BABY CARRIER | Parents...Please be ALERT!!!

Friday, September 19, 2014


Especially newbie yang baru nak berjinak² dalam babywearing dan juga yang baru jadi mommy/daddy yang nak membelli baby carrier. Semalam aku terbaca dalam group MALAYSIAN BABTWEARERS pasal baby 4 bulan koma lepas terjatuh dari baby carrier (ERGO) dan difahamkan yang ianya adalah Ergo fake. 

Fake. Sumber: Malaysian Babywearers

Kalau uols perasan, skang banyak online seller yang jual baby carrier especially ERGO. Brand lain aku tak perasan lah dengan harga murah. Kalau nak ikutkan, ERGO yang original harganya RM600++. Tapi online seller jual bawah RM100. Kena ingat, kualiti original dan palsu tak sama yerp. Sanggup ker perjudikan nasib anak dengan beli yang palsu? Kalau nak beli pon, Jangan main beli jer. Tengok ni:


Cer kalau kaki ko tergantung macam tu. Sakit tak? Inikan kaki budak wei. Sebenarnya ramai parents masih tak alert pasal benda ni. Sama jugak dengan fake baby carrier ni. Bila dah berlaku perkara yang kita tak nak, baru lah nak bukak mata. Baru ada kesedaran khenn. 

Sumber: [SINI]

Sila amik perhatian. Nak ber babywearing pon ada rule juga tau. Bukan sebarangan pakai jer. Jangan memain. 


Nah...belanja gambar ulang tayang Puan punya blog ber babywearing..hahaha...Iols pakai Boba 3G. Memang best. Walaupon badan ku petite, tapi terasa keselesaannya di situ...cewahhhh...Kalau nak tau pasal babywearing, boleh klik [SINI] dan kalau nak tau pengalaman pembeli baby carrier fake, boleh baca kat [SINI].

Tapi tu lah, tak semua parents yang mampu kan. Tak boleh nak salahkan dorang kalau beli baby carrier yang murah. Tak per, beli ikut kemampuan. Tapi pastikan keselamat baby terjamin ok. Entry ini sekadar perkongsian. Bukan nak menunjuk Boba 3G aku tu erk...ekekeke...Hati orang kan. Kesimpulannya...Belilah yang ORIGINAL. Bukan TIRUAN. Sekian.

Note:  Dah lama tak sumbat Qhalif dalam Boba tu. Rasanya nak sumbat balik nih. Kalau jalan tak nak dipegang. Bebudak...sekejapan jer hilang.


You Might Also Like

32 comments

  1. ya Allah..semoga baby selamat..

    ishhh..ergo pun ade yg fake ker?..kite nak beli ergo or boba, xmampu tp sehabis boleh kite akan survey carrier yg okayh or selamat tp rege mampu beli..tuh yg sudahnye beli mobi go punye carrier..

    ReplyDelete
  2. ENTAH LE AKAK MMG TAK YAKIN GUNA BABY CARIER NI TANGAN TU DOK GATAI GAK NAK PEGANG PUNGGUNG ANAK... WAT STAIL CAM DOKONG GAK... SERIAU TERJATUH ATAU TERCABUT TALINYA... APA PUN SUMA PERKARA KENA BERHATI2

    ReplyDelete
  3. uuuuuih bahayanyaaa la hai. dah dok dukung gitu bukan kita sempat nak sambar pun kalau Allah izin nak terjatuh. hati-hati yee mommy and daddy out there./

    mailaah jalan jalan sini :D
    Siti Yang Menaip

    ReplyDelete
  4. tu la, ada gak baca kt fb td. ksian sgt kt baby tu. harap baby tu ok huhu... biar alah membeli menang memakai kan?

    ReplyDelete
  5. Aduhaii.... itu la barangan fake ni nak cari untung semata. Macam I pakai original murah, at least benda tu diluluskan pasaran.

    ReplyDelete
  6. Bagus perkongsian ni fiza
    mesti ramai di luar sana yang nak tahu info
    yang tepat pasal ni

    ReplyDelete
  7. iskh bahaya la kan..mmg tak boleh pilih sebarang carrier..

    em sy da follow tau..http://ummiammararif.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. bahaya jugak kan? kathy dulu selalu bawa baby secara forward facing jer..

    ReplyDelete
  9. semoga dipermudahkan urusan oleh Allah Taala.

    ReplyDelete
  10. Aku noks dah 3 anak ni tak pernah guna babywear ni. Anak2 yg tak mo ... huhu

    ReplyDelete
  11. ada bc gak semalam..trus seriau darah ni..huhuhu.. danish langsung xnk duduk dlm baby carrier..tp dlm sling nk..tu pun ms kt kampung guna kain batik lepas yg mmg utk dukung baby.. nsb la baby carrier murah je, cap SCR.. kena beli ring sling je la..

