku bayangkan lencana jadi putih. Ni baju skolah agama belum letak lencana. Nasib baik khenn.

      Delete
  2. ermm samalah ngan saya fiza..menyinga tengok baju anak2 time balik sekolah..anak pempuan tu, kalau lelaki ermm meroyan singa lapaq rasa haha..sy mmg tak guna langsung clorox ni..biasanya dok memberus je..pegal2 woh tangan aq dok memberus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rajin tu memberus. Nampak gayanya kena memberus juga nih. Mesin yg tolong basuh, mana nak bersih sangat khenn.

      Delete
  3. mmmm uniform si syawal pon letey jemah sental sebab kat taska main colouring je....abis baju si lap kat baju..adoi...tu mau lenguh tu sental baju kimi tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko tunggu syawal darjah 1 nanti. TU baru coloring...hehehe...

      Delete
  4. takpe2 nanti pegi lain..hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli pakai duit tabung kimi jer lah kak ☺☺

      Delete
  5. aa..rndm ngn klorok bju cpt reput...

    ReplyDelete
  6. Budak lelaki biasalah lasak lebih sikit Fiza.
    Kalau kakak guna aje clorox bleach...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah kakzakie. Sabar jer lah. Kena menyental juga ni.

      Delete
  7. Lasak ni. Pergi sekolah bermain la tu. =)

    ZH Blogger

    ReplyDelete
  8. Sangat mencabar kewibawaan semasa mencuci kain kan noks....betul2 kotoran degil ni..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang degil noks. 2 hari tu rendam clorox. Tak mau juga hilangnya.

      Delete
  9. Budak2...
    Patut la ada yg sanggup belikan baju utk ank 5pasang. Tukar tiap2 hari, huhu..
    Pasal stationary, zakwan pun sama jek bila kt tadika baru ni huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu nad. Memang kena beli baju skolah banyak. Stationary pon mcm tu juga.

      Delete
  10. macam tulah kan perihal anak anak nie..

    ReplyDelete
  11. biasalah tu fiza...budak lelaki ni kan lasak sikit...apa lagi pakaian putih memang nampak sangatlah "kekotoran degilnya" walaupun dah dicuci bagai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan bunda. Kan best klo baju skolah kaler hitam...hehehe...

      Delete
  12. fiza, cuba pakai pre-wash dari cosway...memula spray tpt kesan itam tu..pastu biarkan dlm 10 minit....jgn rendam dgn air plak tauu...pastu baru cuci...selama nie sy pakai ok jee..kesan minyak, dakwat pen, semua hilang...varnish tuh x bape nak mjadi sgt...clorox pon x elok sgt utk baju, kang reput...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks ER. Ada juga yg suggest pakai cosway ni. Nnt nak beli.

      Delete
  13. ha.. ha.. bersabojerler.. akakpun niler kejenyer kalau budak sekolah .. sental, rendam, berus dan sental lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah kak...bertabah lah hadap baju skolah anak hitam legam ni.

      Delete
  14. Aiyooo..daku tak tau la tahun dpn mcm mana

    ReplyDelete
  15. Budak pompuan pun sama tp budak lelaki lglah kan sis..dee rendam dgn cuka and air panas pastu sental..hilanglah jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak dee. Saya akan try semua petua yg diberi.

      Delete
  16. haha..biasalah kak..budak2 tgh lasak kan...meg baju putih seng kotor..

    ReplyDelete
  17. vanish memang mahal...ade 1 utk kaler putih je, 1 lagi utk baju kaler..rendam dulu then berus kat hitam-hitam tu...walaupun x hilang sgt tapi dpt mengurangkan hitam tu...

    clorox kaluuuuuu reput kain....lagi cepat tetas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahal khenn. Klo bley kurangkan hitam tu, nak try juga lah nnt.

      Delete
  18. melayann anak2 membesar ghitular makk.,ahHKs

    ReplyDelete
  19. Salam K.Fiza..
    eheh..dugaan anak2 berbaju sekolah..
    cuba akak sental dgn sabun mandi..kesan minyak pun boleh hilang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah cma. Ada gak soh sental ngan sabun mandi.

      Delete
  20. hehehe boys mmg gitulah selalunyer...http://kesumaangsana.blogspot.com/2014/02/review-1-blog-fiza-rahman.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Budak lelaki kan kak. Dah baca review tu. Thanks kak.

      Delete
  21. hehehe.....bersedia jelaa..dh namanya anak bujang ye dak...dulu anak buah siap maknya belikan sekotak pensil, sehari satu je boleh bawak pg sekolah. kalo tak manjang hilanggg je keje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunggu abam ahmad darjah 1 nnt noks. NI stationary pon tinggal sket.

      Delete
  22. anak sulung saya pun sama jugak kak. hari2 nak kena sental baju. saya pakai sabun serbuk Cosway je utk rendam, mmg berkesan. try la nnt.

    ReplyDelete
  23. anak dara ema pun sama... memang hitamlah lengan baju bila balik sekolah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apalah yg dorang main sampai hitam lengan baju kan ema.

      Delete
  24. anak lelaki lasak sungguh la yer..fiza guna vanish pun ok..vanish yg serbuk. bekas dia color putih tu. rendam semalaman dgn vanish + air panas. in sha allah tanggal kesan degil tu.

    ReplyDelete
  25. biasa la budak lelaki memang melasak...balik sekolah memang berlemoih sangat kat lutut tu biasa memang melegam lakan...kalo saya letak clorox colour jek...

    ReplyDelete
  26. singgah sini dari blog KA :)
    Mak ai, saya tengok pun dah rasa nightmare…. mcm mana la nak sental biar putih semula tu…. takkan sebulan sekolah dah nak cari baju lain kan Fiza? hihihi

    ReplyDelete
  27. sabar jer la akak.. kan bagus kalau kita boleh cadangkan pihak sekolah tukar color uniform budak2 nie ha.. =D

    ReplyDelete
  28. JGN XTAU SELUAR ANAK SY TENGAH² KAT KEMALUAN TU DAH KOYAK.. KEMAIN GANAS.. DIA KANGKANG...

    ReplyDelete
  29. iman hakimi ni merangkak ala tentera ke kat koridor sekolah...?!? huhuhu kesian nak sental tu... (phew... mujur baju faris tak cam ni...)

    ReplyDelete


Baju Muslimah Kanak-kanak

Labels

Instagram

Facebook Page