    ReplyDelete
  12. Hehe.. Memang bahaya kalau orang takde pengalaman nak beli baby wearing ni.. Main beli jer kadang tu.. Rasa cantik beli.. Tak tengok dah kualiti selamat ke tak selamat.. Huhu..
    Pssst! Muat lagi ke nak sumbat Qhaliff dalam tu Fiza..
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  13. Yep..safety first. Memang kalau nak ikutkan ssc memang agak mahal. Tapi, selain ergo, masih banyak lagi brand ssc yang lain, local brand pun ada. Second hand pun better daripada fake ssc yg low quality, kan?

    ReplyDelete
  14. Salam kenal
    Saya pun ada gak bli tpt kendong baby ...tapi anak langsung tak suka masuk dalam tu..
    Sy ada tag fiza untuk liebster award
    :D

    Selamat berliebster award

    http://mak-atam.blogspot.com/2014/09/liebster-award.html?m=1

    ReplyDelete
  15. Sbg ibu bapa mmg kena prihatin ttg perkara ni.. thanks sharing Fiza.

    ReplyDelete
  16. Bunda ingat lagi...22 tahun lepas bunda pernah juga guna ini untuk anak bungsu bunda...bezanya dulu produk macam ni tak lah berapa canggih seperti sekarang ni...

    Memang mudah dan praktikel, senang nak bershopping..

    ReplyDelete
  17. kesian nya.. tu la..nak salah kan ibu bapa pun tak boleh..dah tak mampu beli jugak yang fake..cuma patutnya bila dah tau fake,kena la lebih berhati2..

    ReplyDelete
  18. penah dulu nak beli baby carrier ni sebab lagi senang dari pakai stroller lebih2 lagi kalau nak jenjalan tempat yang sibuk.....tapi sampai ke sudah tak beli pon...sebab pk jugak takot beby tetibe jatuh macam dalam kes beby koma tu... :(

    ReplyDelete
  19. huishhh.. menakutkan nih.
    Zura dgn husband sangat2 jarang guna bb carrier.. lagi suka guna stoller..
    kalo x, mesti hubby dukung jer.
    memang kena hati2 dan selalu cek bb carrier lah kalo camnih kan.
    langkah berjaga2.

    ReplyDelete
  20. haaa fiza...berita ni laa lieya dok cari2 minggu lepas...dgr org cerita jek tapi tak jumpe berita kat mane....rupenye betul la tejadi...yaAllah takutnyer..... sebab tu laa lieya lagi prefer stroller dari carrier....kalo pakai carrier pun tetap tampung kat bontot baby tu sbb mcm tak konpiden....moga mangsa kembali sihat .....

    ReplyDelete
  21. Kalo gi memane, dukung budak, mesti fikirkan keselesaan mereka... tak suke gak tgk kaki anak tergantung camtu... tpi kalo kene yg brand palsu, mmg menyumpah la... internet slow sgt lak fiza, nak tgk gambar fiza pun tak lepas2 ni..huhuhuuu...

    ReplyDelete
  22. nory beli ergo fake jugak, tapi guna sekali dua je, pastu tak guna dah, sebab Iqy tak selesa duduk dlm carrier dia lagi selesa dalam stroller ataupon dukung macam biasa je..Last2 ergo fake tu simpan je buat pekasam..Bahaya jugak ek,..hurmmmhurmmm...kena lebih alert ni...tq kak for the info..

    ReplyDelete
  23. Saya ni superfreaking mom. Kalau berbabywearing dulu memang anak sentiasa di dada, siap peluk lagi, ampu dengan tangan bawah punggungnya. Takut alahai kalau terjadi perkara tak diingini. Dah namanya anak, mestilah sayang... Yalah, malang tak berbau.

    ReplyDelete
  24. idah memang tak pernah yakin dengan baby-carrier nie... memang anak kecik2 dulu ada pakai... tapi tak pernah letak belakang... mesti didepan dan pasti akan peluk anak itu... walau pun beli carrier cap yang canggih mana pun... malang tak berbau kan... jadi berhati2 sebelum kena...

    ReplyDelete
  25. itulah masalahnya kalo brgn fake ni. seeloknya jangan fokus sgt pada brand, tapi kena belek kualiti, belek jahitan, belek meterial. semoga baby yg jatuh tu selamat.

    ReplyDelete
  26. Bagus info nie akak..pernah nak beli jugak utk Emir dulu.. tapi tak terbeli pn..so skrg tak perlu lagi dah baby carrier sebab Emir pn dah besar.. =D

    ReplyDelete
  27. Malang tak berbau, lebih baik pastikan ianya selamat sentiasa dr menyesal kemudian!

    ReplyDelete
  28. How much boba ni? Duk usha2 gak baby carrier nih..

    ReplyDelete
  29. Salam,

    mommies yg berminat nak berBabywearing starting dgn Andrea SSC Carrier blh beli kat Hana D-KK Shoppe (FB @ Blog) skrg ada diskaun 5%.

    ReplyDelete
  30. tengah2 baca2 dulu. baru nak berjinak2 study dulu pasal baby carrier ni. tu lah nak berbeby wearing sekadar ikut trend bahaya tu. kan

    ReplyDelete

Popular Posts

Labels

Blog Archive